De Drees van onze tijd?

  14
  957

  Leestijd: 2 minuten.

  Nu de coronapandemie woedt is het vertrouwen in premier Mark Rutte aanzienlijk gegroeid. Bijna driekwart van de kiezers steunt zijn beleid bij de bestrijding van het virus, bleek onlangs uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. En volgens I&O Research beschouwt ruim een kwart van hen de VVD’er inmiddels als de beste premier van na de oorlog. Met 27 procent van de stemmen eindigde Rutte bij dit peilingenbureau op de eerste plaats. Vóór Wim Kok (21 procent), Ruud Lubbers (17 procent) en Joop den Uyl (13 procent).

  Bij de jaren zeventig, toen Den Uyl aan het bewind was, stopte blijkbaar het geheugen van de ondervraagden. Want anders is het niet goed voorstelbaar dat Willem Drees, die Nederland tijdens de wederopbouw regeerde, niet tot de top van het lijstje is doorgedrongen. Bij een enquête onder historici, politicologen en andere deskundigen zou Drees zeker bij de eerste drie zijn geëindigd. Niet onwaarschijnlijk zelfs als eerste.

  Drees was premier van 1948 tot 1958. De PvdA’er leidde vier rooms-rode kabinetten, hoewel zijn partij niet altijd de grootste was in de regeringscoalitie. Hij stond bekend als zeer zuinig. Elke overheidscent draaide hij tien maal om voor hij hem – met tegenzin – uitgaf. Bekend is het verhaal over Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers die vlak na de oorlog kwamen onderhandelen over miljardensteun aan Nederland. Volgens de – wellicht apocriefe – anekdote zou Drees hen thuis hebben ontvangen met een kopje thee en een mariakaakje.

  Onder Drees kwam het zwaar beschadigde naoorlogse Nederland er weer helemaal bovenop en werd het fundament voor de huidige verzorgingsstaat gelegd. Zijn grootste bekendheid dankte de premier aan de AOW, al werd die formeel ingevoerd door zijn partijgenoot minister Suurhoff. Vóór Drees aantrad bestond er helemaal geen overheidsvoorziening voor ouderen. Als ze niet hadden gespaard voor hun oude dag moesten ze blijven werken tot ze overleden.

  Maar Drees is, zoals gezegd, van lang geleden en tegenwoordig kennelijk vrijwel vergeten. En ook los daarvan is het goed mogelijk dat Rutte straks de geschiedenisboekjes ingaat als de beste premier van na de oorlog, ook bij de echte deskundigen.

  Niet dat alles wat hij heeft gedaan de kwalificatie ‘historisch’ verdient. Zijn eerste kabinet (met gedoogsteun van de PVV) was een mislukking en ook daarna hield hij veel kritiek. Maar Rutte II (met de PvdA) maakte wel zijn termijn af en wist een financiële crisis te bedwingen. Het ziet er steeds meer naar uit dat ook het huidige vierpartijenkabinet het reglementaire einde gaat halen. En dat de VVD bij de Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 opnieuw de grootste wordt.

  Mochten de prognoses van het Centraal Planbureau, ABN Amro en anderen zelfs maar een klein beetje uitkomen dan verkeert Nederland tegen die tijd in een zware economische recessie. Zou Rutte als leider van zijn vierde kabinet erin slagen die het hoofd te bieden, dan heeft hij een even grote prestatie neergezet als Drees. Of toch op zijn minst een bijna even grote. Waarbij nog valt aan te tekenen dat historische vergelijkingen altijd mank gaan.

  14 REACTIES

  1. Hahahaha hahahaha. Een peiling van de linkse staatstelevisie. Hahahaha. Een partij met normale verstand zoals de FvD die in de linkse peiling omhoog gaat heb ik nog nooit gezien. Rutte die er een grote rotzooi van heeft gemaakt en de meeste stemmen krijgt van 2000 personen. Hahahaha hahahaha. Allemaal lid van deze vereniging van dementen. Rutte met zijn regering en de RIVM heeft bloed aan hun handen. Als ze de rechtse partijen niet hadden genegeerd dan was er in januari al van alles besteld en voorbereidingen getroffen.

