De hakken in het zand van Biarritz

  4
  496

  Leestijd: 3 minuten.

  De zeven belangrijkste leiders in de wereld (nou ja, geen Rusland en China aanwezig) komen een weekeindje bijeen in de Zuid-Franse badplaats Biarritz. Ietwat vergane glorie aan de Atlantische oceaan, de locatie is er alleen omdat Frankrijk op dit moment gastheer is van de G7. Een paar jaar terug was die top in Japan en toen was het horrorscenario dat binnenkort Donald Trump, Boris Johnson, de Italiaanse Vijfsterrenbeweging en Marine LePen van het Front National aan tafel zouden zitten.

  Zo erg werd het niet, maar Donald en Boris zijn present, de Italianen hebben zich aan hun adagium gehouden dat een regering nooit langer zit dan anderhalf jaar (en dus nooit erg serieus wordt genomen) en Marine verloor de verkiezingen van Emmanuel Macron. Zo ver de geschiedenis, de problemen in de wereld gaan gewoon door en een weekeindje vergaderen in Biarritz lossen die echt niet op.

  Er is de kwestie Iran, de handelsoorlog tussen de VS en China, de nakende Brexit, een verflauwende economie, de branden in het Amazone-gebied, Noord-Korea en ga zo maar door. De Franse president Macron liet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif invliegen die alleen mocht praten met de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Boodschap: Europa wil geen verdere escalatie met Iran, maar het land mag ook nooit atoomwapens krijgen. Trump wilde geen gesprek met Iran, dus bleef alleen over wat we al wisten, Europa geeft Iran het voordeel van de twijfel, de VS niet. En de schermutselingen over en weer gaan door. Geen oplossing.

  En dan de Brexit. De Britse premier Boris Johnson deed vermoedelijk de belangrijkste uitspraak tijdens de G7, hij wil in het geval van een no deal- Brexit geen dikke 42 miljard euro aan de EU betalen, maar slechts tien miljard. Tegelijk kreeg hij van Trump de verzekering dat hij de juiste man was voor de Brexit en dat de Britten na de breuk een ‘super handelsdeal’ met de VS zouden krijgen. Lees: een volkomen afhankelijk Verenigd Koninkrijk wordt een speelbal van de Amerikanen. Boris wil ook vijf weken voor de Brexit-datum van 31 oktober het parlement buitenspel zetten. Bedankt voor de waarschuwing zullen alle verstandige parlementariërs in Engeland zeggen. Geen oplossing.

  En dan de handelsoorlog tussen de VS en China. China was niet aanwezig bij de G7 net zo min als Rusland en dat maakt dit onderonsje al tamelijk zinloos. Ruil Italië en Canada in zou ik zeggen, dat maakt de bijeenkomst nog enigszins zinvol. Op de vraag of Trump spijt had van de forse tarieven op Chinese importen kwam een bevestiging, de pers dacht meteen echt nieuws te hebben, maar ze kenden Trump toch niet voldoende. De spijt betrof dat de tarieven eigenlijk nog hoger hadden gekund. En Trump had al een verhoging aangekondigd voor de G7. China kan nu alleen ontsnappen door nieuwe afzetmarkten te gaan zoeken, maar dat kost tijd en die zijn niet zo kapitaalkrachtig als de VS. Kortom, Trump heeft de beste troefkaarten, maar onderschat de Chinezen nooit. Geen oplossing.

  De Braziliaanse president Bolsonaro was niet aanwezig, maar de omvangrijke bosbranden in het Amazone-gebied stonden wel op de agenda. Onder internationale druk heeft Bolsonaro nu het leger afgestuurd op de bosbranden, die zijn aangestuurd door de boeren die land willen hebben voor de verbouw van sojabonen. Deze nieuwe rijkmakers zijn immer nodig voor vleesvervangers, de nieuwe mode in het westen. En zo heeft die mode in Europa en de VS om braaf klimaatneutraal te zijn en te eten juist geleid tot een enorme afbraak van tropisch regenwoud, de longen van de wereld. De klimaatafspraken van Kyoto kunnen wel bij het oud vuil, zeker gezien de enorme branden nu ook in de taiga’s en noordelijk Canada. Ook geen oplossing.

  Het is al winst dat Trump niet voortijdig wegliep zoals tijdens de vorige G7-top in Canada, maar dat is dan ook alles. De handelsoorlog tussen de VS en China zal naar verwachting de groei van de wereldhandel met 0,5% temperen. Duitsland, met zijn grote autoverkopen, voelt nu al de koude wind doordat de Chinezen minder kopen. En als het in Duitsland minder gaat, is het een kwestie van tijd voordat de rest van Europa dat ook voelt. Ook geen oplossing.

  Dit kiekje van Biarritz heeft dus alleen waarde als momentopname, de problemen in de wereld zijn weer even benoemd. Morgen vliegt iedereen weer huiswaarts. Business as usual.

  4 REACTIES

  1. Waar het eigenlijk omgaat is eigen volk eerst, dat wil zeggen de belangen van de machthebbers. Het gaat helemaal niet om het belang van de wereldbevolking en al wat er leeft op aarde. Maar niet druk maken: China wordt de wereldmacht en dan komt allesgoed. China koopt Afrika, Europa en dan gaat ook de VS voor de bijl. De politici wereldwijd weten dat dit staat te gebeuren want: regeren is vooruitzien. Dat vind ik het mooie van politici: zij zullen niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid. De echte machthebbers zijn een stuk slimmer: volkomen buiten beeld en ze laten ego’s ,die liefst 24 uur per dqg in beeld zijn, en mooie verhalen vertellen. Als zij, als echte machthebbers, maar buiten beeld blijven

  2. De amazone wordt niet afgebroken vanwege de vraag naar soja voor vleesvervangers. In vele vleesvervangers zit soja, maar zeggen dat in Brazilië soja wordt verbouwd vanwege de mode om vleesvervangers te eten is onzinnig. Soja wordt vooral gebruikt om varkens en koeien te voeren en dan krijgen we weer vlees en melkproducten. Dat kost veel energie en veel veevoer. Efficiënter is de soja zelf op te eten, oftewel stoppen met vlees en sojaburgers gaan eten zorgt voor minder sojagebruik. Overigens zijn er ook veel vleesvervangers zonder soja, dan is het minderen met vlees eten nog beter voor de bossen.

   • Dit klopt: minstens driekwart van de soja die in Zuid-Amerika wordt verbouwd gaat naar de vleesindustrie; veel producenten van vlees- en zuivelvervangers hier in Europa verbouwen hun soja juist lokaal op duurzame wijze. Het is echt kul om te beweren dat de vraag naar vleesvervangers aan de grond ligt van de vernietiging van get Amazonegebied. Dit is de eerste keer dat ik mij echt kwaad maak om iets wat op deze site staat geschreven.

    • …Deze nieuwe rijkmakers zijn immer nodig voor vleesvervangers, de nieuwe mode in het westen…. Het zou de heer Martinet sieren wanneer hij weerwoord geeft. Iets beweren wat op een keurige manier weersproken wordt dient de heer Martinet niet voor weg te lopen, maar duidelijkheid te verschaffen door bijvoorbeeld aan te geven waarop hij zijn mening baseert.

  Comments are closed.