De bordjes verhangen

  0
  160

  Leestijd: 1 minuten.

  Shakespeare had het scenario van de Brexit niet kunnen bedenken, in het laatste bedrijf komen de dolken boven tafel. De Europese lidstaten willen de Britten wel uitstel geven tot 30 juni (waar premier Theresa May nu om heeft verzocht) maar alleen op voorwaarde dat het Britse parlement de deal van May (een zachte Brexit met overgangsperiode) goedkeurt.

  Dat was het antwoord van EU-president Donald Tusk op de brief van May van vandaag, waarin ze officieel om uitstel vraagt. De meeste EU-landen zien ook zin van verder uitstel niet in. In drie maanden kan niet geregeld worden wat in twee jaar niet lukte.

  Morgen en overmorgen is er een EU-top, maar daar kunnen nu dus in feite geen besluiten worden genomen. Immers, eerst moet het parlement volgende week stemmen. Op zich is het wel handig dat zo dissidenten de wind uit de zeilen wordt genomen, lidstaten die op de komende top mogelijk tegen uitstel voor de Britten willen stemmen, tenzij ze hun dingetje binnen halen dat zij in het Europese vuur hebben liggen.

  Eerder had de parlementsvoorzitter May al de voet dwars gezet door deze week geen derde stemming toe te staan over dezelfde deal die May al twee keer had aangeboden en die was weggestemd. Maar het Lagerhuis wil ook geen harde Brexit.

  Het ziet er dus naar uit dat de definitieve beslissing pas volgende week valt, vlak voor de deadline van 29 maart. Maar May zal dan wel een ander akkoord moeten presenteren, dat ‘substantieel’ verschilt van het voorstel dat ze al twee keer heeft gepresenteerd, anders kan ‘speaker of the house’, John Bercow, moeilijk op zijn schreden terugkeren.

  Maar Britten houden er niet van onder druk te worden gezet en de opmerkingen van EU-president Donald Tusk zitten wel erg op die lijn, tekenen bij het kruisje of hel en verdoemenis breken los over jullie hoofden.

  Het wordt nu echt showdown aan de Theems, wie knippert het eerst met de ogen. Durven de Britten geen totale chaos aan of zijn ze zo woest dat ze min of meer tegen de muur zijn gedreven, dat ze de kop in de wind gooien en zien wat er van komt?