De grootste bedreiging voor Rutte III vormt Rutte zelf

  3
  4510

  Leestijd: 2 minuten.

  Rutte III trad in oktober 2017 aan met een minimale meerderheid. Die bedroeg zowel in Tweede als in Eerste Kamer 1 zetel. In de Tweede Kamer zou dat – afsplitsingen daargelaten – zo blijven. Maar niet in de senaat. Daar zouden in mei 2019 verkiezingen plaatsvinden, en dan ging je eens wat beleven. De coalitie zou zijn draagvlak kwijtraken en afhankelijk worden van vijandig gezinde oppositiepartijen. Het kabinet kon zijn borst alvast natmaken!

  Inmiddels zijn die Eerste Kamerverkiezingen voorbij, en de schade blijkt erg mee te vallen. Weliswaar heeft FvD een enorme overwinning geboekt, maar de partij heeft niet meer zetels dan de VVD weten te veroveren. Bovendien ging haar zege voor een belangrijk deel ten koste van andere lastige oppositiepartijen als PVV en SP. Daar komt bij dat Forum te kampen heeft met interne twisten, nog versterkt door het tegenvallende resultaat bij de Europese verkiezingen onlangs.

  Voor de regeringspartijen pakt de situatie in de senaat daarentegen niet ongunstig uit. Ze zijn weliswaar hun meerderheid kwijt, maar ze houden 32 van de 75 zetels over. Dat zijn er 2 meer dan verwacht. Ze kunnen daardoor straks zaken doen met de PvdA. Die politiek vrij gematigde oppositiepartij beschikt in de senaat over 6 zetels, precies genoeg dus. De coalitie kan GroenLinks links, en FvD rechts laten liggen. Een extra opsteker vormt nog het feit dat de PvdA bij de Europese verkiezingen afgetekend de grootste werd onder lijsttrekkerschap van ‘realpolitiker’ Frans Timmermans. Blijkbaar zijn er nog heel wat kiezers te vinden die een rustige middenkoers prefereren boven wilde avonturen.

  Door de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is de kans dan ook toegenomen dat het kabinet als tweede op rij zijn termijn uitdient. Historisch gezien zou dat een opmerkelijke prestatie zijn. Het is al sinds de jaren negentig niet meer voorgekomen dat twee kabinetten achter elkaar de finish haalden (Lubbers III en Paars I). En ook toen was dat al een zeldzaamheid.

  Maar helemaal zeker is dit scenario natuurlijk niet. Er komen nog heel wat lastige dossiers die het Staatsblad moeten zien te halen. Vooral de pensioen- en klimaathervorming worden heikele klussen. Bovendien kan het kabinet altijd nog uitglijden over een bananenschil. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt.

  Maar de grootste bedreiging voor Rutte III is toch wel de premier zelf. Nog steeds staat niet 100 procent vast dat hij Nederland niet zal verlaten voor een topfunctie in Brussel. Het voorzitterschap van de Europese Raad bijvoorbeeld. Rutte ontkent weliswaar in alle toonaarden dat hij belangstelling of ambitie heeft, maar het verhaal blijft maar opduiken. Vooral in buitenlandse media overigens.

  Mocht Rutte toch vertrekken, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk het einde van zijn derde kabinet. CDA en D66 zullen vrijwel zeker niet accepteren dat er tussentijds een andere premier aantreedt en eerst verkiezingen eisen. Of regeren daarna makkelijker wordt is een heel andere vraag.

  3 REACTIES

  1. Het is voor D66 en het CDA te hopen dat Rutte zijn termijn uitdient. Deze partijen weten donders goed dat de huidige coalitie bij nieuwe verkiezingen geen meerderheid zullen halen, ook niet in de 2e kamer. Daar zitten deze flinke verliezers van het kabinet echt niet op te wachten. Dus is er een kans dat ze een nieuwe premier wel zullen dulden.

  2. Ik heb het echt met Mark te doen. Doorlopend in een gewetensvolle tweestrijd je bed opzoeken, lijkt me enorm zwaar. Moet ik Mark Nederland blijven dienen waartoe ik doorlopend geroepen word? Moet ik Mark, Europa dienen waartoe ik doorlopend geroepen word? Ik vraag me af kan Mark zich nog wel ontspannen en in slaap vallen? Zou hij lijden aan nachtmerries? Heeft hij vrienden en vriendinnen die zijn hand vasthouden, hem troosten, tegen zich aandrukken zodat hij positieve energie ontvangt? Zou hij nog dromen van die mooie tijd toen hij graag biseksueel wilde worden en dat via een weekblad het volk daar kond van deed. Ik hoop voor Mark dat hij er uit komt en wie weet komt zijn jongensdroom uit: Ik, Mark ga de politiek uit en word eindelijk biseksueel en kan ik eindelijk naakt door de kamer rennen, wel met de gordijnen dicht, natuurlijk. Ik gun Mark zijn jongensdroom na zoveel jaar betrouwbaar, integer en deskundig dienen.

  Comments are closed.