De draai van de PvdA

  12
  1204

  Leestijd: 2 minuten.

  De PvdA wil in Overijssel geen deel uitmaken van een provinciebestuur waarin ook FvD zit. Aanvankelijk had ze de indruk gewekt van wel. Informateur Geert Jansen (een CDA’er) gaf woensdag een verklaring uit waarin hij een coalitie van FvD, VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie ‘heel kansrijk’ noemde. Die partijen hadden volgens hem ‘een niet-vrijblijvend commitment’ om samen een college van gedeputeerden te vormen. Maar gisteravond haakte de PvdA alsnog af. Dat gebeurde na druk van de achterban, vooral op sociale media. PvdA-leden vonden dat hun partij er niet aan moest meewerken ‘extreemrechts aan de macht te helpen’. Ook PvdA-fractieleider Annemieke Wissink was toen opeens van mening dat samenwerken met Forum niet kan.

  Het lijkt me geen verstandige opstelling. Als de PvdA onoverkomelijke principiële bezwaren had tegen zaken doen met FvD had ze beter niet aan de collegeonderhandelingen kunnen beginnen. Dat heeft ze wel gedaan. Kennelijk liet Forum in die gesprekken blijken compromissen te willen sluiten over thema’s die op provinciaal niveau spelen. Waarom dan niet verder gepraat? Door weg te lopen manoeuvreert de PvdA FvD in een slachtofferrol. Partijleider Thierry Baudet kan zich nu met recht beklagen dat zijn partij geen eerlijke kans krijgt, en dat gaat hij ook vast doen. Electoraal zal de sociaaldemocratische draai hem geen windeieren leggen.

  Natuurlijk moet de PvdA geen collegeakkoord tekenen waar dingen in staan waarmee ze het niet eens is. Maar daarvan was in dit geval geen sprake. Althans vooralsnog niet, want de echte onderhandelingen moesten nog beginnen. Waarom die niet even afgewacht? Waarom van FvD geëist dat het afstand nam van partijopvattingen over onderwerpen waarover een provinciebestuur niet gaat, zoals het migratiebeleid?

  In het verleden heeft de PvdA op gemeentelijk niveau samengewerkt met de op communistisch Rusland gerichte CPN. Ik kan me niet herinneren dat toen eerst van de CPN werd geëist ze zich distantieerde van Moskou. Op dit moment zit de PvdA lokaal in colleges met de SGP. Die partij is onder meer voorstander van de doodstraf en houdt er een vrouwenstandpunt op na dat – voorzichtig geformuleerd – sterk afwijkt van dat van de PvdA. Waarom zijn daar geen protesten op de sociale media tegen verschenen?

  In het Nederlandse kiesstelsel is het vrijwel uitgesloten dat één partij de meerderheid haalt. Laten we daar blij mee zijn, want het voorkomt dat alle macht in één hand terecht komt. Maar dat betekent ook dat partijen niet te snel uitgesloten moeten worden. Overigens: bij de collegeonderhandelingen in Flevoland praat de PvdA wel nog verder met onder meer FvD. Zal het niet heel vreemd zijn als dat provinciebestuur straks wel tot stand komt?

  12 REACTIES

  1. Ik snap niet zo goed waarom mensen hier boos over zouden zijn. Is er ook maar één iemand die op Forum voor Democratie heeft gestemd in de hoop dat ze met de Partij van de Arbeid zouden samenwerken? Tenzij mensen natuurlijk verwachten dat de FvD-agenda naar de letter wordt uitgevoerd en boos zijn dat de PvdA-fractie ervoor past om zich (opnieuw) alleen maar te laten gebruiken als opvulzetels voor de coalitie.

   • Het punt is dat de PvdA de provinciale formatie misbruikt om een (nieuwe) verkiezingscampagne te starten die gebaseerd is op fortuynische aanpak van rassen-framing. De woede is verklaarbaar want u bent schijnbaar ‘vergeten’ hoeveel leed die politieke moord bij veel Nederlanders veroorzaakt heeft. De geschiedenis herhaalt zich…
    Het schijnheilige opkomen voor een ‘inclusieve’ samenleving: bedoeld om een andere partij de fascistische hoek in te duwen, getuigd van een schaamteloze, minachtende houding met het eigen verleden: de creatie van de ‘fascistische’ hetze die tot de moord leidde. Het is pure polarisatie van de samenleving voor eigen politieke gewin. Het is een smerige campagne die de PvdA hier lanceert. Linkse ‘Goebbels-propaganda’. Haatzaaien en volks-ophitserij.
    Ja dat maakt mij heeeeel boos! Want Pim Fortuyn is schijnbaar voor niets gestorven…
    Als ik uw antwoorden lees – u bent een GroenLinkser – wekt dat een zware antipathie op want u bent het duidelijk met deze campagne eens. Nutteloze retoriek…
    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Retoriek

    • Als ik u vertelde dat u geen kritiek meer mag uiten op de Islam omdat u dan moslims demoniseert en daardoor alle slachtoffers van het bloedbad in Christchurch voor niets zijn gestorven, dan zou u daar beslist niet van overtuigd raken, en terecht. Ik wijs elke vorm van geweld categorisch af maar Baudets uitspraken en denkbeelden bezorgen mij koudere rillingen dan wat ik ooit bij een mainstream politicus in Nederland heb gevoeld, en ik laat mij niet door bangmakerij en verdachtmakingen weerhouden om hier de kritiek op te leveren die het in mijn ogen verdient.

