De coalitiepartijen komen niet aan campagnevoeren toe

  3
  604

  Leestijd: 2 minuten.

  Nog precies een maand en er zijn Provinciale Staten- (dus Eerste Kamer)verkiezingen. Maar of coalitiepartijen veel tijd hebben om campagne te voeren is de vraag. De afgelopen weken hadden ze de handen vol aan het blussen van politieke brandjes op het Binnenhof.

  Eerst was er die onverkwikkelijke ruzie over het klimaatbeleid. CDA en vooral VVD leken daar volstrekt andere opvattingen over te hebben dan D66 en ChristenUnie. Met veel moeite werd het heikele thema over de verkiezingsdatum heen getild. Maar dat was nog niet gebeurd of de volgende conflictstof diende zich aan: het kinderpardon. Nu stond de VVD in haar eentje tegenover haar drie coalitiepartners. Het kostte eindeloos veel overleg in achterkamertjes voor er een halfbakken compromis was gevonden waaronder iedereen zijn handtekening durfde te zetten.

  Nauwelijks is het rumoer hierover verstomd of het gaat alwéér mis. Dit keer met de koopkracht, een van de gevoeligste onderwerpen die in politiek Den Haag denkbaar zijn. En het is ook nog eens de eigen stomme schuld van het kabinet. Dat beloofde op Prinsjesdag dat iedereen (nou ja, 96 procent van de huishoudens) er in 2019 op vooruit zou gaan. Met gemiddeld 1,5 procent maar liefst. In december deed onze regering daar op gezag van het Centraal Planbureau (CPB) nog eens 0,1 procent bij. 1,6 procent koopkrachtverbetering! Dat tikt aan als een kiezer zijn stem moet bepalen. Toch?

  Nou nee. Er waren eigenlijk al een heleboel redenen om aan het goede nieuws te twijfelen, maar nu staat wel vast dat kabinet veel te rooskleurige verwachtingen heeft geschapen. De energienota valt namelijk aanzienlijk hoger uit dan voorspeld. En het gaat niet om een kleinigheid, maar om meer dan 200 euro per jaar. Weg fraaie koopkrachtvooruitzichten!

  Oppositie woedend. Regeringspartijen woedend. Kabinet  diep door het stof. Maar voor dat laatste koop je natuurlijk niet veel, laat staan dat je koopkracht erdoor omhoog gaat.

  De hele coalitie wil dat Rutte III zijn ‘miskleun’ (D66), dan wel de ‘enorme stommiteit’ (ChristenUnie) herstelt. Maar hoe?

  Misschien duiken er in de Voorjaarsnota (de jaarlijkse tussenstand van de rijksbegroting) meevallers op om de inkomens ‘bij te plussen’. Maar de Voorjaarsnota verschijnt pas eind mei. Dat is ruim na de verkiezingen van 20 maart. Veel te laat.

  En met vage beloftes komt het regeringskamp er ook niet, want bij de Statenverkiezingen verliest het naar alle waarschijnlijkheid zijn meerderheid in de senaat. Het is dan afhankelijk van oppositiepartijen als GroenLinks of PvdA. En die zullen zeker geen gedoogsteun bieden als de koopkrachtplaatjes een min in plaats van een dikke plus vertonen.

  Wat moeten coalitie en kabinet in vredesnaam beginnen? Minister Eric Wiebes probeerde gisteren in Tweede Kamer tijd te winnen door te verwijzen naar nog in de maak zijnde CPB-cijfers. Maar het zal zelfs hem duidelijk zijn dat daarmee de storm niet gaat liggen.

  En er zijn nóg meer problemen voor de regeringspartijen. Wat te denken van het Europese verbod op de pulsvisserij, waarover de oppositie de messen slijpt? Of de onbehouwen uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen over Schiphol?

  Volgende week is de Tweede Kamer een weekje met reces. Maar van uitrusten zal niet veel komen voor de partijen die Rutte III op de been proberen te houden.

  3 REACTIES

  1. Ik begreep dat er te weinig gebeden wordt door de leden van het kabinet.De minister van Visserij van de ChristenUnie ging persoonlijk naar Urk om daar te bidden. Als nu elk lid van het kabinet die in God geloofd eerst bidt, en zich helemaal door Hem laat leiden en af ziet om vanuit zichzelf mooie praatjes te bedenken dan zou in elk geval de bewindslieden van CDA en ChristenUnie hun zegenrijke werk voor juist de meest kwetsbare mensen op de rails kunnen zetten. Ik ben er dan ook voorstander van dat we de verkiezingen afschaffen en zeker geen referenda houden, maar alle burgers van Nederland samen met de Haagse politici doorlopend in gebed zijn tot heil van Nederland, Europa en de wereld (let op de volgorde: eigen volk eerst). Laten wij allen de synagogen, kerken, moskeeen, tempels en alle overige bedehuizen plat lopen en het parlement afschaffen en onze bewindslieden op laten nemen in een klooster waar gebeden wordt en geen bier gebrouwen. Weg met de aardse geneugten. .

  2. En wij ons maar druk maken over Trump zijn muur . Laten we eerst eens zorgen dat we zelf een goede regering krijgen die voor zijn volk opkomt .i.p.v. buitenlanders en criminelen de vrije hand te geven . E#n ons sociale op gebouwde stelsel aan Oostblok landen uit te betalen.

   • Volkomen mee eens. Onze linkse propagandamachine NPO maakt zich drukker om Trump dan om de Nederlandse machthebbers, die ons tenminste even hard belazeren.

    Het laatste argument van Rob Jetten voor de energietransitie is dat we geen gas moeten willen importeren uit landen als Rusland vanwege hun beleid.
    Terwijl ditzelfde kabinet er geen enkel probleem mee heeft om vriendschappelijke contacten te onderhouden met onderdrukkende regimes als de Saudie-Arabië, Turkije, Quatar, Palestina, China, etc. want dat is tenslotte goed voor onze handel, toch?
    Dit kabinet heeft zowaar “morele principes” maar houdt zich daar alleen aan als het goed uitkomt.

  Comments are closed.