   • @Hendrie,
    Geheel mee eens. Zelfs nu nog – zie link – midden in de crisis verziekt het ministerie de aankoop van 10 miljoen mondkapjes die NL ondernemers haar aanbieden. Uit pure ellende regelen ze het zelf maar uit medelijden voor onze gezondheidszorgmedewerkers.
    Lees en huiver: het corona-virus blijkt niet de enige vijand. Hoeveel slachtoffers dit ambtelijk en bestuurlijk falen door het ministerie van Volksgezondheid ‘kost’ zullen we natuurlijk nooit horen…
    Da’s immers slecht voor de politieke peilingen…
    Hulde voor deze ondernemers die ondanks de tegenwerking van dit ministerie zelf de verantwoording oppakken om onze gezondheidsmedewerkers te helpen bij het bestrijden van de corona-besmettingen. 👏🏽
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5072381/mondkapjes-corona-tekort-volksgezondheid-beschermingsmiddelen

  2. Wij in Nederland hebben een belachelijke gezondheid verzekering. Private ondernemingen verzekeren voor onkosten van ziektes. En daar MOETEN we gebruik van maken- van de .
   Ondertussen betalen we voor dit niet allen salarissen van die ondernemingen maar ook winsten.
   Stop daarmee en ga naar een Nationale gezondheidszorg. Zoals Engeland, Australia

   • Een nationale gezondheidszorg lijkt mij een heel goed idee. Dan bepaalt de dokter weer welke behandeling je krijgt, of niet. Niet de verzekeraar!

  3. Uh, de VVD is de hoofdschuldige aan het huidige zorgstelsel, waarin de (verzekerings)markt regeert (ja, schuldig, samen met PvdA en CDA). Ziekenhuizen vallen om, vriendjes van Rutte – en de inmiddels gelukkige verdwenen zakkenvuller Bruins – bepalen dat er in bijvoorbeeld Lelystad geen spoedeisende hulp meer nodig is, en pleiten voor nog veel minder ZEH’en in Nederland. 1500 IC-bedden in Nederland, ten koste van veel andere noodzakelijke zorg uitgebreid tot 2400 bedden. Duitsland heeft er 25.000. Nederlanders moeten al naar Duitsland overgeplaatst worden. Ja, stem vooral VVD mensen. Rutte is minstens net zo erg als Bruins.

  4. Ik ben van mening dat vooral de peilingen van Maurice de Hond het meest representatief zijn. Het valt me wel op dat er al een paar keer geen wekelijkse update van Maurice de hond is gekomen, zal wel door de Covid-19 crisis komen denk ik. Maar ook bij deze peilingen is de VVD meestal de grootste. Persoonlijk vind ik het niet helemaal terecht dat Mark Rutte Drees van de troon stoot. Veel van wat Drees heeft opgebouwd is door Rutte afgebroken. Maar ook Balkenende en Wim Kok hebben dingen afgebroken. Hier hoor ik niet veel meer over. Rutte zal er in slagen een vierde kabinet te vormen, zit hij deze ook uit dan breekt hij het record van Ruud Lubbers. Als er dan een economische crisis heerst dan zal de armoede in Nederland wel verder groeien. Maar misschien trekt de economie wel weer aan als de Covid-19 crisis voorbij is. Ik denk en hoop in de loop van juni 2020.

  5. Beste lezer,
   Ik herhaal opnieuw mijn eerdere uitspraak op deze site.
   Mark Rutte opereert redelijk goed in slechte tijden, maar
   onbehoorlijk slecht in goede tijden; dan ontbreekt echt wel
   elke visie voor mogelijke problemen. Dat hij deze crisis toch
   niet kon overzien? Maar hoe hij met zijn beleid ons naar de
   afgrond heeft geleid, moet iedereen nu toch wel duidelijk zien!
   Nooit meer Rutte IIII mag ik oprecht hopen voor het welzijn
   van ons Nederland . Echt, ik heb echt een hekel aan die man,
   met zijn eeuwigdurende glimlach. bah, bah en nog eens bah.
   Bert.