    • Overigens wil ik nog even kwijt dat het meest directe slachtoffer van Baudets idioterie het FvD zelf is; in het partijprogramma van 2017 stond niets bijzonder radicaals, en de provinciale vertegenwoordigers lijken tot nu toe veelal redelijke mensen te zijn; ik was afgelopen week bij de installatie van de Flevolandse staten, waarbij de FvD-fractievoorzitter een verzoenend en totaal niet populistisch betoog hield over verbinding en hoe mooi de democratie in Nederland wel niet is (vervolgens stemde hij zelfs vóór een Partij voor de Dieren-motie die pleitte voor het streven naar een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de staten).
     Henk Otten heeft naar mijn mening correct ingezien dat de extreme uitlatingen van de nationale partijleider de groep parten gaat spelen wanneer zij haar ideeën wil verwezenlijken, en misschien dat FvD ooit nog een normale partij op de rechterflank kan worden wanneer ze hem er uit bonjouren (of wanneer de politiek hem begint te vervelen).

  2. Toch altijd weer een genot om te lezen over al die partijen, die als eersten roepen dat we moeten verbinden en vooral een inclusieve samenleving moeten vormen, om vervolgens te zien hoe zij tegelijkertijd een heel groot deel van de eigen bevolking uitsluit, schoffeert en criminaliseert en dat alleen omdat zij een andere mening toegedaan zijn.

   Maar goed, laten we ook toegeeflijk zijn naar deze partijen. Als de rechtse partijen aan de macht komen in welke coalitie dan ook, dan zal al snel heel duidelijk gemaakt worden welke blunders links in de afgelopen decennia hebben begaan, welke gevolgen er benoemd worden, die gevolg zijn van het schandalig verraderlijk beleid van links en daarmee gaan ze zoveel achterban verliezen dat ze misschien een halve of een hele eeuw nodig hebben om weer aan de macht te komen. De macht, dat is namelijk het enige waar links op uit is.

  3. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald Het is ongeloofwaardig met een partij samen te werken die de vrouw maar ondergeschikt vindt,niets van de energietransitie wil weten,de gaswinning in Groningen door wil laten gaan en last but not least een 16 jarig meisje door de grote leider laat verketteren op Twitter

   • Beste Henk,

    Zoals jij reageert zou je een waardig lid van de PvdA kunnen zijn.
    Frans Timmermans zal trots op je zijn. Onzin verkondigen als ware het de waarheid.

    • Ik ben het geheel met je eens!
     1. Dat 16 jarig meisje weet totaal niet waar ze het over heeft; ze heeft geen benul dat de wereldeconomie dat niet in een paar jaar kan oplossen.
     2. Ons Groningse aardgas is voor een prikkie razendsnel uitverkocht aan het buitenland door Wim Kok van PvdA.
     3. Baudet heeft ooit een roman geschreven over een vrouw, net als vele andere schrijvers, maar die worden niet daarop aangesproken. Dat boek zegt trouwens helemaal niets over hoe Baudet over vrouwen denkt.
     4. Het woord “boreaal” betekent volgens Van Dale: Noord Europees en Arctisch; daar heeft het linkse tuig de 2 letters c en t uit gesloopt zodat ze de link met Hitler konden leggen.

     Zo voorspelbaar allemaal en dat alles om Baudet te demoniseren. En als er dan een gek Baudet iets aandoet kunnen ze weer krokodillentranen huilen, net als bij Fortuyn.

     • * Baudets boek zegt op zich niets, maar hij heeft daarnaast ook nog controverse opgewekt met een column waarin hij verkrachtingsapologist Lucien Blanc verdedigt en letterlijk zegt: “De realiteit is dat vrouwen niet alleen maar met omzichtig “respect” behandeld willen worden door hun sekspartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.” En deze video is er ook nog: https://twitter.com/CiskaRippen/status/852927270608130051/video/1
      * Van Dale is handig als je de letterlijke betekenis en etymologie van een woord wilt achterhalen; iets minder handig als je de politieke lading wilt weten. De term “boreaal” verwijst namelijk ook naar een door o.a. Himmler aangehangen stichtingsmythe van het blanke ras en is door Jean-Marie le Pen gepopulariseerd als vervanging voor “arisch”. Uit de context van Baudets speech is overduidelijk dat hij niet de geografische betekenis bedoelt.
      Voortaan iets beter googelen a.u.b.

      • “Van Dale is handig als je de letterlijke betekenis en etymologie van een woord wilt achterhalen; iets minder handig als je de politieke lading wilt weten. De term “boreaal” verwijst namelijk ook naar een door o.a. Himmler aangehangen stichtingsmythe van het blanke ras en is door Jean-Marie le Pen gepopulariseerd als vervanging voor “arisch”. Uit de context van Baudets speech is overduidelijk dat hij niet de geografische betekenis bedoelt”.

       Dat jij er een politieke lading aan wenst te geven en het uit zijn context wenst te trekken is jouw zaak. Ik trap daar niet in!

      • @Techy Snelder,
       Ik heb – zoals je suggereerde – eens goed gegoogeld. Hierbij het antwoord dat Thierry wel 1000 x geeft, maar schijnbaar op links niet begrepen wordt.
       Oostindisch doof is ook zo’n begrip dat hier m.i. een goede benaming is voor de houding die in linkse kringen prevaleert. Je kan iemand wel iets blijven verwijten maar als hij het zelf ontkent – zich er tegen uitspreekt – waarom dan doorgaan (zoals de PvdA) met eisen stellen dat te ontkennen?
       Dat is m.i. al lang gebeurt. ? Zie daarvoor link en zeg het voort – gaarne juist in linkse contreien…
       https://m.youtube.com/watch?v=XWe76ljahrc

    • beste Jaap
     En wat zegt de 2e man tevens oprichter van het forum nu in de krant? Heiligschennis?

  Comments are closed.