De Italiaanse tijdbom tikt verder

  19
  530

  Leestijd: 3 minuten.

  De collectieve zucht van verlichting in Rome, Berlijn, Brussel en Parijs moet tot in het uiterste puntje van de laars te horen zijn geweest. Er komt voorlopig geen links-rechts-populistische regering in Italië. Ook de financiële markten haalden opgelucht adem bij het vooruitzicht dat het populistische breekijzer (even?) in de kist gaat. Het was allemaal van korte duur. De bezorgdheid over de derde economie in de eurozone laaide later toch weer op.

  President Sergio Mattarella besloot zondag dat hij een kabinet van de rechtspopulistische Lega en de linkserige Vijf Sterrenbeweging niet met zijn zegen op pad kon sturen. Het experiment was te riskant. De president had onoverkomelijke bezwaren tegen de voorgestelde minister van financiën, Paolo Savona. Savona is een euro-sceptische hardliner wiens levensdoel het opblazen van het stabiliteitspact, dat de hardheid van de euro moet garanderen, schijn te zijn.

  ‘Een kandidaat die voor het uittreden uit de euro is, kan ik niet accepteren’, verklaarde de president.

  De euro is een ‘Duitse kooi’, aldus Savona (81) in een nog niet gepubliceerde autobiografie waarvan delen in de Italiaanse pers zijn verschenen. Duitsland zou nu met vreedzame middelen doen wat haar tijdens de nazitijd militair niet lukte: Europa haar wil wil opleggen. Het is een sentiment dat in Zuid-Europa sterk leeft. Helemaal sinds de linkse Griekse regering een paar jaar geleden diep door het Berlijnse stof moest. Weet u nog, die poster van Angela Merkel met Hitler-snor?

  De beoogde premier Giuseppe Conte kon niets anders doen dan zijn opdracht teruggeven. De ultra korte politieke carriere, vier dagen, van de onervaren hoogleraar bestuursrecht komt daarmee aan een roemloos einde.

  Bijna drie maanden na de verkiezingen van vier maart is het land weer terug bij af. Nieuwe verkiezingen lijken onvermijdbaar, op zijn vroegst in oktober,  en een regering van technocraten moet zolang de lopende zaken bestieren. Dat is een constructie waar de Italianen inmiddels aan gewend zijn. De zittende regering bestaat eveneens uit technocraten.

  Matterella liet er maandag geen gras over groeien en heeft imiddels Carlo Cottarelli, in een vorig leven topeconoom bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in Washington, tot premier benoemd.

  Intussen koken de gemoederen bij de Lega en de Vijf Sterren over. De president zou te ver zijn gegaan. Vijf Sterrenleider Luigi di Maio zou een afzettingsprocedure in gang willen zetten en collega Matteo Salvini van de Lega loste ook een salvo richting president. ‘Iemand heeft onder druk ‘nee’ gezegd. Maar druk van wie? We zijn geen kolonie’.

  Het heeft er alle schijn van dat de populistische kopstukken hoog spel wilden spelen. Toen de president hen verzocht met een nieuwe, acceptabele kandidaat te komen, kreeg hij nul op het rekest. Het zou en moest Savona worden. Daarmee kozen Salvini en di Maio willens en wetens voor de confrontatie met de president.

  Niettemin, Mattarella is met zijn afwijzing van Savona in een mijnenveld gestapt. Nieuwe verkiezingen zijn niet zonder risisco. De Vijf Sterren behaalde in maart 32 procent van de stemmen en de Lega 17 procent. Niemand kan natuurlijk voorspellen wat er over vijf maanden gebeurt maar een reprise van de uitslag van maart is niet ondenkbaar. Het humeur van veel kiezers is er na de tragikomedie van de afgelopen weken niet beter opgeworden.

  Beide populistische partijen hebben al aangekondigd dat er in de campagne de beuk in gaat. De vorige verkiezingen waren al een afrekening met de gevestigde orde, nu zou er  wel eens een bom onder het bestel kunnen worden gelegd.

  De traditionele grote partijen zullen naar het zich laat aanzien geen tegenwicht kunnen bieden. De sociaaldemocratische Democratische Partij deelt volop in de malaise van de Europese geestverwanten. De verkiezingen in maart waren voor hen een ongekende afstraffing en het is de vraag of ze die klap ooit te boven zullen komen.

