De ingewikkelde dubbelrol van Klaas Dijkhoff

  3
  629

  Leestijd: 2 minuten.

  VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelde tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor om misdrijven in probleemwijken zwaarder te bestraffen dan elders. Een volstrekt kansloos plan, zo bleek al snel. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder de drie coalitiepartners van de VVD, hoonde het weg. Ook premier Mark Rutte zag er niets in. Volgens hem is het juridisch niet haalbaar om onderscheid te maken tussen wijken.

  Tijdens de Algemene Beschouwingen werd driftig gespeculeerd waarom Dijkhoff met deze ‘proefballon’ kwam. Hij had toch op zijn vingers kunnen natellen dat daarvoor in de verste verte geen meerderheid zou bestaan? Sommigen meenden dat de VVD op deze manier rechtspopulisten, zoals de PVV, de wind uit de zeilen probeerde te nemen, uiteraard alleen voor de bühne. Anderen veronderstelden zelfs dat Dijkhoff de aandacht probeerde af te leiden van de afschaffing van de dividendbelasting, veruit de zwaarst bekritiseerde maatregel uit de hele miljoenennota.

  Maar beide theorieën blijken niet te kloppen. Dijkhoff wil zijn plan wel degelijk doorzetten, betoogt hij in NRC Handelsblad. Hij kondigt aan ‘de wijken in te gaan’ om te zien wat daar allemaal mis is. “Ik wil duidelijk maken dat het geen ondoordacht plan is en dat het ons menens is.” Dijkhoff laat verder weten dat hij het met Mark Rutte over zijn voorstel heeft gehad en dat die het ‘uiteraard’ met hem eens is. “Als partijleider.” Blijkbaar is Rutte een gespleten persoonlijkheid, want iedereen heeft toch duidelijk kunnen horen dat hij ‘als premier’ in de Tweede Kamer heel wat anders zei.

  Maar los daarvan: het interview maakt nog maar eens inzichtelijk dat Dijkhoff zich in een moeilijke positie bevindt. Eerder dit jaar deed hij ook al een kansloos voorstel, namelijk om de bijstand te verlagen, behalve voor degenen die iets extra’s doen voor de samenleving. Dijkhoff opperde dit op een VVD-congres in Arnhem, maar toen er vernietigende kritiek kwam, ook van de coalitiepartners, zweeg hij er verder over.

  Het lanceren van kansloze voorstellen is helaas het lot van de fractieleider van de grootste regeringspartij. De echte leider van die partij is bijna per definitie premier, zodat de fractievoorzitter nooit meer kan zijn dan de nummer twee. Hij (of zij) heeft, naast het steunen van het kabinet, de ondankbare taak de ideologische lijn van de partij te bewaken en de concurrentie de wapens uit handen te slaan. In het geval van de VVD betekent dat: naar rechts gaan hangen.

  Maar bij de rol van fractieleider van de grootste regeringspartij hoort ook dat je accepteert dat je voorstellen onhaalbaar zijn en dat je dus voortdurend je nederlaag moet erkennen. Dat valt niet mee, zeker niet als je – zoals in het geval van Dijkhoff – ook nog eens algemeen gezien wordt als de kroonprins binnen je partij.

  Het valt niet mee, nee, maar het zal toch moeten. Blijkbaar is Dijkhoff daar nog niet helemaal van doordrongen. Anders kondig je als VVD’er toch niet – in onvervalst SP-jargon nota bene – aan dat je ‘de wijken ingaat’?

  Als het kabinet zijn termijn afmaakt zal het tot maart 2021 blijven regeren. Voor Dijkhoff is het te hopen dat het eerder valt, want het is zeer de vraag of hij zijn ingewikkelde dubbelrol wel zo lang volhoudt.

  3 REACTIES

  1. Het was even zoeken, maar hierbij een prachtig artikel over Klaas Dijkhoff. (Zie link 1) Waarin hij met een Belgische collega voor het Australische immigratiebeleid model pleit. Wat mij opviel was een stukje over de Europese Commissie. Daarin stelt Klaas Dijkhoff dat zij immigratie-beperking tegenwerkt zodat landen zelf maar deals moeten zien te maken met Afrika.
   Voornamelijk (de linkse) Federica Mogherini – die afstudeerde op een scriptie over de relatie religie en politiek binnen de Islam – (link 3) ligt dwars. Ook de voorzitter Juncker wil er liever niet aan… Wist u dat? Ik niet. (Zijn het heimelijke Coudenhove-Kalergi aanhangers – voorstanders van omvolking van Europa?).
   Gelukkig onderkent Klaas Dijkstall het probleem. Want als we een onderzoek in opdracht van diezelfde Europese Commissie mogen geloven is de jeugd in Noord-Afrika dol enthousiast over Europa (zie link 2).
   Link 1 – https://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Wij-bepalen-zelf-wie-er-binnenkomt/10054213?utm_campaign=WEEKEND&utm_medium=email&utm_source=SIM
   Link 2 – http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/wir-schaffen-das-91-procent-marokkanen-wil-naar-europa/
   Link 3 – https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Federica_Mogherini

   • Het zou kunnen, dat Dijkhoff wel iets ziet in de Australische aanpak, maar in het artikel doet hij daar geen uitspraak over en houdt hij zich op de vlakte Je zou hoogstens kunnen concluderen, dat hij zijn Vlaamse collega niet tegenspreekt. Een collega die overigens ook een aantal nuancerende opmerkingen plaatst. Erg opzienbarende visies lees ik niet.

  2. Dijkhoff toont zich een moedig man. Wie durft er proefballonnetjes op te laten waarvan je van tevoren weet dat ze kansloos zijn? San moet je toch over veel moed bezitten en een ver vooruitziende blik. Dijkhoff is geen bang man die voor zijn verantwoordelijkheid weg loopt. Integendeel. Zelfs niet als hij voor gekke Henkie wordt uitgemaakt trekt hij de wijk in om daar het eenvoudige volk te overtuigen van zijn blijde boodschap. Wie weet blijft dankzij Dijkhoff de VVD de grootte partij van Nederland. Zelf dacht ik even op de VVD te gaan stemmen, maar andere partijen hebben mensen die meer lekkere kontjes hebben dan bij de VVD. De VVD valt dus af.

  Comments are closed.