De draai van de PvdA

  1
  1759

  Leestijd: 2 minuten.

  Heel veel is er niet te merken van de politieke aardverschuiving die de Eerste Kamerverkiezingen in mei teweegbrachten. Natuurlijk, de regeringspartijen zijn hun meerderheid in de senaat kwijt. Maar dat betekent niet dat Rutte III daardoor vleugellam is geworden. Het kabinet kan in verreweg de meeste gevallen zijn wetten in het Staatsblad krijgen dankzij GroenLinks, en vermoedelijk meestal ook de PvdA. Beide partijen hebben elk genoeg zetels om een meerderheid in de senaat veilig te stellen.

  Maar af en toe zal het toch misgaan. Zoals nu met het CETA-verdrag, het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada. Dat is voorlopig al in werking, maar het Nederlandse parlement moet het nog ratificeren.

  Dat zal dus niet gebeuren, want een bont gezelschap van GroenLinks, PVV, FvD, 50PLUS, SP, SGP, PvdD en PvdA is tegen, zij het om uiteenlopende redenen. Samen beschikken deze partijen over 39 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

  Tot grote politieke problemen zal hun verzet naar verwachting niet leiden, laat staan tot de val van het kabinet. Daarvoor is het CETA-verdrag niet belangrijk genoeg. Ook valt niet helemaal uit te sluiten dat premier Mark Rutte toch nog een geitenpaadje weet te vinden om het verdrag aan parlementaire steun te helpen. Maar vooralsnog ontbreekt die meerderheid.

  Vooral de opstelling van de PvdA is opmerkelijk. Partijleider Lodewijk Asscher kondigde gisteren (per tweet, zoals dat tegenwoordig schijnt te horen) aan dat zijn partij niet langer voor het vrijhandelsverdrag is. Onderwerpen als eerlijke arbeid, milieu en dierenwelzijn zouden onvoldoende geregeld zijn in de tekst.

  Hier mag wel van een draai gesproken worden, want die tekst dateert uit de vorige kabinetsperiode. De regering bestond toen uit VVD en PvdA, en de minister die destijds namens Nederland de besprekingen voerde was Lilianne Ploumen, tegenwoordig PvdA-Kamerlid.

  Het denken heeft dus weer eens niet stil gestaan en er bleek sprake van voortschrijdend inzicht. Het is erg verleidelijk om de nieuwe stellingname van de PvdA in verband te brengen met haar veranderde positie. De sociaaldemocraten zijn geen regeringspartij meer, maar zitten in de oppositie. Dan is het altijd wat makkelijker om ‘nee’ te verkopen dan wanneer je een of meer coalitiepartners te vriend moet zien te houden.

  Helaas zal deze mooie tijd van vrijheid blijheid vermoedelijk niet al te lang duren. Want over anderhalf jaar is er alweer een kabinetsformatie. Volgens de huidige peilingen is het onmogelijk met de huidige vierpartijencoalitie opnieuw een meerderheid te vormen. (In Tweede Kamer de praktijk trouwens ook niet meer, na de zetelroof van VVD’er Wybren van Haga). Er moet minstens één partij bij. Naar verwachting zal dat GroenLinks of de PvdA zijn. Of allebei, want deze partijen hebben er strategisch belang bij elkaar niet los te laten.

  1 REACTIE

  1. In de eerste kamer heeft Rutte 3 geen meerderheid meer, in de tweede kamer virtueel gezien al heel lang niet meer. Ons land wordt dus al jaren geregeerd door een minderheid. De meerderheid, zeg maar het gewone volk en de boeren worden steeds vaker aan de kant gezet, dit vind ik geen geen democratie meer.
   Nederland is geworden tot een dictatuur die schatplichtig is aan de EU.
   En daar zal voorlopig geen verandering in komen.
   Alleen in Groot Brittannië staat de democratie nog wel overeind.

  Comments are closed.