De ideële armoede van de PvdA

  7
  871

  Leestijd: 4 minuten.

  De PvdA doet het momenteel niet slecht in de peilingen. Volgens huispeiler Maurice de Hond staan ze op 17 zetels. Dat is bijna twee keer zoveel als wat ze bij de laatste verkiezingen haalden. Het zijn inderdaad niet meer dan dagkoersen, maar toch, het is bemoedigend.

  Je vraagt je alleen af hoe dat mogelijk is. Aan de eigen prestaties kan het nauwelijks liggen. Veel maakt ze niet klaar. De PvdA is een trouwe gast op het Malieveld als er weer eens geprotesteerd wordt tegen het kabinetsbeleid. Dat is makkelijk scoren. Daarbij vergeten de sociaaldemocraten gemakshalve dat ze voor veel van dat beleid medeverantwoordelijk zijn. Toen Lodewijk Asscher vice-premier was in Rutte-II.

  In de Tweede Kamer is het niet veel beter. Asscher is een fletse oppositieleider, de fractie zelf loopt niet over van talent. Ze pruttelen mee in de marge. Akkoord, met negen zetels is het moeilijk om de toon te zetten. Maar een individueel Kamerlid, al was het er maar ééntje, zou toch wel eens aan de poort mogen rammelen. Bij het CDA zullen ze niet altijd even blij zijn met Pieter Omtzigt, maar hij is behalve een dossiertijger strijdhenk van lierop/frontbencher/mei li vosbaar en dat vaak voor de goede zaak. Een sociaaldemocratische Omtzigt is in geen velden of wegen te bekennen.

  Ziet de praktische politiek er al niet florissant uit, de ideële malaise zit nog veel dieper.  Sinds Wim Kok, de laatste PvdA-leider van formaat, de ideologische veren afschudde, is het armoe troef. De PvdA speelt nauwelijks een rol in het grote maatschappelijke politieke debat. Bij thema’s als migratie, klimaatverandering, multiculti, sloffen ze achteraan of volgen ze de politiek-correcte reflex. Voor een partij die gewend was decennia lang de politieke agenda mede te bepalen is dat een deprimerende ervaring.

  Symptomatisch voor de misère is de discussie over de samenwerking, fusie of wat het ook wezen mag, met Groen Links. Dat willen ze wel, maar eigenlijk ook weer niet, afhankelijk van wie je het vraagt. Dat de kiezer er geen touw aan vast kan knopen, kan je hem niet kwalijk nemen. Net zo min als hij het in het stemlokaal straks helemaal voor gezien houdt.

  Maar de betekenis van die discussie is dat de PvdA bezig is haar identiteit en bestaansrecht als zelfstandige politieke factor op te geven. De sociaaldemocraten zouden bereid zijn de bijwagen te worden van GroenLinks, een partij die vier jaar geleden vier zetels in de Tweede Kamer had. Een lifestyle partij met nu de wind in de zeilen en waarvan je je kunt afvragen wat er van overblijft als die wind weer gaat liggen. Wanneer het Klaver-effect is uitgewerkt, bijvoorbeeld.

  Maar intussen beheerst GroenLinks wel de linkse agenda. De ambitie is er ook naar. Klaver wil de grootste op links worden. Het voorbeeld is Duitsland. Daar zijn de Groenen druk doende de SPD, de oudste en ooit grootste sociaaldemocratische partij van Europa, te onthoofden. De Genossen daar vertonen dezelfde tekortkomingen als de PvdA hier. Geen ideeën, geen aansprekende leiders, talent dat liever gaat grazen op de Groene weide. En niemand heeft enige notie hoe het tij te keren valt.

  Er zijn sociaaldemocraten die in elk geval wel enig idee hebben. In Denemarken hebben ze onder meer gekozen voor een restrictief migratiebeleid. Dat was en is niet populair bij de linkervleugel maar sloeg wel aan bij de kiezers. Het getuigde ook van realiteitszin. Ook in het land dat onderhand wereldwijd het lichtend voorbeeld is van sociaal verantwoord regeren, snappen ze dat rekening moet worden gehouden met de sentimenten en gevoeligheden van de ‘gewone’ burger.