  En je hoop vestigen op Forza Italia (Hup Italië) van de bejaarde mediagnaat Silvio Berlusconi, is evemin een goed idee. Berlusconi is als oud-premier een van de hoofdschuldigen van de economische, sociale en politieke crisis die het land nu al jaren in haar greep houdt. De tijd van de schandaalkoning lijkt inmiddels voorbij, al weet je het nooit bij de 81-jarige comeback kid.

  Het blokkeren van het ‘pan-populistische’ experiment Italië mag nu even soelaas bieden maar het probleem is alleen maar op de lange baan geschoven. De hoop dat van uitstel afstel komt, is de strohalm tegen beter weten in. In Berlijn, Brussel en Parijs blijft de Italiaanse nachtmerrie op het hoofdkussen wachten.

  19 REACTIES

  1. @Gerald 30 mei 2018 at 09:21

   Als u Italië zo goed zou kennen, zoals u zelf beweert, dan zou u ook weten dat kritiek in de media op politici en bestuurders je aardig in de weg kan zitten als je iets van ze nodig hebt.
   Het is algemeen bekend dat je het een en ander onder de tafel moet schuiven om iets bij de Italiaanse overheid voor elkaar te krijgen en daar zal die overheid dan niets meer voor voelen.
   Kritiek in de dorpsbar is iets geheel anders dan openlijke kritiek in de media.

   • U heeft het over een ander Italië dan ik ken, waarmee ik niet beweer, dat “uw” Italië helemaal niet bestaat. Natuurlijk gebeuren er dingen die in een rechtsstaat niet thuis horen, net als in alle andere landen. En ik vind met u, dat in Italië dat misschien iets meer gebeurt.
    Ik woon en werk er overigens ongeveer drie maanden per jaar. En ik heb de afgelopen twintig jaar nooit iets hoeven schuiven. Ik heb me wel vaak verbaasd, dat het land op zo’n manier als ze doet toch kan functioneren. Al wordt dat de laatste tijd wel steeds lastiger. Juist die vindingrijkheid van Italianen maakt, dat ik minder pessimistisch ben dan menig ander.

    • Dat is nou het verschil tussen echte Italianen en mensen die er 3 maanden per jaar werken.

  2. Het moge inmiddels overduidelijk zijn dat de EU alleen in naam democratisch is, zolang dat de EU-doeleinden ondersteunt. Wil een geheel land democratisch iets anders dan de EU wil, dan wordt daar een veto over uitgesproken, zelfs als dat ingrijpt in het bestuur van een land.
   Kortom, we zijn terug in de situatie van de 80-jarige oorlog met (wederom) Brussel als hoofdzetel. Kom in verzet tegen de EU; hopelijk gaat het nu sneller dan in de 80 jaar voorafgaand aan 1648.

   • U slaat de spijker op z’n kop. Ondertussen stromen de Spaanse gevangenissen vol met ‘politieke’ gevangen. Sjoemelende politici blijven in vrijheid, maar separatisten, kunstenaars en kritische twitteraars worden in Spanje vastgezet, zo is in het NRC te lezen. (zie link 1)
    Ondertussen probeert de Europese Commissie, met steun van landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland met belastinggeld van Europese burgers – politiek subsidies inzetten – een wig te drijven bij EU kritische lidstaten, en wel de Visegrad-groep. (Zie link 2)
    Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het onder controle brengen van de onafhankelijke media onder het mom van nepnieuws. En in Italie wordt een verkiezingsuitslag de meerderheid van het volk genegeerd.
    Het kartel wordt steeds vijandiger. En de rechtstaat en de democratie wordt geschoffeerd.
    Ondertussen beweert onze eigen rijkspropaganda instituut (CBS) dat het vertrouwen in de democratie, haar instanties en de EU alleen maar toeneemt… (zie artikel frontbencher ‘nepnieuws’).
    Ik zou zo zeggen als titel: “ondertussen tikt de EU tijdbom verder.”
    Want beste mensen, als ik soort nieuws aanschouw, zie ik in de woorden van dhr/mw Eigenwijs een wijsheid die mij persoonlijk niet bevalt. Maar volgens het CBS valt dat reuze mee. En wordt het volk welbewust gesust. Er is niets aan de hand…
    Nu weten wij, als lezers ondertussen… Dat als het CBS ineens met dit soort nieuws komt, er wel degelijk iets aan de hand MOET zijn… Want dat gesus heeft een reden!
    De democratie holt achteruit.
    Het EU kartel komt in beweging!
    Link 1 – https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/27/kritiek-op-de-spaanse-staat-hup-de-cel-in-a1604435
    Link 2 – https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/05/brussel-probeert-wig-te-drijven-tussen-visegrad-landen-618511/

