De knuppel in het hoenderhok

  2
  570

  Leestijd: 3 minuten.

  Je moet maar durven. Terwijl het in Nederland blijft rondzingen dat je naar de toppost in Brussel verkast en je dat zelf bij veelvuldige herhaling tegenspreekt, lever je toch een sollicitatie af voor ‘Brussel’ waar weinig op is af te dingen. Hou je wel van een rondje roulette waarbij je zelf al lang weet waar het balletje gaat vallen en zet je alle toeschouwers op het verkeerde been of weet je dat je binnen bent als je alleen mar even je sollicitatiebriefje indient?

  Zo vlak voor de statenverkiezingen houdt premier Rutte wel van een rookgordijntje. Hij hield de zogeheten ‘Churchill-lezing’ aan de universiteit van Zürich. Dat is niet zo maar iets, eerder hielden de huidige Europese Commissie-voorzitter Juncker en zijn voorgangers Barroso en Prodi ook al die lezing. Je schijnt er dus ver mee te komen.

  Ruttes boodschap is duidelijk, de EU moet meer op eigen benen gaan staan, want veel steun van de VS is niet meer te verwachten en als handelsblok heeft de EU steeds meer concurrentie van China. En Rusland wordt steeds meer een bedreiging.

  De lidstaten moeten het onderlinge gekibbel vergeten en eenheid tonen. Ze moeten meer investeren in Defensie en net zo bijterig worden als Trump wat betreft handelspolitiek. Wordt er over je heengelopen, antwoord je met sancties. Kortom, Europa moet haar melktanden verruilen voor een echt gebit.

  De consequentie op militair gebied is wel dat ook Nederland ook 2% van het bbp aan defensie gaat uitgeven, terwijl we nu net boven de 1% zitten.

  Naast het feit dat Europa meer en meer op zichzelf is aangewezen voor haar eigen defensie hebben we nog een klein manco, we importeren energie uit Rusland en vanuit de Golfstaten. En dus zijn we afhankelijk. Volgens Rutte moet de EU daar dan ook vanaf. Gokken op meer paarden betekent contracten afsluiten met de VS voor LNG, met energieleveranciers als Noorwegen en Canada. Er moet dan ook worden geïnvesteerd in de opslag van vloeibaar gas naast stikstoffabrieken om hoogcalorisch buitenlands gas voor ons geschikt te maken.

  Een opmerkelijke wending, Shell is immers betrokken bij Nordstream 2, de pijplijn van Rusland naar Noord-Duitsland. Met name de Duitsers rekenen op kameraad Poetin voor hun gasvoorziening de komende decennia en als wij zelf niets anders verzinnen zit er weinig anders op dan mee te liften met de Duitsers naarmate de gaskraan in Groningen verder dicht gaat.

  Ook op het punt van de buitenlandse politiek heeft de EU een zwak ‘record’, er zijn altijd wel wat lidstaten die om eigen moverende redenen er een afwijkende mening op na houden. Daarom is het moeilijk om bij de vereiste unanimiteit een vuist te maken op gebied van buitenlands (sanctie)- beleid of defensiezaken. Volgens Rutte moet dat veranderen, een meerderheid van stemmen moet voldoende zijn.

  Kortom, allemaal legitieme argumenten waar geen speld tussen is te krijgen. Ook al beantwoordt Nederland zelf bepaald nog niet aan het ideaalbeeld dat Rutte schetst. De analyse klopt en je kunt je ermee vertonen als één van de senior-politici in Europa met een lange staat van dienst, goed contacten en vermoedelijk de zegen van de afhakende bondskanselier Merkel die haar Europese erfenis waarschijnlijk goed bewaard ziet in vriend Mark Rutte. En zij heeft een grote stem in de toekomstige leiding van Europa, de Franse president Macron heeft zich te snel gehuld in de Elyseese wolk waar presidenten als Mitterrand zich konden hullen, maar die hadden wel eerst wat laten zien. Het resultaat van ‘dédain’ voor de noden van de mensen die elke maand de eindjes aan elkaar moeten knopen hebben hem de gele hesjes bezorgd, nagenoeg de garantie om niet herkozen te worden.

  De toeschouwer weet nog steeds niet wat voor eend hij in de bijt heeft. Is dit een openlijke sollicitatie van Rutte of somt hij wat punten op die iedereen met een beetje kennis van de huidige situatie waarin Europa verkeert ook zelf kan verzinnen? Vóór de Statenverkiezingen zullen we het vermoedelijk niet weten. Als Rutte zelf al weet dat hij blijft is dit wel een aardig appeal op de kiezers die hem, c.q. de VVD, voor Nederland willen behouden en anders is het een open sollicitatie, maar die komt dan wel erg vroeg.

  2 REACTIES

  1. Als Rutte naar de EU gaat en Buma zijn ‘woord’ houdt: valt het kabinet dit jaar en zijn er aanstonds nieuwe Tweede Kamer verkiezingen.
   Overigens: dat verklaard m.i. waarom Rutte – na een hoop werk van Hoekstra om een heuse Europese Hanzeliga van kleine landen te smeden tegen Macron – laatst december toch evenwel tekende voor Frankrijks innige wens voor een nieuwe financiele bron: de Eurozone-begroting.
   Hoekstra’s strijd was duidelijk voor de bühne.
   Immers, het CDA en de VVD moeten europa-sceptisch lijken. Da’s belangrijk voor de verkiezingen…
   Maar de waarheid is anders, weten we. Rutte deed er zelfs een schepje bovenop: tekende voor alle Nederlandse belastingbetalers bij het (solicitatie) kruisje: en stelde ons hele volk ‘en passant’ garant voor alle Eurozone-banken. Weer een volk genept…. pardonnez moi: uitverkoren om de (Franse) Eurozone te dienen. Nederland als wingewest. Een Provence l’ Europe. Macron en Merkel zullen tevreden zijn. 🥳 En Hoekstra’s Hanzeliga?
   Niets meer van gehoord… een doodgeboren CDA kindje. Door Rutte in de wieg gesmoord.
   https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/hanzeliga-maakt-brussel-en-frankrijk-boos-het-zijn-slechts-zeven-dwergen/

  2. Het wordt nog een hele klus om de 27 EU landen het eigen volk eerst principe af te leren. Europa maakt zich compleet belachelijk door hun onderling geruzie. De EU moet meer op eigen benen gaan staan, hoe verzint Rutte dat, elk normaal mens kan dat bedenken behalve de regeringsleiders van de EU lidstaten, die gaan voor eigen volk eerst. Dus hoezo, op eigen benen staan. Nee bij het eigen volk eerst principe hoort men flink te kibbelen in plaats van naar eenheid te streven. Maar gelukkig is Nederland het licht in de Europese duisternis, dus er is niets aan de hand. Was vroeger Nederlands gidsland in de wereld, nu is zij tot het GroteGidsland in Europa door niemand dan Mark persoonlijk uitgeroepen. Nu maar hopen dat straks in de Eerste Kamer 38 zetels naar de VVD gaan, zodat ook in ons land gestreefd kan worden naar eenheid en het gekibbel eindelijk gestopt wordt.

  Comments are closed.