  6. De mensen die meewerkten aan deze peiling zaten zeker in een gekkenhuis, het belangrijkste nu is van het corona virus af te komen, met Rutte aan het roer is dat een bijna onmogelijkheid. In 10 jaar tijd is er zoveel gesloopt dat we daar nu veel plezier van hebben de zorg is bijna gehalveerd, ziekenhuizen moesten maar omvallen daar zet ik een link van hieronder, mensen levens ik twijfel bij de gedachte dat hij het goed voor heeft met de gewone burger.
   Mijn mening is dat hij het “rondgaan” van het virus nog niet heeft opgegeven er moeten meer mensen dood, dat is lekker dan groeit de pensioenpot door versterving.
   De acties die worden ondernomen om het virus terug te dringen gaan steeds verder achter lopen. Wie laat er een vliegtuig vol die uit de VS kwam die mensen zonder keuring Nederland inlopen?
   https://www.youtube.com/watch?v=pr6H3PyzvkE&fbclid=IwAR1KsxA9jD7H5uC30GxRYdESWFyfOCzOcGiTQBD4kpiEb-K4qBqyVWKEbsw

  7. Het is nog steeds als eeuwen geleden: zo roept het volk Hosanna en zo kruisig hem. Maar eerlijk is eerlijk: veel partijen willen graag bij Rutte op schoot zitten: CDA, ChristenUnie, PvdA. D66. PVV en natuurlijk zijn eigen VVD niet te vergeten. Als je eenmaal bij Rutte op schoot zit kunnen er wonderlijke dingen met je gebeuren, bij de ChristenUnie kunnen ze vanaf die tijd zelfs meloenen doorslikken, wie had dat nou verwacht. En de ondemocratische partij Wilders onder leiding van GroteSterkeLeider, beter bekend onder haar schuilnaam, PVV, werd door VVD en CDA uitgeroepen tot Democratische Partij Nederland.

  8. Laat het “Hosanna” nog maar even achterwege
   en laat ons eerst de verdere ontwikkelingen en de na-beschouwingen van de corona crisis maar eens even afwachten!
   De laattijdige knullige aanpak en vervolgens zichtbaar geworden en in ontoereikende mate beschikbare medische voorraad hulpmiddelen en diensten kunnen immers NIET worden bezien als ‘n hoogstaand staaltje van besturen van de kabinetten onder Rutte’s verantwoordelijkheid.
   Het vroegtijdig gejuich zal snel verstommen als de harde consequentue’s en matige voorbereiding en de aanpak ervan pijnlijk voelbaar tot de Nederlandse bevolking zal gaan doordringen.
   De onder leiding van Rutte doorgevoerde bezuinigingen in de zorgsector, waarin hij andere partijen sluw heeft meegesleurd zal nog zeer lang voelbaar blijven.
   Ik voel het tot in mijn vezels.

   • De onder leiding van Rutte doorgevoerde bezuinigingen in de zorgsector, waarin hij andere partijen sluw heeft meegesleurd zal nog zeer lang voelbaar blijven.
    Ik voel het tot in mijn vezels. Helemaal met je eens. De andere kant is wel dat de zorgmedewerkers weigerden in opstand te komen om een en ander te voorkomen. Ze laten het allemaal maar over hun kant gaan wan zij zijn groot en ik is klein. Ook die kant is er. De zorgmedewerkers hadden wel degelijk het verschil kunnen maken.

  9. Wordt u betaald door het VVD PR bureau?
   Nog nooit zo’n liegende premier meegemaakt, terwijl ik nu 75 jaar oud ben.

  10. Ga je mond spoelen, Kockelmans.
   Drees staat symbool voor de opbouw van sociale voorzieningen.
   Rutte voor de afbraak daarvan.

  Comments are closed.