   • Als ik de berichten goed begrijp doet de Italiaanse president gewoon wat hij vanuit zijn functie grondwettelijk mag doen en wat in het verleden ook door andere presidenten vaker is gedaan. Daar hoorde men toen alleen niets over, want het hoorde bij het Italiaanse systeem. De democratie wordt in ieder geval niet bedreigd, want het volk heeft geen ministers gekozen, maar volksvertegenwoordigers. En die zouden nu simpel een andere kandidaat-minister kunnen aanreiken.
    Bovendien, Italië wil niet als geheel iets anders. Het gemor in het land is er niet van de lucht en Lega en M5S moeten echt uitkijken, dat ze het contact met de bevolking al niet aan het verliezen zijn. Die signalen zijn er inmiddels. Het is goed dat de zomer aanstaande is, want dan ligt Italië een hele tijd stil en kan men tot bedaren komen.

    • Gerald, in Italië is dit de domste stap die ze hadden kunnen doen; er komt een afzettingsprocedure tegen de President en die heeft grote kans van slagen.
     Ik ken Italië erg goed en als Italianen ergens de pest aan hebben is dat druk van buitenaf. En ze kiezen met hun hart en niet met hun verstand.

     Dit zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe verkiezingen en Lega en M5S zullen heel veel stemmen winnen.

     • Als u Italië werkelijk goed zou kennen, zou u deze tekst niet geschreven hebben. Ik lees Italiaanse kranten, Corriere della Sera en La Stampa, en lees niets concreets over kansen van een afzettingsprocedure. Mattarella heeft gewoon gedaan wat hij grondwettelijk mag doen.
      Italianen kiezen niet met hun verstand, klopt. De Italiaan van vandaag kiest vooral voor zijn bestaanszekerheid. En daaraan begint hij ook langzaam aan te twijfelen met Di Maio en Salvini als leiders.

      • Mijn voorouders komen uit Italië. En uit recente gesprekken met mijn familie en kennissen heb ik geleerd dat ze de EU haten. Alleen dat vertellen ze niet in de media; want daarvoor word je in Italië keihard afgestraft.

      • Gerry, ik woon in Italië en de kranten die je noemt zijn onderdeel van het kartel alhier. Corriere della Sera en La Stampa hebben evenveel feeling voor wat er onder de bevolking leeft als de NRC en de Volkertkrant in Nederland, namelijk nul. Nog iets. De “Italiaan van vandaag” is tot op het bot verdeeld, enige constante is de nog immer groeiende afkeer van de oude partijen.

      • Reactie op Eigenzinnig

       Uw Italiaanse familie en kennissen gedragen zich niet anders dan heel veel Italianen: EU, de Italiaanse overheid en “oude” politici moet men altijd wantrouwen en tegenwerken. En dat kunnen ze ook gewoon in de media vertellen, want zo wordt er in de dorpsbar meestal ook over gesproken. Ik ken zelf geen Italianen die hun mond houden over wat ze van al die instanties vinden. “Ladri”, “dieven”, is het naar mij meest gebruikte woord. Van een keiharde afstraffing heb ik nooit iets gemerkt. Integendeel, kijk maar naar M5S- en Lega-vertegenwoordigers.

      • Reactie op Wendy Rossi

       Als u NRC en Volkskrant verwijt niet te weten wat er onder de bevolking leeft, heeft een discussie met u niet zoveel zin. Het lijkt alsof u de fout maakt die veel tegenstanders van de huidige regering maken. Die hebben namelijk de neiging om mensen en media die een andere visie zijn toegedaan, te beschuldigen geen idee te hebben wat er speelt. Maar m.i. kan het heel goed zijn, dat anderen weliswaar dezelfde verschijnselen waarnemen, maar die anders inschatten of verklaren. Dat doet niets af aan de waarde van iemands mening of de inhoud van een krant. Als u NRC en Volkskrant (Volkertkrant???) diskwalificeert, moet u datzelfde doen met bijna alle Nederlandse, en ook buitenlandse, kranten en andere media.

