De koning heeft een nieuwe adviseur

  2
  520

  Leestijd: 2 minuten.

  Zeg niet dat de Oranjes niet met hun tijd meegaan. Sinds donderdag heeft de koning een persoonlijk adviseur met wat tegenwoordig een ‘migratieachtergrond’ heet. De blanke hofhouding kon inderdaad wel een kleurtje gebruiken. Alleen, Hassan Outaklla is net als zijn voorgangers een ambtenaar.

  Er is in principe niets mis met ambtenaren. Zoals de filosoof zou zeggen, we zijn allemaal mensen. Maar als je echt meer diversiteit, niet alleen qua kleur, aan het hof wil hebben, is het misschien niet gek om mensen uit andere sectoren met andere ervaringen aan te stellen. Er zijn ongetwijfeld zakenlui, wetenschappers en wie weet sportmensen die ongeacht hun achtergrond bereid zijn hun kennis en ervaring in dienst te stellen van zo’n verheven doel. Het mag ook best een paar centen kosten. Want het koninklijk paar behoeden voor rare uitglijders is zoals we weten geen sinecure.

  Volgens de taakomschrijving moet Hassan Outaklla het koningspaar adviseren in kwesties als ‘wie moeten ze ontmoeten en wie niet?’. ‘Welke afspraken moeten ze aannemen en welke niet?’. ‘Verbinden’ is daarbij het toverwoord. Beetje afgekloven inmiddels, iedereen, van politicus tot zakenman, is tegenwoordig hartstikke druk met verbinden. Maar goed, je kan inderdaad zeggen, verbinden is de hoofdtaak van de vorst. Als hij niet meer verbindt, kunnen we hem beter meteen afschaffen.

  De activiteiten van Outaklla liggen vooral op binnenlands terrein. Dat is jammer. Want daar valt weinig winst te behalen. Wat je ook van het koningspaar kan zeggen, echt stomme dingen zullen ze in het binnenland niet gauw doen. Wie je wel en niet moet ontmoeten zal ze inmiddels wel duidelijk zijn. Louche types zijn niet gewenst. Dat zal de koning mogen we hopen toch wel hebben opgestoken van de handel en wandel van zijn grootvader die grossierde in louche contacten. Hoewel, je schijnt de hardleersheid van de Oranjes niet te moeten onderschatten. Maar zolang het bij een huisconcertje blijft van iemand als René Froger is er niets aan de hand.

  Nee, de pijn zit in het buitenland. Daar wil nog wel iets misgaan. Biertje met Poetin, dubieuze vastgoedtransacties en zoals onlangs toen de koningin meende een kopje thee te moeten drinken met de Saoedische kroonprins. Dat laatste was een wel heel pijnlijke faux pas. De kroonprins was volgens goed ingelichte bronnen betrokken bij het vermoorden en in stukken hakken van een lastige journalist. Je zou zeggen een mens, ook een koninklijk, bedenkt zich wel drie keer voor zij zich met zo’n figuur inlaat.

  Maar nee, dat soort advies gaat Outaklla niet geven. En dan vraag je je toch onwillekeurig af, wat voegt hij toe dat die andere binnenlandse adviseurs niet kunnen? Zou hij een netwerk meebrengen dat zo bijzonder is dat het zijn aanstelling rechtvaardigt? Kan natuurlijk, hij en het hof hebben recht op het voordeel van de twijfel. Maar zou het ook, heel mischien, mogelijk zijn, je krijgt het bijna niet over de lippen, dat ze Outaklla aanstellen omdat het wel netjes staat, iemand ‘van kleur’ in het blank gepoetste paleis? Hoe dan ook, we wensen hem bij deze natuurlijk van harte succes en, vooral, veel sterkte.

   

   

  2 REACTIES

  1. Toen ik de naam las, heb ik meteen GroteSterkeLeider gebeld. Ik zag het plots voor me: Maxima met boerka op staatsbezoek in het buitenland en dan ook nog weigeren boerka taks te betalen. En hoe zou het gaan met drie schatten van prinsesjes. Toch niet ontvoerd naar een ver vreemd land? Maar GroteSterke:Leider sprak geruststellend, fiere taal: De Majesteit moet per direct aftreden want Nederland dient bevrijd te worden van alle vreemde smetten. Baudet zei nog volop na te denken in deze zeer ernstige crisis. Hij zoekt naar een borealaanse oplossing.

  Comments are closed.