De Italiaanse president mag de rotzooi opruimen

  8
  411

  Leestijd: 2 minuten.

  In de Italiaanse politiek is de president steeds vaker de grote puinruimer. De rotzooi die de ministers, partijleiders en hun parlementaire stemvee maken, mag hij opruimen. Soms slaagt hij daar ook nog in. Het is vaak een lichtvaardig uitgedeelde eretitel, maar het staatshoofd is in Rome met recht een ‘elder statesman’. Hij is meestal ook met afstand de populairste politicus.

  En nu mag Sergio Mattarella de crisis oplossen die de breuk tussen de rechts-populistische Lega en de links-populistische Vijf Sterren heeft veroorzaakt. Dinsdag diende premier Giuseppe Conte zijn ontslag en dat van zijn regering in. Weggestuurd door zijn eigen vice-premier, Lega-leider Matteo Salvini. Aanleiding was de aanleg van een traject voor een hoge snelheidstrein. De Vijf Sterren hadden daar tegen gestemd, tot de al dan niet gespeelde woede van Salvini. In elk geval, hij zag nu de kans schoon om de coalitie op te blazen. Met volgens de peilingen 38 procent van de kiezers achter zich, waande Salvini zich al de nieuwe premier.

  Over het verscheiden van het populistische monsterverbond zal niemand rouwig zijn. Het kabinet rolde in het ruim een jaar van zijn bestaan voornamelijk vechtend over straat. Het worstelde zich van conflict naar conflict. En bij dat permanente armpje drukken bleek Salvini steeds de sterkere. Zeker in de zelf geregisseerde beeldvorming, vandaar die oplopende score in de polls.

  Salvini rekende op vervroegde verkiezingen. In augustus ligt Italië op het strand en daar ging de Lega-leider in zwembroek campagne voeren. Zelfs zijn redelijk vlezige buik werd daarbij een wapen. De Sterke Man was een man van het volk die net als zijn aanhang pasta en ijs niet laat staan, zoals hij steevast benadrukte. Of het hem zal helpen zullen we zien als die vervroegde verkiezingen er inderdaad komen.

  En hier verschijnt de president in beeld. Hij kan de plannen van Salvini dwarsbomen. Nieuwe verkiezingen zouden niet zijn voorkeur hebben. Hij is inmiddels begonnen met de gebruikelijke consultaties. En daarbij schijnt hij alle opties open te houden. Van een verzoening tussen de Lega en de Vijf Sterren (kansloos volgens insiders), een zakenkabinet om de begroting voor volgend jaar op te stellen  tot nieuwe verkiezingen als het echt niet anders kan.

  Bij zijn consultaties wil de president ook de vorming van een nieuwe coalitie onderzoeken. Die zou dan moeten bestaan uit de Vijf Sterren en de sociaaldemocratische PD. Kleine complicatie: de leiders kunnen elkaars bloed wel drinken. Het enige wat hen bindt is een gemeenschappelijke vijand. Matteo Salvini als premier, dat is bij beide partijen goed voor een acute aanval van maagzuur. Maar of die afkeer genoeg is als basis voor een vruchtbare samenwerking, kun je je afvragen.

  Niemand in Rome en zeker ook niet in Brussel zit te wachten op weer een monsterverbond. De zwakke broeder in het zuiden heeft meer dan ooit behoefte aan een sterke, hervormingsgezinde regering. De problemen zijn enorm, met als belangrijkste de gigantische staatsschuld, de stagnerende economie, op instorten staande banken en incompetentie en corruptie op vrijwel alle niveaus.

  De kans dat dit Mattarella gaat lukken is te verwaarlozen. Nieuwe verkiezingen blijven meer dan waarschijnlijk. En daarmee Salvini als premier.

   

   

   

  8 REACTIES

  1. @Haaanoot 2 sep 17:44
   Het mooiste is dat de Italiaan gemiddeld langer leeft dan de Nederlander. Vooral in Sardinië. Veel vis en olijfolie eten. Jeu de boule onder de platanen en daarna siësta. Verzin de gemeenplaatsen maar. Maar als mijn auto gerepareerd moet worden, kan ik om 18:00 wel bij een Italiaan terecht, maar niet bij een Nederlander.

   Nederlanders maken zich veel te veel druk over koopkrachtplaatjes en staatsschulden. Italianen hebben geen hypotheekschulden; wij wel.

   Ik ben nu op weg naar dat verderfelijke land. Hoop daar een zonniger kijk te krijgen op de toestand in Nederland😎

   • @Holleman,
    U mag mij niet zo jaloers maken hoor… 🤗 Veel plezier daar in het land van Draghi.🤑

  2. De Italianen komen er wel uit. Zij hebben een vindingrijkheid en flexibiliteit door jarenlange ervaring. Ze hebben Carthagers, Vandalen, Hunnen, Gothen, Vikingen, Saracenen en Spanjaarden over zich heen gehad en hebben toch Europa de meeste cultuur geschonken: gebouwen, schilderijen, beeldhouwwerken, muziek, automodellen en mode.

