De ellende valt mee voor FvD

  9
  1549

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor de FvD-aanhang zal de nieuwe poll van Maurice de Hond vandaag zijn meegevallen, voor de rest tegen. De partij verliest in het wekelijkse onderzoek van de opiniepeiler maar 2 zeteltjes. Na de week vol meedogenloos modderworstelen die Thierry Baudet en zijn kompanen achter de rug hebben, is dat niet veel. Met een beetje geluk zit Forum weer snel op zijn oude niveau of zelfs daarboven.

  Maar dan moeten nieuwe botsingen in de FvD-top wel uitblijven. Kiezers, zo is bekend, houden niet van geruzie, zeker niet als dat te lang duurt. Baudet krijgt voor het uit het partijbestuur zetten van Henk Otten blijkbaar nog het voordeel van de twijfel van zijn electoraat. Maar mocht de strijd doorgaan, dan zouden de kansen wel eens snel kunnen keren. Bij de LPF duurde het in 2002 ook een tijdje voordat de achterban echt afhaakte.

  Het grootste probleem voor FvD zijn de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei. Otten is daar de lijsttrekker en dat valt niet meer ongedaan te maken. De lijst is immers al ingeleverd bij de Kiesraad. En de kans dat de voormalige partijstrateeg zich uit zichzelf terugtrekt is zo goed als nul. Otten heeft laten doorschemeren dat hij zijn zetel hoe dan ook wil innemen als hij wordt gekozen. Hij weet alleen nog niet of dat voor Forum zal zijn of als eenmansfractie.

  Baudet doet er verstandig aan die eerste variant meteen onmogelijk te maken. Van de bemiddelingspoging met Otten, waarmee partijkopstuk Theo Hiddema bezig is, valt weinig heil te verwachten. Het is beter maar meteen door de zure appel heen te bijten. De meeste FvD-kiezers hebben Otten inmiddels als een baksteen laten vallen, nadat ze hem een weekje terug nog de hemel in prezen. De verontwaardiging in die hoek zal dan ook beperkt blijven als Otten definitief wordt afgedankt.

  Zonder risico is dat laatste niet. Onder de FvD-Statenleden die volgende maand de samenstelling van de senaatsfractie bepalen, zit vermoedelijk een aantal dat sympathie voor hem heeft. Otten heeft ze tenslotte (mede) zelf uitgezocht. Hoe zullen zij zich nu opstellen? Bovendien bestaat de kans dat Otten straks toch in de Eerste Kamer kan plaatsnemen dankzij de restzetel die FvD toevalt.

  Maar niettemin: met hem blijven samenwerken lijkt mij geen optie voor Baudet. Daarvoor is er te veel gebeurd. Dan desnoods maar genoegen nemen met een senaatszeteltje minder.

  Mocht – afgezien van de kwestie-Otten – de rust snel weerkeren in FvD-kring, dan hoeft Baudet niet lang wakker te liggen van de hectiek van de voorbije dagen. Onverkwikkelijke toestanden komen in elke partij wel eens voor, zullen zijn fans zeggen. En dat klopt natuurlijk.

  9 REACTIES

  1. Het is toch opmerkelijk hoe de FvD-lemmingen zich met wat mooie woorden van Baudet in slaap laten sussen.

  2. Het enigste nadeel van deze man is dat het een ex vvd’er is en die zijn niet te vertrouwen. Kijk maar naar de laatste jaren wie er moest opstappen uit de vereniging van dementen. Allemaal oplichters en de grootste zit er nog steeds (rutte). En peilingen zeggen niet zo veel anders hadden ze wel geweten dat FvD de grootste werd want links kan het nog steeds niet hebben.

  3. De reden waarom Otten zichzelf een vergoeding van € 30.000 toekende is mij niet bekend. Het is vreemd dat hij dat niet heeft overlegd met het bestuur, maar oplichting lijkt me een te zwaar verwijt. Heeft FvD een Huishoudelijk Reglement waarin staat welke kosten vergoed worden door de partij? Het lijkt me goed om die publiek te maken, zodat donateurs zich een oordeel kunnen vormen of er lichtzinnig wordt omgegaan met hun donaties.

   Iedereen valt nu over Otten heen, maar ik vermoed dat er heel wat politici rond lopen die hopen dat die beker aan hen voorbij gaat dat een NRC-journalist onderzoekt welke voordeeltjes zij hebben gehad in hun functie…

   Ik hoop dat Hiddema de ruzie kan bezweren. Otten heeft zijn figuur niet mee, maar is – als ik Baudet mag geloven – een goede organisator. Als hij daarbij kosten heeft gemaakt, lijkt het me logisch dat hij die vergoed krijgt. Uren declareren lijkt me minder geslaagd voor iemand die uit idealisme het bedrijfsleven verruilt voor de politiek. Zo heb ik het altijd bizar gevonden dat de directeur van de hartstichting zoveel kreeg, met het argument dat hij in een vorig leven cardioloog was.

