De ene koppeling is de andere niet

  4
  273

  Leestijd: 1 minuten.

  De inkt van het nieuwste wapenfeit uit de polder, het Pensioenakkoord, is nauwelijks droog of er doemen al nieuwe wolken aan de horizon. Terwijl veel details nog moeten worden uitgewerkt, gaat ECB-president Mario Draghi in oktober met pensioen. De Italiaan heeft nog even zijn hakafdruk achtergelaten, de rente kan nog lager, zo zei hij tijdens het ECB-forum in het Portugese Sintra.

  Europa mag zich dus verheugen in een lange periode van zeer lage, voor de banken zelfs negatieve, rente. Leuk voor Italië met zijn megaschulden, minder leuk voor de pensioenfondsen die met elke daling van de rekenrente hun dekkingsgraad met 2,5 punt zien slinken. En de grote fondsen als ABP, PFZW en de metaal staan al onder water. Kortom, het pensioenakkoord kan dan wel voorkomen dat er in 2020 moet worden gekort op de pensioenen, of dat in 2021 ook zo is als de rekenrente verder daalt, een dwingende advies onder leiding van oud-minister Jeroen Dijsselbloem, is nog maar de vraag. Toezichthouder De Nederlandsche Bank vindt het niet meer dan logisch dat bij zeer lage rentestanden de pensioenfondsen kritischer worden over de vraag hoeveel pensioenverplichtingen ze nog aan kunnen met het huidige vermogen.

  Maar als we de koers van de ECB, die onderhand ontwrichtend begint te werken (en dit dus vooral ten gunste van landen met hoge schulden), als maatstaf gaan nemen en de pensioenfondsen verder de duimschroeven aandraaien, hoe staat het dan met het fictief rendement op spaargeld? De banken geven 0,00niks, de belastingdienst gaat uit van 1,935% rendement tot 71.650 euro en 4,451% tot een miljoen.

  Maar ja, in de politiek zijn koppelingen die geld opleveren nu eenmaal altijd veel populairder dan koppelingen die geld kosten.

  4 REACTIES

  1. De Staat der Nederlanden is geen dief omdat zij zegt dat zij niet steelt. Zo simpel is het. De meerderheid volksvertegenwoordiging is het met deze redenering eens. Hoewel iedereen kan weten dat klokkenluiders keihard gepakt mogen worden is dat vervolgens weer niet waar omdat klokkenluiders juist bescherming genieten, aldus minister van Justitie. Maar…alles wat mis gaat in de hoge regionen ligt geheel vanzelfsprekend aan de burgers. Zij hebben te weinig respect voor, en te weinig vertrouwen in hooggeplaatsten die werkelijk, maar dan ook werkelijk alles doen om het volk te dienen en absoluut niet gediend wensen te worden. Zij willen het volk juist verheffen en als dank gaat het volk vervolgens overal commentaar op geven en verbazen ze zich dan dat klokkenluiders keihard aangepakt moeten worden omdat anders Volk&Vaderland naar de malle moeren gaan. Wat er ook gebeurt laten wij allen vertrouwen hebben in de politiek, in de banken, in het bedrijfsleven, in de grote concerns. Laten wij ons onderdanig en gehoorzaam opstellen dan komt echt alles goed.

  Comments are closed.