De Italianen zijn boos. Nou en?

    16
    1021

    Leestijd: 4 minuten.

    Veertien Italiaanse politici hebben een advertentie geplaatst in de gerenommeerde Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De Italianen roepen de ‘Duitse vrienden’ op niet het voorbeeld van de Nederlandse collega’s te volgen.

    Mark Rutte en met name minister van financiën Wopke Hoekstra hebben het volledig verbruid in Rome en omstreken. De bewindslieden zouden met hun weigering extra geld uit te trekken voor de bestrijding van de corona-epidemie ‘onethisch handelen’. En dat over de rug van de zwaksten in de Italiaanse samenleving.

    Nederlandse politici laten zich er soms op voorstaan dat ze ‘recht voor de raap’ zijn. Ze gaan er prat op ‘er geen doekjes om te winden’. Dat komt bij buitenlandse gesprekspartners vaak onaangenaam over. Jan Kees de Jager is in Nederland allang weer vergeten maar in Zuid-Europa krijgen ze vermoedelijk bij het horen van zijn naam nog een waas voor ogen. En Jeroen Dijsselbloem moet de eerst komende jaren onder de eigen naam geen vakantie in Griekenland boeken. Hoekstra volgt dus in het horkerige spoor van zijn voorgangers.

    Niettemin, Italiaanse politici die anderen de levieten lezen over ‘ethisch handelen’ is, zoals de Britten zeggen ‘a bit rich’. Ik heb vier jaar in Italië gewoond. Er valt daar zonder meer veel te bewonderen en te genieten. Maar het ethisch gehalte van de politiek valt daar niet onder. Integriteit, competentie en transparantie zijn niet de noties die je te binnen schieten als je het over de Italiaanse politiek hebt. Met zoveel boter op het hoofd kunnen de Italianen beter uit de zon blijven.

    Maar goed, de advertentie is in de eerste plaats een noodkreet. De toestand in Italië is rampzalig, daar gaan we niet over steggelen. En er moet hulp geboden worden. Ook helder.

    De Italianen en in hun kielzog o.a. Frankrijk, Spanje, Griekenland en nog zes andere lidstaten willen daarom zogenaamde coronabonds uitgeven. Dat zijn leningen die door de Europese Commissie worden uitgegeven en waarvoor alle lidstaten garant staan. De opbrengst gaat naar een noodfonds om de coronacrisis in met name Italië en Spanje te bestrijden. Coronabonds zouden het bewijs zijn van solidariteit met de meest getroffen landen.

    Die coronabonds zijn een variant van de eurobonds.  Dat is een idee dat stamt uit de eurocrisis van 10 jaar geleden en werd toen verworpen. Nederland, Duitsland, Finland, Oostenrijk voelden er net als nu niets voor. De bezwaren van toen hoor je nu weer. De oppassende noordelijke landen zijn niet van plan de potverterende broeders in het zuiden vrij te houden. Dat conflict kreeg destijds zijn uitdrukking in de karikatuur van de schrapers tegen de feestnummers. Overigens kwam die steun er wel, alleen onder strenge voorwaarden.

    (Coronabonds schijnen trouwens een voorbereidingsperiode van twee tot drie jaar te hebben. En we mogen toch hopen dat de pandemie tegen die tijd bedwongen of uitgewoed is).

    Maar laat het spaarzame Noorden het zwaar getroffen Zuiden echt in de steek? De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al weer een ‘bazooka’, je mag onderhand spreken van een superkanon, in stelling gebracht. Ze gaat voor 750 miljard extra staatspapier van de lidstaten opkopen. Het is een programma waarvan vooral zwakke broeders zoals Italië profiteren. Ze hoeven daardoor minder rente te betalen en krijgen daardoor meer armslag voor de crisisbestrijding.

    De EU heeft bovendien nog het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) achter de hand. In die pot zit ruim 400 miljard. Rutte haalde zich vorige week de woede van het Zuiden op de hals door dat fonds niet direct te willen aanspreken. Maar je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat dit een kwestie van tijd is. Als de nood nog hoger oploopt zal men, ook met Rutte, hoe dan ook een compromis in elkaar frommelen.