   Zoals de Italiaan zegt:
   La situazione è senza speranza, ma non grave

   (de situatie is hopeloos, maar niet ernstig)

   • @Holleman,
    De oplossing komt er aan hoor. Draghi’s werk wordt voortgezet door Lagarde.
    Frankrijks schuld heeft de Italiaanse – op dit moment van schrijven – ingehaald. Met een hoger begrotingstekort dan Italië heeft zij daarom ook recht op een vinger aan de geldpersen… 🤑
    Straks krijgen beide landen 1% op hun schuldenlast uitbetaalt.
    Da’s heel aardig. Want beide landen staan op 2500 miljard in het krijt. Te samen de helft van alle schulden in de euro-zone (10.000 miljard). Eens even rekenen wat dat straks opbrengt?
    1% van 2500 miljard is 25 miljard per jaar… In 10 jaar verdienen zij elk 250 miljard. Ik denk dat de pensioenleeftijd daar dan nog verder omlaag kan. 👏🏽
    Vooral ook omdat de schuldenberg blijft groeien, da’s natuurlijk nog meer welvaart. 🥳
    Dus u heeft volkomen gelijk. De situatie lijkt hulpeloos is dat niet. Dankzij het ECB-beleid draait dat om naar een win/win situatie… Negatieve rentes, kijk da’s de genialiteit van Draghi. Feitelijk ook zo’n wonderlijke Italiaanse vinding.
    Het zet de geschiedenis en de financiële wereld op zijn kop.
    De verliezers van vroeger zijn straks… De winnaars! 🤗
    Leve de euro. Leve de ECB. En lang leve Italië, wie de verkiezingen ook wint…

    • U heeft gelijk: ook het bankwezen is in Italië uitgevonden😎.

     ogni svantaggio ha il suo vantaggio
     (elk nadeel hep z’n voordeel)

     zoals een bekende Nederlander al zei, maar dan minder melodieus)

     • Voor Eric Holleman, Jij en Ronaldo zitten elkaar een beetje gelijk te geven in een onzinnige Schets voor Twee Heren. Ronaldo weet niet beter maar van jou valt me dat tegen. Haasnoot is bezeten van geldpersen. Waarschijnlijk heeft hij vroeger in een drukkerij gewerkt. Steeds weer denkt hij dat de ECB een maffia-hol is waar zomaar even op bevel van Christine een honderd-miljardje wordt bijgedrukt. En een staatsschuld is een ongrijpbaar iets. Dat heeft met begroting en uitgaven te maken. En dat weer met de belasting-opbrengsten. NIEMAND en dus ook Lagarde niet kan zomaar trucjes met de Europese valuta uithalen. Hou dus es met die leuterpraatjes op. Of richt een Vereniging op tegen Ongelimiteerd Geldpersen.
      En het bankwezen is geen uitvinding van de Italianen maar van de Joden die al wisselkoersen kenden (N.T.)toen een groot deel van Italië nog niet eens een muntstelsel had.

      • @Glasnjet 27 aug 00:06
       Slechte nacht gehad? Waarom Draghi waardeloze obligaties opkoopt, weet ik niet, maar u ontkent toch niet dat negatieve rente goed is voor landen met veel schulden? Dat bedoelde ik met “elk nadeel heeft zijn voordeel”.

       Waarschijnlijk is geld (uit)lenen al zo oud als de mensheid, maar het is niet voor niets dat ons boekhouden vol zit met Italiaanse termen. Zo u wilt, waren de Venetiaanse banken in Joodse handen. Shakespeare heeft er in ieder geval een toneelstuk aan gewijd.

       Ik houd van de Italianen en hun veelzijdige cultuur. Geen enkel ander volk heeft geëxcelleerd in zoveel verschillende kunstvormen. Toen een Zwitser misprijzend zijn keurige alpenweiden vergeleek met de rommelige Italiaanse steden, kreeg hij ten antwoord: Uw cultuur heeft de koekoeksklok voortgebracht. Onze cultuur Michelangelo😀

      • @Holleman,
       Glasnjet snapt er duidelijk niets van. Hij heeft het over een pover 100 miljardje bijdrukken. 🤪 Da’s peanuts met de werkelijkheid. Meer dan 2000 miljard euro werd er al uit het niets ‘bijgedrukt’.
       Lagarde heeft al gezegd: dat nog diepere negatieve rentes mogelijk zijn. Een nieuw opkoopprogramma van staatsobligaties (gelddrukkerij uit het niets dus, want daar betalen ze het opkopen van obligaties van) komt er aan.
       Ondertussen verdient Frankrijk volop geld aan zijn leningen. En wat doet Macron nu: alle bezuinigingen en hervormingen ineens stopzetten en de pensioengerechtigdeleeftijd van de Fransen niet verhogen maar bevriezen op 62 jaar! Dankzij negatieve rentes betaalt door o.a. onze pensioenfondsen daarom onze gepensioneerden moeten korten!
       Het is toch werkelijk van de zotte…
       En hier in NL beweert de regering nog steeds AOW op 65 jaar onbetaalbaar???
       Italië verlaagde het pensioen naar doodleuk naar 63. Populisme volgens Glasnjet? Welnee, Macron doet het nog veel beter en heel Zuid-Europa ligt in een deuk. 🤣🤣🤣 Zij hebben immers de magie van de ECB-drukpersen in handen! 🤑 Legale maffiosi…
       https://fd.nl/economie-politiek/1315288/macron-drukt-op-de-pauzeknop

  Comments are closed.