  Die burger hangt vaak aan de eigen tradities, en jawel, normen en waarden. Dat respecteren betekent niet automatisch dat je het borealistische gedachtegoed omhelst. Het betekent dat je die mensen en hun zorgen serieus neemt. Niet alleen in woord en geschrift maar ook metterdaad.

  Dat is bij de PvdA kennelijk niet te verkopen. Het partijkader wil er niet aan. En dat tekent weer de afstand tot de stamkiezers, voor zover die nog bestaan. De PvdA dreigt een partij met een waterhoofd te worden, als ze dat al niet is. Asscher roept stoer dat hij nooit niet met Forum zal regeren. Gossie, daar zullen ze bij Forum zeker wakker van liggen. Maar verder? Dat links in een ‘rechts land’ ooit weer het politiek debat gaat beheersen is een illusie.

  De versplintering is daarbij één factor. Met al die partijen en partijtjes wordt het dringen. We moeten en kunnen niet vooruitlopen op de verkiezingen van volgend jaar maar de kans is groot dat het tableau nog onoverzichtelijker wordt dan nu het geval is. Dat zou wel eens een formatie van Belgische lengte kunnen worden. Met uitkomsten die variëren van een zes partijenkabinet tot een minderheidsregering. En dat links daar zijn stempel op zal drukken, is niet erg waarschijnlijk.

  Factor twee betreft de ideeën. Die komen nu voornamelijk van Groen Links en zolang ze daar zuiverheid in de leer stellen boven haalbaarheid gaat het zeker niet lukken. In die eventuele combinatie die misschien ooit, met sint-juttemis, in de pruimentijd, tot stand komt, zou de PvdA de realiteitszin kunnen inbrengen. Maar reken er niet te vast op.

  7 REACTIES

  1. Asscher draait teveel, bovendien discrimineert hij n.l. een grote groep burgers met een andere politieke voorkeur. Hij zegt dat hij niet met FVD wil samen werken. Dat is een groepering uitsluiten. Hij denkt dat zij net als de PVV niets hebben waarmee hij het volk kan besturen. Als hij om de burger denkt doet hij moeite niet aan zichzelf te denken, maar burgers bij elkaar te brengen. Hij zorgt nu voor haat door een grote groep uit te sluiten. Bovendien is een politieke keuze een van de rechten van de mens. Als hij vindt dat deze partijen niet democratisch zijn moeten deze partijen verboden worden. Karaktermoord plegen door een etiket opplakken en verkeerd citeren, dan beschuldigd hij een groot deel van de bevolking. Bovendien doen deze burgers voor spek en bonen mee. Wilders en Baudet riskeren hun leven. Pim Fortuin en van Gogh en eerder Jan maat zijn daar een voorbeeld van. Spaar ze dan en gebruik ze niet als pies-paal.

  2. Bij de volgende verkiezingen zullen vooral de PVV en Forum voor democratie winnen. Misschien worden ze wel de tweede resp. derde partij in ons land. De VVD verliest wel maar blijft toch de grootste. Het CDA en D66 worden kleine partijen. Het ziet er naar uit dat 50+ ook een winnaar gaat worden, zal wel door het op het moment slechte pensioenen komen.
   Een combinatie van VVD, PVV, ‘t Forum en 50+ zullen wel geen coalitie kunnen vormen.
   Ze zullen zichzelf vooral kunnen vinden in een harder vluchtelingen beleid, duidelijk rechts dus.
   Verder hebben ze weinig overeenkomsten. Inderdaad wordt het dan een maandenlange kabinetsformatie die men zelfs in België niet kent. Of het wordt een snellere coalitie die binnen een aantal maanden weer zal vallen. Het ooit ‘succesvolle’ poldermodel van Nederland is voorgoed ter ziele, mede door Europa.
   Misschien moet Nederland een federatieve staat worden waar elke provincie een eigen beleid kan vormen met veel minder invloed van de Haagse lik op stuk politiek.

