De diepere lagen van Mark Rutte

  0
  231

  Leestijd: 2 minuten.

  Journaliste Sheila Sitalsing heeft een boek geschreven over Mark Rutte. Het telt 192 pagina’s en bevat geen onthullingen. Ja, Rutte is handig in het verkopen van de VVD-boodschap en Ivo Opstelten speelde een belangrijke rol in zijn politieke carrière. Maar dat wisten we al.

  Een paar weken terug werd onze premier geïnterviewd door het tv-programma Zomergasten. De uitzending duurde een hele avond, maar leverde geen onthullingen op. Ja, hij heeft geen relatie met een vrouw en hij is ook geen homo, althans dat zegt hij. Maar ook dat wisten we allemaal al.

  Blijkbaar valt er aan Rutte weinig te onthullen. Hij heeft geen “diepere laag”, zoals een krant de dag na Zomergasten teleurgesteld schreef. Of misschien is die diepere laag er wel, maar wil de premier haar niet prijsgeven.

  En daarin heeft Rutte groot gelijk. Een politiek leider moet  leiding geven aan zijn partij en een premier moet het land besturen. Daaraan heeft hij zijn handen vol. Wie schiet er iets op met zijn zielenroerselen?

  Het antwoord op die laatste vraag is simpel: de media. Met alleen inhoud vul je geen programma’s en krantenkolommen. Dat is veel te saai, daar komt het publiek niet in groten getale op af. De media willen zielenroerselen, hoe meer hoe beter.

  Je kunt je afvragen waarom Rutte meewerkt aan human interestachtige programma’s als Zomergasten of boeken als dat van Sitalsing als hij eigenlijk toch niets over zichzelf kwijt wil. Ook het antwoord op die vraag is simpel. Politici hebben behoefte aan publiciteit, zeker in verkiezingstijd. Het liefst ongevaarlijke publiciteit. Het kan beter over je al dan niet aanwezige diepere lagen gaan dan over de inhoud. Want als je het hebt over de Europese Unie of het eigen risico in de zorg zeg je al snel iets waarmee je een deel van het electoraat  tegen de haren in strijkt. Zolang het gaat over je voorliefde voor Bach of je broer die aan aids is overleden, loop je dat risico niet. In dat geval kom je – als je het goed doet tenminste – alleen maar over als een warm mens en een sympathieke persoonlijkheid.

  Eén keer ging Rutte tijdens Zomergasten in de fout door het toch over de inhoud te hebben. Nou ja, inhoud. Hij zei dat jongeren met een Turkse achtergrond die het in Nederland niet bevalt maar moeten “oppleuren” naar het land van hun voorouders. Prompt viel de Tweede Kamer over hem heen. De linkse partijen vinden dat de harde woorden van de premier geen oplossing bieden, terwijl de PVV hem verwijt dat hij het alleen bij stoere woorden laat.

  Zo kreeg Rutte in de Kamer de volle laag. Dan is het toch veel prettiger om alleen wat te babbelen over je diepere lagen?

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook