De grootste partij heeft geen bijzondere rechten

  8
  1704

  Leestijd: 1 minuten.

  Sinds de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag is FvD de grootste partij. Althans in sommige provincies en binnenkort ook in de Eerste Kamer. Maar wat betekent dat precies? Zal het beleid nu ook radicaal worden aangepast aan de inzichten van Thierry Baudet?

  Dat ligt niet voor de hand en het hoeft ook helemaal niet. Democratie betekent dat de meerderheid beslist, en FvD heeft bij lange na niet de meerderheid. De partij scoorde bij de Provinciale Statenverkiezingen omgerekend 13 zetels in de senaat. 13 van de 75, dat is ongeveer een zesde. Zelfs al tel je de zetels van de PVV erbij op, dan kom je niet verder dan 18. Minder dan een kwart dus. Met andere woorden: ruim driekwart van de Nederlandse kiesgerechtigden heeft níet op populistisch rechts gestemd.

  Dat FvD in één van beide landelijke parlementen de grootste is, geeft de partij geen bijzondere rechten. De PvdA eindigde bij de Tweede Kamerverkiezingen van zowel 1977 als van 1982 als grootste en bleef toch in de oppositie. Beide keren was dat het gevolg van zelfgemaakte keuzes. De sociaaldemocraten hielden star vast aan hun programmapunten en sloten zich op in hun eigen gelijk. Als ze meer water bij de wijn hadden gedaan, zou het destijds waarschijnlijk anders zijn afgelopen. Maar dat deden ze niet, deels uit electorale overwegingen.

  Als FvD nu heel veel water bij de wijn doet, krijgt de partij ongetwijfeld ook een aanzienlijke hoeveelheid invloed en macht. Wanneer ze bijvoorbeeld zegt dat er toch een klimaatbeleid nodig is, dat Nederland in de EU moet blijven en dat het wel meevalt met die oikofobie, zullen de coalitiepartners zeker bereid zijn zaken met haar te doen. Maar zoiets zal ze niet zeggen. Niet alleen niet omdat Baudet zichzelf aanziet voor de uil van Minerva overigens, maar ook omdat hij dan al zijn kiezers kwijt is.

  Partijen die niet bereid zijn de rest tegemoet te komen en alles beter willen weten, zijn gedoemd aan de kant te blijven staan. Dat wil zeggen: zolang ze niet de absolute meerderheid hebben. Want in een democratie bepaalt de meerderheid wat er gebeurt en niets anders. Een theorie waar een partij die nota bene Forum voor Democratie heet het van harte mee eens zal zijn.

  8 REACTIES

  1. Dus, Fonske, als een partij zijn standpunten geheel verraadt en zich committeert aan de waan en de haast dictatoriale beleidsvoorstellen van het kartel, zou hij mee mogen praten? Klinkt redelijk fascistisch vind je ook niet?
   Volgens jouw rekenkunstje zou geen enkele partij mogen meepraten, want geen van allen hebben de meerderheid van het volk gekregen. De laatste partijen die dit behaalden zijn de NSDAP, de Communistische Partij van de USSR, de Communistische Partij van Noord-Korea en de AK Partij in Turkije. Wenst u dit in NL?

   Doe eens normaal, probeer eens onpartijdig naar de feiten te kijken en geef eens toe, dat als een partij met een afwijkende mening van 0 in 1x naar 13 zetels in de Senaat komt, er misschien wel iets mis bij de overige partijen. Zou het niet veel zinvoller zijn om dit onbehagen, dat overduidelijk aanwezig is bij het electoraat te onderzoeken, zoals we dit mogen verwachten van een journalist.

  2. Hoe is het in vredes naam mogelijk dat de grootste partij met de meeste zetels gepiepeld wordt door vele andere kleine partijen, in mijn beleving is het al gedaan met de democratie, de kleinste partijen gaan dus de diens uitmaken, als dat zo blijft heeft de politiek voor mij afgedaan en wacht dan vervolgens maar dat de bom een keer barst het blijkt dat het de keus gaat worden van de kleine partijen die nu de dienst uit willen gaan maken maar niet hun zin gaan krijgen.
   Jammer dat het zo moet lopen.

   • Dat is mogelijk omdat we dat in het verleden met z’n allen op democratische wijze hebben afgesproken. Het is overigens nog steeds zo dat een meerderheid NIET op deze clown heeft gestemd.

     • Eh, niet waar? De partijen die zij vertegenwoordigen krijgen naar verwachting samen 48% van de Eerste Kamerzetels, Baudet maar 17%. Forum voor Democratie heeft weliswaar een pluraliteit aan stemmen behaald omdat het Nederlandse politieke landschap zo zwaar verdeeld is, maar nog steeds meer dan 80% van de stemmers zag niets in een stem op Baudet.

  3. Hoe dan ook de partijen die ooit regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen kunnen maar niet begrijpen dat zij al handen uitstekend naar elkaar en anderen en al decennia bruggen bouwen naar burgers dat de burgers hen zo massaal de rug toekeert. Voor mij blijft staan dat GroteSterkeLeider en FvD niet zo maar uit de lucht zijn komen vallen. Maar kennelijk ligt het weer eens aan het domme volk en vallen politieke partijen, aldus de politieke partijen, niets te verwijten. Integendeel. Zoals ik al zei: zij steken naar iedereen de hand uit, bouwen bruggen naar het volk en vertellen alleen maar het hele en eerlijke verhaal. Helaas is het volk hardleers en bijt in de hand van hen die haar voedt en het tere vaasje verdedigt met lijf en leden.

  4. Gelukkig geldt de stellingname van de auteur ook voor de clubjes van “Klimaatschreeuwers” Klaver en Jetten, zodat we niet opgezadeld worden met hun absurde destructieve klimaatplannen.

  5. “Partijen die niet bereid zijn de rest tegemoet te komen, die zich opsluiten in hun eigen gelijk, die alles beter willen weten, zijn gedoemd aan de kant te blijven staan. Dat wil zeggen: zolang ze niet de absolute meerderheid hebben.”

   Fons, kennelijk lijd je aan geheugenverlies. Ben je nu al vergeten dat het minipartijtje D66 bij monde van Rob Jetten meteen na de uitslag FvD uitsloot? Volgens jouw redenering moet D66 aan de zijlijn gaan staan, toch?
   FvD daarentegen heeft aangegeven concessies te willen doen maar niet tot in het oneindige; en terecht anders verliest het de aanhang. Kortom Fons, je meet met 2 maten; hoe minderwaardig.
   En even voor de goede orde, als FvD alleen mag dienen om de plannen van Rutte te steunen zullen ze dat terecht niet doen; en dan zijn ze in Mei en over 2 jaar nog veel groter. Hoop je soms dat Baudet Fortuyn achterna gaat, zoals agressief Links graag wil?

  Comments are closed.