    Dat zal zeker geen groots opgezet programma zijn als het Marshallplan waarmee de VS na de oorlog Europa op de been hielp. Zoiets schijnt Rob Jetten (D66) en Gert-Jan Segers (CU) voor ogen te staan. Dat kunnen ze vergeten. Het zal eerder zo’n typisch EU-gedrocht worden dat voor het Noorden net acceptabel is en waar het Zuiden mee zal moeten leven.

    Op de achtergrond speelt als altijd de angst voor het populisme mee. Daar wordt door zowel het Noorden als het Zuiden mee geschermd. In Italië roepen ze dat de noordelijke hand op de knip de populisten van de Lega in de kaart speelt. Lega-leider Matteo Salvini zou zo hèt argument krijgen om de anti-EU-sentimenten aan te wakkeren. En als Italië de EU de rug toekeert, zijn we nog verder van huis. De scheidslijn tussen waarschuwing en chantage is hier wel erg dun.

    In het Noorden vrezen ze dat juist een te royale opstelling de populisten daar helpt. De EU als transferunie, het loket waar het Zuiden het zuur verdiende geld van het Noorden komt afhalen om de bloemetjes weer buiten te zetten. Economen mogen eurobonds, coronabonds of hoe ze in de toekomst ook mogen heten, de beste oplossing vinden, zolang Geert Wilders, Thierry Baudet en hun kornuiten in de buurt zijn, blijven ze onverkoopbaar.

    Bij al dit gesodemieter moeten we de hoofdzaak niet uit het oog verliezen. Corona is een bedreiging voor elk land, Noord en Zuid. Het virus zal met vereende krachten onder controle moeten worden gebracht. En of het schrijven van een boze brief, of nodeloos schofferen, daarbij helpt, kun je je afvragen.

    16 REACTIES

    1. We moeten gewoon uit de EU. Net als Engeland. Natuurlijk wel samenwerken maar het daar bij laten. Gewoon terug naar de Nederlanse Gulden. En grenscontrole.

    2. Italië heeft een goudvoorraad die 4x zo hoog is als die van Nederland. Frankrijk idem. (Zie lijst in link) De goudprijs is extreem hoog. Wat let ze om dat te verkopen om hun economie te redden? De mogelijkheid om de Noordelijke lidstaten er op te laten draaien terwijl ze zelf het goud behouden?
      Ik vind het gezever van dat land tenenkrommend krommend worden! Als ze het weigeren te verkopen en ze worden weer door de ECB ‘gered’ – op kosten van renteverdiensten die ongetwijfeld wederom ten nadele van onze pensioenen vallen / of erger – beschouw ik de EU met haar eurozone een smerige maffiaconstructie waar we onmiddellijk uit moeten. Ik ben nu al jaloers op de Britten…
      https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Goudreserve

      • Hierbij nog een link van het journalistencollectief Follow the Money. Daaruit blijkt dat de Italiaanse belastingdienst per jaar 109 miljard misloopt vanwege een vrij sterke onofficiële economie. Ook omdat de Nederlandse overheid hun rijken via ‘ons’ belastingparadijs faciliteert. Neem daarbij eens de waarde van 100 miljard aan goud, die angstvallig door de Italiaanse (idem Franse) regering ‘buiten beschouwing’ wordt gehouden en er ontstaat weer het beeld dat de Europese corona ‘solidariteit’ ook bedoeld is om… banken, goud, en belasting- en pensioenvoordelen (lees problemen) stiekem onder het matje Corona- / eurobonds te deponeren.
        Uit naam van humanistische solidariteit!
        Angstvallig zwijgt de politiek echter over onderliggende crisisfactoren die feitelijk nooit is opgelost in ‘de goede tijden’. Een smeulende bankencrisis.🔥 Macron en het zuiden zien nu hun kans met de coronacrisis die ‘onderhands’ over te hevelen over de hele EU-bevolking. https://www.ftm.nl/artikelen/solidariteit-met-italianen-europese-bankensector?&utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=Social&utm_campaign=Italie_bank&utm_content=FTM0600

    3. Als de landen in Zuid-Europa niet willen meewerken door net als bij ons de kosten van pensioenen e.d. te verminderen, werken ze niet echt mee om de E.G. uit de crisis te helpen. In dit geval kunnen we beter de E.G. helemaal opheffen en de grenzen weer opnieuw invoeren. Alleen Nederland uit de E.G kan niet want dan gaat ons land Failliet.
      Zou het toch de juiste beslissing geweest zijn van Groot-Brittannië om uit de E.G. te stappen de tijd zal het leren.

