De drie M’s

  4
  487

  Leestijd: 2 minuten.

  Met hoeveel klem hij het ook tegenspreekt, het blijft maar rondzingen: het gerucht dat Mark Rutte binnenkort naar Brussel zal verkassen. Dat komt waarschijnlijk ook doordat het zo geloofwaardig klinkt. Rutte is al bijna negen jaar premier en nadert de grenzen van zijn houdbaarheidsdatum, als hij ze al niet heeft overschreden. Erg goed gaat het bovendien niet met zijn derde kabinet, om een understatement te gebruiken. Er bestaat een gerede kans dat het dit jaar valt. Als dat gebeurt zullen nieuwe verkiezingen vermoedelijk voor nóg meer politieke versnippering zorgen. Dat betekent wéér een ellenlange formatie. Gevolgd door wéér een wankel kabinet, dat misschien wel uit vijf of zes partijen zal bestaan. Dan kun je toch beter maken dat je weg komt? Zeker als je nieuwe stoel in Brussel al uitnodigend op je staat te wachten.

  Volgens een reportage in de Volkskrant van vandaag hoort Rutte in de Europese hoofdstad zonder meer tot de beeldbepalende figuren. Ambtenaren zouden binnenskamers spreken over de drie M’s, die de kruk vormen waarop de EU drijft. Met die drie M’s bedoelen ze  Merkel, Macron en… jawel hoor: Mark. Nederland mag dan bij lange na niet de derde grootste lidstaat zijn in de unie, via onze regeringsleider horen we wel degelijk bij de top. Rutte wordt overal bij betrokken, bemiddelt, poldert, blust brandjes en sust ruzies. Dat alles in nauw telefoon-, mail- en sms-contact met de twee andere M’s.

  Kortom: de Nederlandse premier is de ideale persoon om Donald Tusk op te volgen als Europees president. Die typische polderfunctie komt in het najaar vrij, omdat Tusk dan afzwaait. Politieke belemmeringen zijn er niet voor Rutte, want het Europees Parlement heeft over de benoeming geen sikkepit te vertellen. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron kunnen haar ongehinderd zelf doordrukken. Ook de politieke kleur van Rutte vormt geen enkele hinderpaal. Hij is immers, net als Tusk, een liberaal.

  Intussen is daar nog een omstandigheid bij gekomen. In de VVD is de situatie een stuk duidelijker dan een paar maanden terug. Toen bestonden er nog twijfels of fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wel de geschikte man was om in de voetsporen van Rutte te treden. Dijkhoff deed weinig anders dan kansloze proefballonnen oplaten. Zelfs hooggeplaatste liberalen begonnen openlijk aan zijn capaciteiten te twijfelen. Zou Edith Schippers, de vroegere minister van Volksgezondheid, niet toch een beter VVD-leider (en dus beoogd premier) zijn?

  Die twijfels kunnen nu terzijde worden geschoven, want Schippers is niet beschikbaar. Zij heeft een vooraanstaande positie in het bedrijfsleven aanvaard, waardoor een terugkeer naar de politiek voorlopig uitgesloten is. Andere kandidaten om het van Rutte over te nemen zijn er niet, althans niet op dit moment. Er is dus geen alternatief. De premier kan met een gerust hart vertrekken. Een opvolgingscrisis zal in de VVD niet uitbreken.

  Gaat Rutte dat ook echt doen? We zullen het moeten afwachten. Voor de EU zou een permanent optreden van de drie M’s wellicht niet slecht uitkomen. Maar misschien vindt Rutte toch dat hij in Nederland harder nodig is.

  4 REACTIES

  1. Ik hoop zo dat Mark na intense meditatie en gebed de juiste beslissing neemt opdat Europa gered wordt van haar interne ruzies waar het uiteindelijk toch draait om het eigen volk eerst. Maar het zou nog beter zijn dat hij EU ambassadeur zou worden in China om te voorkomen dat China de onderling elkaar bestrijdende lidstaten niet nog verder uit elkaar speelt totdat zij als een rijpe vrucht (vazalstaat) in de handen van de Chinezen valt.
   Of zou wellicht de oorlog tussen de VS en China gewonnen worden door de VS en moeten wij oppassen voor de VS, het land van: America first!. Politiek blijft toch een boeiend gebeuren.

  2. Het zou voor Nederland een fantastische stap zijn. Ik heb Rutte als persoon en leider hoog zitten. Dan bedoel ik niet zijn politieke ideeën, Voor mij is hij leider van de verkeerde politieke partij, maar zijn manier van leiding geven aan een gemêleerd gezelschap. Zijn motto is blijkbaar geven en nemen, gunnen en ontvangen, en dat werkt vaak. Dat liet hij zien in het overzichtelijke kabinet Rutte II, dan dat lukt hem ook tot nu in Rutte III redelijk, hoewel de nieuwigheid er wat af is. In Europa zal hij dergelijke kwaliteiten nog meer nodig hebben, en Europa kan ervan profiteren. Die kruiwagen met kikkers…. is een mooie metafoor voor de EU. En blijkbaar laat hij dat nu al zien.
   Helemaal mooi zou natuurlijk een duo Rutte/Timmermans zijn, voor links en rechts beide iets. Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn.

   • Ik ken geen grotere politieke pauw als Koenders.
    Maar die is nu ondergedoken in Afrika?
    Is er stront aan de knikker?
    Kan het zijn dat die handel met terroristen? een staart kan krijgen dat hij daar om geen overheidsfunctie meer heeft?
    Als dit zo? is hoe gaat dit dan met Timmermans?
    Hoopt hij op de immuniteit van de EU?
    Is hij daarom zo verbeten aan het stemmen zoeken?
    Rutte geef ik veel kans, maar is het voor Timmermans niet beter om een pas op de plaats te maken zoals Koenders dat doet?

  3. Ja en als hij de Fransen belooft de KLM en ook de duikboten zijn voor Frankrijk , koopt hij zichzelf dus gewoon met Nederlands geld en arbeidsplaatsen zijn eigen stoel in Brussel. Eten en drinken, elke dag schoon maatpak, goed pensioen en elke maand 27500 euro op zijn bankrekening.

  Comments are closed.