  3. Wat is “Links” ? “Links” zijn politici die zich inzetten om werknemers en zwakke groepen te beschermen tegen de machtige financiële elite met haar onverzadigbare honger naar meer rijkdom. Hoe harder de machtige financiële elite probeert om de “gewone” burger te ontdoen van zijn geld, van zijn rechten en van zijn zekerheden – des te feller echte linkse partijen hiertegen strijden. Welke partijen voldoen hieraan ? Niet één: In plaats van op de barricades te gaan tegen wetten als de Donner-wet, tegen het verplaatsen van productie naar het goedkope landen en tegen het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten, gaan partijen die zichzelf “Links” noemen op de barricades voor maatregelen die zogenaamd vóór, maar in de realiteit tégen de natuur zijn en voor maatregelen die zogenaamd de globale opwarming moeten stoppen. Bovendien gaat “Links” ook nog op de barricades (27-10-2010) om te voorkomen dat de – nota bene ultrarechtse – islamisering gestopt wordt. Dus wat is er nog “rood” in Nederland – de Ferrari van Marijnisse misschien ?

   • Ter aanvulling….
    Ik verwijs naar de praktijk van het biomassa-beleid, dat een afschuwelijk milieu-delict blijkt dat onder de noemer groene energie plaats vindt en in Amerikaanse staten bossen verwoest 4x (!) sneller dan de ontbossing in het Amazonegebied.
    Het wordt gefinancierd door zo’n 11 miljard subsidie die wij via onze energie-rekening afdragen opdat links en Wiebus (VVD) hun failliete en krankzinnige ‘groene’ plannen kunnen uitvoeren die a – de natuur verwoesten b – de CO2 emissies JUIST verhogen en c – via nieuw te bouwen biomassacentrales in Nederland ook nog eens de stikstof en fijnstof verhogen. Ondertussen ligt de woningbouw (stikstofprobleem) op zijn gat en mogen de boeren er voor op draaien.
    Dit ‘groene’ beleid is echt te krankzinnig voor woorden.
    Ik verwijs u naar onderstaande link met daarin het filmpje van een Amerikaanse milieu-activist dat ik laatst ook op tv zag. Biomassa-subsidie is werkelijk duivels.
    Het maakt dat ik mij voor de Amerikaanse bevolking schaam een Nederlander te zijn.
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/fvd-strijdt-vol-tegen-stupide-plan-klimaatpaus-timmermans-brussel-krijgt-nog-meer-macht-en-de-kosten-zijn-niet-te-overzien/

  4. De PvdA is een partij van koudbloedige roofdieren die met het aanpassingsvermogen van een kameleon de kleur van hun directe omgeving aannemen: In de omgeving van onze financiële elite worden ze helemaal blauw, in een omgeving van werknemers worden ze rood, in een omgeving van allochtonen worden ze bruin en in een gemengde omgeving worden ze paars. Ze vangen met dit fantastische aanpassingsvermogen weer mensen met het geheugen van een kakkerlak, die even geschrokken waren maar al weer lang vergeten zijn dat het de PvdA was die de asociale Donner-wet erdoor drukte, en met wie de PvdA-top het liefst dineert, argeloze en bijziende mensen die niet goed weten wie ze voor zich hebben. Arme mensen !

  5. Links en samenwerken? Hoeveel jaren, sorry, decennia, wordt dat al geroepen? Het gaat zo goed met dit prachtland dat de nood tot samenwerking kennelijk nog niet hoog genoeg is. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Links de gewone man kan overtuigen welke zegen en welke vloek het neo liberalisme/kapitalisme ons heeft gebracht en we daarom beter links kunnen kiezen.

  Comments are closed.