  4. Helemaal niet eens met Fons Kockelmans. de lijmpoging van Hiddema gaat naar alle waarschijnlijkheid slagen. Dat is het beste voor iedereen, tenminste 40% van de FvD aanhang steunt Henk Otten. Als alles goed uitgelegd wordt, dan loopt de steun wel op naar tenminste 90%.

  5. Complimenten aan Fons Kockelmans! Opvallend dat steeds minder ‘journalisten’ , doorgaan met het demoniseren van Forum voor Democratie. Ik ben bevoordeeld, ik ben kiezer en lid FvD. Ik was 1 van degenen die graag meer speeches zoals bij de verkiezingen PS van Thierry Baudet hoort. Eindelijk het goede geluid. En het blijft ongelooflijk stupide van velen om de enige laat toegevoegde ‘betekenis’ van boreaal als de zgn bedoelde betekenis te laten gelden. Een veel meer gebruikte betekenis is ‘Noorderlicht’, oftewel ‘verlicht’ , de betekenis die onze verlichte westerse samenleving duidt, dus de vrouw claimt haar plaats in behoorlijke vrijheid tov de man, de homo is vrij zijn leven in te richten zoals hij dat wil. Wat mij vreselijk ergert is dat groen links zgn in naam van ‘tolerantie’ een ideologie (islam) steunt waarin de vrouw beslist onderschikt is aan de man, vaak zelfs het bezit. Een ideologie waarin homos met de ergste straffen worden bedreigd. Wereldwijd de op dit moment meest met straffen dreigende ideologie……….

   • jammer dat er te weinig aandacht wordt besteed aan die rookwolk van groen links die hele volksstammen om de tuin leidt met die zogenaamde nepbegaanheid voor het milieu en waarbij de onderliggende gedachtes door velen zullen worden verworpen als zij er eindelijk van kennis hebben genomen.
    Voorwaar er is nog hoop dat de penetrante geur van groen links de aanhangers zal ergeren

   • Ik vond de toespraak van Baudet tijdens de verkiezing op 20 maart behoorlijk van lotje getikt. Het gaat niet alleen om het gebruik van het woord ‘boreaal’, maar we bevinden ons tussen de brokstukken van onze beschaving, een verraderlijke elite en Baudet spuugt nog even op de academische wereld en bestuurders (nooit een boek lezen?) Uit deze toespraak en ook uit andere uitlatingen blijkt dat Baudet een exponent is van Alt Right. Henk Albarda geeft een nieuwe betekenis aan ‘boreaal’ als verwijzend naar de onze ‘verlichte westerse samenleving’ waarin de vrouw haar plaats claimt in behoorlijke vrijheid van de man. Was dat maar waar! Alt Right is een rechtse conservatieve stroming waarbij de’boze witte man’ zijn frustraties de vrije loop laat.
    Ik ben er dan ook diep van overtuigd dat veel kiezers op FVD zich totaal niet bewust zijn van dit cultureel gedachtegoed of er niets van moeten hebben.

    • Opmerkelijk: Dhr. de Bruin vertolkt de speech toch wel heel anders dan FvD-lid dhr. Albarda. Het zijn nogal extreme tegenstellingen. Wat dhr. De Bruin beweert is typisch ‘de vertaling’ van hoe (extreem) links het duidt en wil overbrengen. Het NRC staat er vol van…
     Baudet zelf ontkent maar dat maakt natuurlijk niet uit…. (?)
     Dat Baudet een exponent is van Alt Right is m.i. een onbewezen verdachtmaking. Ik zie wel een linkse politieke framing in die post gevat heeft. Politieke propaganda.
     Wat de academische wereld aangaat: linkse academici weigeren vaak andersdenkenden een podium te geven. Uitsluiting van kennis omdat de boodschap je ‘politiek’ niet bevalt. Ook bestuurders bezondigen zich daarin volop. Da’s overal te lezen en te horen. Baudet zegt gewoon een waarheid.
     Wat de westerse beschaving aangaat: door massale immigratie veranderd wel degelijk de aard daarvan. Dat kan je positief of negatief bezien. Sharia bij voorbeeld: hoe vrouwonvriendelijk wil je het hebben…. Homo’s zijn er ook niet blij mee. Vrijheid van woord is zelfs gevaarlijk geworden. Theo van Gogh is er om vermoord. Fortuyn ook. En Wilders kan zich niet vrij meer bewegen.
     Brokstukken der vrije beschaving…

  Comments are closed.