De GroenLinks-achterban snapt Jesse Klaver niet

  3
  3623

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is maar een opinieonderzoek, maar niettemin. Volgens Maurice de Hond is de achterban van GroenLinks hevig verdeeld over de nieuwe strategie van Jesse Klaver. Al tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer nam de partijleider opzichtig afstand van de ‘scorebordpolitiek’. Afgelopen dagen werd duidelijk wat dat betekent. GroenLinks is van plan vóór alle begrotingsplannen van het kabinet te stemmen, ook als daar geen toezeggingen tegenover staan. Dat is van groot belang, omdat de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer. Dankzij de stemmen van GroenLinks zullen de begrotingen toch ongeschonden door het parlement komen.

  Die gang van zaken is ongebruikelijk. Weliswaar stemmen oppositiepartijen in de praktijk vaak voor de begrotingen voor komend jaar, maar ze kondigen dat hoogst zelden van te voren aan. Integendeel. Ze dreigen, vragen tegemoetkomingen van het kabinet en geven zich pas op het laatste moment gewonnen. Ze spelen, met andere woorden, ‘politieke spelletjes’ om zoveel mogelijk hun zin te krijgen. Ze proberen het onderste uit de kan te halen.

  Klaver heeft echter afstand genomen van de politieke spelletjes. Hij wil ‘strijd voeren op de inhoud in plaats van op de beeldvorming’. Hij weigert nog langer mee te doen aan de ‘machtspolitiek’.

  Dat klinkt heel nobel, maar volgens het onderzoek van De Hond heeft een groot deel van de GroenLinks-aanhang geen begrip voor deze aanpak. Eén op de vijf GroenLinksers, aldus deze peiling, denkt dat de partij nu minder gedaan zal krijgen in het parlement. Iets waar ze best wel eens gelijk in zouden kunnen hebben.

  In de wekelijkse poll van De Hond is al enige tijd te merken dat het met GroenLinks de verkeerde kant op gaat. De partij is daarin weggezakt naar 12 zetels. In werkelijkheid heeft ze er 14 in de Tweede Kamer en gedurende het grootste deel van deze regeertermijn stond ze daar in de peilingen ruim boven.

  Wat moet Klaver beginnen om het tij te keren? Nu nog zijn strategie omgooien en toch met ‘politieke spelletjes’ komen zou hem wel erg ongeloofwaardig maken. Dat is dus geen uitweg. Het enige waarop Klaver kan hopen is dat de malheur vanzelf overwaait. Het duurt tenslotte nog ruim anderhalf jaar voor er verkiezingen zijn. En peilingen – daaraan klampen alle virtuele verliezers zich vast – zijn maar dagkoersen.

  De PvdA ondervindt in de prognose van De Hond geen hinder van haar politieke opstelling. Ze staat daarin nog steeds op maar liefst 20 zetels, een enorme winst vergeleken bij de 9 die ze er bij de laatste Kamerverkiezingen haalde. Partijleider Lodewijk Asscher mag daarmee zijn handjes dichtknijpen. Want ook hij sloeg afgelopen week de plank mis.

  Asscher kondigde in een interview aan dat de PvdA tegen het Belastingplan en de onderwijsbegroting gaat stemmen als er niet meer geld voor onder meer leerkrachten beschikbaar komt. Hij krijgt niet zijn zin en zal zijn woorden nu dus waar moeten maken in de Eerste Kamer. Maar het kabinet kan er zijn schouders over ophalen. Want in de senaat heeft het aan de steun van GroenLinks ruim voldoende. Alleen door samen op te trekken met zusterpartij GroenLinks zou de harde taal van de PvdA effect hebben gehad. Nu staat Asscher met lege handen.

  3 REACTIES

  1. Het zou goed zijn eens na te denken over een zakenkabinet waarbij de dames en heren politici met het volk spreken op bijeenkomsten en vergaderingen en niet via alle mogelijke talk shows waarmee ze hun imago als BN-er willen versterken.
   Ook is het zaak dat er meer wordt gekeken naar competenties van bestuurders en politici in plaats van naar het logo van de partij.

  2. Afkomst verloochent zich niet, zou hier heel goed op van toepassing kunnen zijn.
   Nooit voor de volle honderd procent te vertrouwen. Dat begint al door je eigen naam te verloochenen.
   “Yasser” kan een voorbeeld nemen aan professor Ifshan Ellian die het niet nodig heeft zijn naam te veranderen.
   Een man waarvoor ik heel veel respect heb en een man die een verrijking voor Nederland betekent. Daar is bij “Yasser” helemaal geen sprake van. Een misselijk mannetje die op arrogante toon de Nederlandse boeren de maat neemt op het Malieveld. Bah!

  3. Duidelijk is dat politiek voor de echte kenners is. Alle voorzitters van alle fracties van de Tweede Kamer weten hoe het spel gespeeld moet worden. Dat kunnen zij omdat het volk vertegenwoordigen duidelijk te maken heeft met vooruitzien en dat je niet bang bent. Jesse is mijn man, alsook mijn Thierry, mijn GroteSterkeLeider. mijn Loidewijk enzovoort,enzovoorts. Zij strijden allemaal voor mijn welzijn, mijn welvaart en voor het welzijn van alle Nederlanders en voor de dieren en voor het milieu. Geen flauw benul op welke partij ik moet gaan stemmen.

  Comments are closed.