De Grote Schifting

  0
  444

  Leestijd: 2 minuten.

  Super Tuesday is bij de Democratische voorverkiezingen de dag van de grote schifting. De  kandidaat die Super Tuesday overleeft mag meer dan dromen alleen over zijn kansen om president te worden.

  Daarvoor moet hij dit jaar in 14 staten zoveel mogelijk gedelegeerden zien binnen te halen. Elke staat mag een door haar inwonertal bepaald aantal gedelegeerden naar de conventie afvaardigen die formeel de presidentskandidaat kiest. En om zich te kunnen laten huldigen moet hij of zij 1991 van de kleine 4000 gedelegeerden voor zich hebben gewonnen.

  De hoofdprijzen zijn Californië en Texas, met respectievelijk 415 en 228 gedelegeerden. Wie meer dan 15 procent van de uitgebrachte stemmen wint, krijgt een evenredig aantal gedelegeerden. In totaal staan er 1344 gelegeerden op het spel.

  Super Tuesday geeft een veel beter beeld van hoe de verhoudingen liggen dan de vier voorafgaande primaries. Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina maken krap 4 procent de bevolking uit. En daarbij zijn de eerste twee overwegend blank en dus al helemaal niet representatief.

  Die eerdere voorverkiezingen hebben wel enig licht in de duisternis gebracht. De strijd om de kandidatuur wordt naar alle waarschijnlijkheid een duel tussen Bernie Sanders, de socialistische Senator uit Vermont, en Joe Biden, de oud-vicepresident onder Barack Obama. En daarbij klappen twee wereldbeelden op elkaar. Sanders preekt de revolutie, Biden is een in alle opzichten gematigd man. Ze zijn allebei op leeftijd. Sanders is 78 (en hartpatiënt), Biden 77. Eén van hen gaat het waarschijnlijk opnemen tegen president Donald Trump (73). Hoe zo vernieuwing en fris elan?

  Er is nog wel een joker in het spel: Mike Bloomberg (78), multimiljardair en oud-burgemeester van New York. Bloomberg heeft de voorgaande primaries laten lopen en gokt op Super Tuesday. Hij heeft de best geoliede campagne, – daar heeft hij inmiddels naar schatting zo’n 400 miljoen dollar ingestoken -, maar het loopt niet gesmeerd. Dat ligt vooral aan Bloomberg zelf. Hij maakte in debatten met de andere kandidaten een uitermate zwakke indruk.

  Als Bloomberg op Super Tuesday door de mand valt, zal de druk op hem toenemen om zich ten gunste van Biden terug te trekken. Twee andere gematigde kandidaten zijn hem daarin al voorgegaan. Pete Buttigieg en Amy Klobuchar steunen nu Biden in hun gezamenlijke missie: never nooit niet Sanders. De socialist zou in de bakermat van het ongebreidelde kapitalisme onverkiesbaar zijn.

  De partijtop heeft nog een andere nachtmerrie. Als geen van de kandidaten met de vereiste 1991 gedelegeerden naar de conventie komt, moet de kandidaat daar gekozen worden. En dan kunnen de zogeheten super-gedelegeerden de doorslag geven. Deze 775 afgevaardigden zijn vrij om te kiezen wie ze willen en zullen vermoedelijk de kandidaat van het establishment steunen.

  Deze nachtmerrie zou zich als volgt kunnen afspelen: Sanders heeft de meeste gedelegeerden maar geen 1991. De strijd verplaatst zich naar de achterkamertjes. En daar komt Biden of een andere gematigde verrassingskandidaat uit als winnaar. De achterban van Sanders pikt dit niet. Sanders weigert zich daar bij neer te leggen. De conventie eindigt in chaos en de Democraten moeten tot in het merg verdeeld de verkiezingen in. En in het Witte Huis maakt iemand een rondedansje.

  Dit hoeft natuurlijk niet te gebeuren. Er is ook na Super Tuesday van alles mogelijk. En Biden of Sanders zou in juli met genoeg gedelegeerden naar de conventie in Milwaukee kunnen komen. Maar dat met dit scenario rekening wordt gehouden, tekent de nervositeit van niet alleen de Democratische partijtop.