  3. Ach ja ouderwetse kartelstuipen. De Italiaanse rechters gingen deze president al voor. Nu kan de oude garde alleen nog maar vals spelen. Belastingsfraude schelden ze snel kwijt, zodat die vorige populist, Berlusconi, die nu ineens veel aardiger lijkt, toch nog mee kan doen bij de verkiezingen. Die is niet vies van onderhandse dealtjes. Dat heeft hij tenslotte wel bewezen. Hadden ze hem daarvoor niet opgepakt en berecht? Het Italiaanse kartel zet wel even de ‘wet’ naar z’n hand. Nood breekt wet, zullen ze denken…
   Tja… Kartelliaanse rimpelingen…
   Zo ook nu de president. De democratie moet maar even wijken…. zal hij denken.
   Ach ja. Zo kennen ‘we’ ze precies. Vroeger hadden ze voor dit soort mensen in Frankrijk een guillotine. Het Italiaanse kartel is een veelkoppige draak. Maar… Denkt u echt dat ze van het volk zal winnen? Want tja…
   Wat heeft het kartel het volk eigenlijk te bieden? Die hoge schulden heeft zij juist gemaakt. En nu wil Europa en in haar gevolg het Italiaanse kartel dat het volk er voor gaat bloeden? Dat zij dat gaan betalen? Ik dacht het niet…
   Gelukkig zijn het Italianen. Die zijn wel wat smerige politieke spelletjes gewend. Waren het de Fransen geweest, dan had het deze ‘brutale’ kartelpresident genekt…
   De Franse guillotine – zo uit het museum te halen – is immers heel scherp…
   Ach ja, het kartel spartelt nog even na, zal het volk schouderophalend denken. Wat kan je nog verwachten, dan gemeen spel. Dan stemmen we toch nog een keer en nu nog veel massaler – op dezelfde populisten!

   • Reactie op dhr. Haasnoot.

    Die vergelijking met de guillotine las ik ook in de Corriere delle Sera. Dat ging daar alleen iets subtieler door niet naar de guillotine te verwijzen, maar naar de gebeurtenissen in de Bastille. Dat werd geschreven door Vittorio di Battista, vader van een prominent M5S-politicus. Maar boeiender is, dat hij een zelfverklaard fascist is. Dat is in Italië dus nog steeds niet voorbij en aanhangers schamen zich er blijkbaar allerminst voor. Vittorio Di Battista is nu verdachte van overtredingen tegen het staatshoofd.

    • Interresant. Ik lees geen Italiaanse kranten (spreek de taal niet) maar kan ik uit uw woorden herleiden dat kritiek of de simpele verwijzing naar de Franse revolutie – nog subtieler dan ik deed – in Italie nu al leidt tot ‘verdacht zijn van overtreding?’
     Dan is mijn nieuwsgierigheid gerezen. Overtreding van wat? Een mening hebben tegen de zin of beleid van het staatshoofd? Is zoiets nu strafbaar (geworden)? Wordt het – net als in Spanje (zie mijn bovenstaande reactie 29 mei at 6.24) – zoiets nu – onder de noemer ‘opruiing’ bij voorbeeld – als een strafbaar feit gezien??

  4. Conte is een hoogleraar privaatrecht, hij is geen hoogleraar bestuursrecht. Waarom wordt Conte als onervaren beschreven (klakkeloos overgenomen van buitenlandse media die een heksenjacht zijn begonnen tegen de beoogde regering van Lega en M5S) en wordt diezelfde kwalificatie weggelaten bij Cottarelli? Overigens is het niet zo vreemd dat sociaaldemocratische partijen als de partij van Renzi verliezen, sociaaleconomisch zijn het vaak rechtse partijen die zonder enige kritiek het neoliberale beleid van de EU volgen. Met desastreuze resultaten ten gevolg, zie het kapot bezuinigde Griekenland. Waarom nog stemmen op een dergelijke partij als er alternatieven zijn die wel een links beleid willen voeren? Dat mag dan populistisch heten, wat is er eigenlijk mis met het uitvoeren van de wensen van het volk? Zoiets heet nog altijd een democratie. Dat het voorgenomen programma van Lega en M5S werkt, kunnen we zien in landen als de VS, Japan en Portugal.

   • Een Italiaanse President die zijn veto uitspreek over de benoeming van Conte doet dat niet voor niets; zeer waarschijnlijk op last van Brussel. Terecht wordt de EU vaak EUSSR genoemd.
    Maar nu het gebruik van een veto ineens is toegestaan door de EUSSR staat niets het gebruik van het Nederlands veto over de bijdragen van ons land aan Brussel meer in de weg.

    Mark Rutte, je bent gewaarschuwd!

  5. Alles wat helpt om de EUSSR dictatuur van Brussel pootje te lichten is meegenomen. Mijn zegen hebben ze.

  Comments are closed.