      • @Bert,
        Ik zie niet in waarom NL dan failliet gaat. Dat is wel een erg zware aanname voor een financieel gezond land. Kunnen we dan ineens onze producten niet meer verkopen? We waren altijd al een zeer succesvol handelsland toen er grenzen in Europa bestonden. Goed, dan betaal je wat uitvoerrechten en kost het ‘wat’ van van de winst, dan verdienen de bedrijven maar ‘wat’ minder, maar dat is dat ondertussen niet minder kostbaar voor Nederland zelf dan telkenmale de euro en ‘zwakke’ broeders stutten met Nederlands belastingsgeld?
        Boekhoudkundig lijkt mij dat het ‘faillissement’ van Nederland juist dichterbij komt als we met deze ‘gezamenlijke’ euro doorgaan. Italië is eigenlijk al failliet. Griekenland ook. En Frankrijk + Spanje staan op de nominatie. Doorgaan deze landen overeind te houden wat kost de NL-belastingbetaler dat?
        Neem alleen eens het verlies van ons pensioengeld – door de kunstmatig gehouden ECB-rente – nu al +/- 20% van 1500 miljard. Da’s een kostenplaatje van 300 miljard. Betaalt door de gewone burgers – niet door onze bedrijven die dankzij open grenzen nog meer winst op hun rekening bijschrijven…

    4. Populisme is natuurlijk een achterlijk woord / begrip. Iemand die populair is is populist? Ja dus. Of niet soms?
      Beter te spreken over nationalist of voorstander EG of globalist.
      Dan nog, een nationalist kan wel zeker voorstander zijn van goed handel drijven met andere landen. Een nationalist kan echter ook denken, waarom niet alle produkten produceren in eigen land.
      Nederlanders houden van Nederland, probeer beiden te doen.

    5. Beste Peter. Goed artikel!! Helemaal met jou eens.
      Weet je wat mij weer eens opvalt? Idealisten zijn wereld-
      vreemde mensen. Dat weten we al. Kijk maar eens naar
      de klimaatdrammers. Maar wat nog erger is: ze luisteren
      nooit naar waarschuwingen van wijze mensen. Nog voor
      de invoering van de EU en de euro is er al vele, vele malen
      gewaarschuwd voor de gevaren. De EU zou een soort van
      ongecontroleerd geldverslindend “Kremlin” worden. En bij
      de euro zouden zuidelijke landen misbruik gaan maken van
      de spaarzaamheid van noordelijke landen. Zie wat er dus nu
      gebeurt. Alle voorspellingen zijn uitgekomen?! Het zou onze
      Eurofielen sieren als ze dat nu eindelijk eens toegeven.
      Bert.

    6. Ja, hoor, meneer Prodi, het is voor ons dramatisch als we die fake-Parma-ham en tulpenbollen niet meer kunnen leveren. O nee, niet, want aan die fake-Parma-ham verdienen vooral de Italianen. En die tulpen voor Italië interesseren ons ook niet. We hebben hier stikstofproblemen, meneer Prodi, en minder export helpt ons. Maar, meneer Prodi, u heeft mij wel anderszins geholpen. 2x tot 3 x per jaarvop vakantie in Zuid-Europa gaf mij een steeds naarder gevoel. Ik wilde daar zelfs een huis kopen! Al twijfels sinds de kredietcrisis. Dat is nu allemaal over en uit, te starten met mijn vakantie in april naar Griekenland. Mijn geld gaat naar een ander regio! Dag, landen die zsm uit de EU moeten, en anders NL uit de EU.

    7. Ik las straks dat wij in Zuid EU niet meer welkom zijn voor vakantie.
      Daar hebben ze vooral zichzelf mee. Kunnen ze weer janken als de Nederlanders thuisblijven en geen geld daar uitgeven.

      • In middels is premier Prodi weer tot bezinning gekomen.
        Hij heeft beseft dat zijn land een flink economisch probleem houdt als N-EU niet meer bij hen op vakantie gaan. Wij kunnen ook naar Kroatië en omringende landen.
        Dus roept hij nu dat de vriendschap Nederland- Italië in stand blijft.

    8. Een fatsoenlijke begroting? Ten koste van ziekenhuisbedden! Nederland moet al op het buitenland (Duitsland en misschien ook het “chaotische” België) beroep doen om hun coronazieken te behandelen. Koud volkje blijkbaar en al lang niet meer het gidsland. Hebben mensenlevens dan geen enkel belang voor liberale denkers en politici. Van extreem rechts is zoiets te verwachten maar …

      • Laat u toch eens goed informeren!
        Nederland wil best helpen via de EU maar niet die hulp financieren met EU-bonds, ook al vermomt men die door ze de naam Corona-bonds te geven. De Jonge zei dat gisteren ook nog eens opnieuw.

        Eurobonds zijn een blanco cheque aan onwillige landen en bovendien in strijd met de EU-regels van de ECB. Daar hebben Z-EU landen ook voor getekend bij toetreding.
        Die landen mogen zelf ook wel eens orde op hun economische zaken stellen, na de crisis. Dat hadden ze ook na de Eurocrisis moeten doen en dat hebben ze verdomd. Hun pensioenleeftijd is bijv. nog steeds 62 jaar, en zo zijn er nog meer zaken.
        Waarom moesten wij wel onze staatsschuld op orde brengen en zij niet?

        U blaat weer hetzelfde riedeltje als links altijd doet: wie het niet met ons eens is, is extreem rechts. Daarom zal ik nooit links stemmen; ik bepaal zelf wat ik vind.

        • Mijnheer Henk,
          – ik heb nergens geschreven dat u extreem rechts bent, wel dat het mij verwondert dat liberale denkers en politici zo’n politiek voeren.
          – dit beleid straft geen landen maar wel zieke mensen in landen met grote ongelijkheden en met een recente geschiedenis van fascisme (Franco in Spanje, Salazar in Portugal, kolonels Griekenland, fascisten in Italië) en waar na de oorlog geen massale steun zoals voor Duitsland werd gegeven;
          – het zijn niet die arme mensen die moeten boeten voor corrupte politici door o.a. de zware inleveringen door de werkenden, niet door de belastingen ontduikende miljardairs, die wel geld hebben om miljoenen te betalen aan o.a. rijke voetballers die op hun beurt al bijna geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen betalen.
          PS: jaren geleden werd in Nederland al gewaarschuwd voor ‘doden omwille van de wachttijden’ en zijn het aantal ziekenhuisbedden ontoereikend omwille van de besparingen in de zorg. Dit zijn “slagen en verwondingen met de dood tot gevolg”. Echt om fier op te zijn. Proficiat!

    9. Ik ben het voor de verandering een keer met Fons eens.
      Als we één ding geleerd hebben in de afgelopen decennia is het wel dat je Z-EU nooit een vinger (Coronabonds) moet geven want dan pakken ze je hele hand (Eurobonds). Eurobonds zijn een blanco cheque waar andere EU-lidstaten voor mogen opdraaien.
      En mochten die er toch ooit komen dan heeft een fatsoenlijke begroting geen enkele zin meer. Dan geef je gewoon uit waar je zin in hebt want dat mag Z-EU ook. If you can’t beat them, join them.

      • Ik wil ook met 63 jaar met pensioen. Zoals de Italianen doen. Als Nederland die AOW betaalt, is het land niet rijk meer en hoeven we niet geplukt te worden door het land dat vorig jaar met al niet zo’n florissante begroting de pensioenleeftijd zelfs verlaagde!
        Frankrijk is 10% van zijn begroting extra kwijt – vergeleken Nederland – omdat de Fransen perse met 62 jaar met pensioen gaan. Als Rutte toegeeft aan deze Italiaanse chantage ben ik het helemaal zat. Sociale onrecht, ik haat dat.
        Nexit dan en snel!
        Waar is de sociale solidariteit als wij Nederlanders 4 tot 5 jaar langer moeten doorwerken? Ondankbaar volkje overigens – die Italianen – de kunstmatige lage rente om hun broek op te houden kost ons ondertussen al 20% van ons pensioen. Die gezamenlijke euro wordt al veel en veel te duur. Nu nog ook garant gaan staan voor hun extra schulden? Complete waanzin.
        Denk dat ik dan overstap naar Baudet of Wilders.

    Comments are closed.