De krasse knarren van de senaat

  1
  332

  Leestijd: 3 minuten.

  Een paar weken terug werd bekend dat de voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer de politiek zal verlaten. Elco Brinkman, ex-minister en ex-partijleider, is zeventig en gaat zich aan zijn kleinkinderen wijden. Een mooie gelegenheid om een jonger iemand naar voren te schuiven, zou je zeggen. Dat gebeurt ook, maar zijn opvolger Ben Knapen (ex-staatssecretaris, ex-hoofdredacteur van NRC Handelsblad) is niet heel veel jonger, namelijk 67.

  Voor een senator is dat een volkomen gebruikelijke leeftijd. Bij de VVD wordt Annemarie Jorritsma waarschijnlijk de lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. Jorritsma is oud-Tweede Kamerlid, oud-minister van Verkeer en Waterstaat en van Economische Zaken, oud-burgemeester van Almere en verder ook vrij oud, namelijk 68. Jorritsma wordt genoemd als de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer, want de huidige, haar partijgenote Ankie Broekers-Knol, vertrekt. Zij is 71. Eerder zaten voor de liberalen onder anderen voormalige ministers als Loek Hermans, Frank de Grave en Wim van Eekelen, alsmede gewezen partijleider Hans Wiegel in de Eerste Kamer. Zij waren op dat moment de vijftig allemaal ruimschoots gepasseerd.

  Wie D66 als lijsttrekker aanwijst is nog niet bekend, maar het zal niemand verbazen als Boris Dittrich die eer te beurt valt.  Dittrich, eerder Tweede Kamerlid en van 2003 tot 2006 partijleider, is 63.

  Bij de PvdA maakt het vroegere Tweede Kamerlid Mei Li Vos een goede kans op het lijsttrekkerschap. Zij zou met haar 48 jaar aan de jonge kant zijn voor Eerste Kamerbegrippen, maar ook voor PvdA-begrippen. Want in het verleden maakten krasse knarren als Ed van Thijn, Thijs Wöltgens en Klaas de Vries deel uit van de senaat, en van de zittende achtkoppige fractie zijn er drie boven de zestig en de meeste anderen ook niet piep.

  De Eerste Kamer staat in de wandeling bekend als ‘het knekelhuis’ en dat is niet voor niets. De gemiddelde leeftijd ligt op dit moment in de buurt van de zestig, en die wordt nog gedrukt doordat er ook enkele jonkies in zitten, zoals Christine Theunissen van de Partij voor de Dieren (33). In de Tweede Kamer is de gemiddelde leeftijd ruim tien jaar lager. Het oudste Eerste Kamerlid, Jan Nagel van 50PLUS, wordt overigens volgend jaar 80, maar die is dan ook van plan straks welverdiend achter de geraniums plaats te nemen.

  Dat in de Eerste Kamer zoveel ouderen zitten, komt doordat het een parttime baan is. De senaat vergadert in beginsel maar één dag per week, op dinsdag. De rest van de week kun je met een glas cognac bij het knappend haardvuur zitten en mijmeren over je memoires. Je kunt er ook iets naast doen. Heel veel Eerste Kamerleden zijn tevens burgemeester of werken als hoogleraar, jurist, voorzitter van een belangenorganisatie en noem maar op. Het recente conflict over VVD-senator Anne-Wil Duthler, wier bedrijf adviseerde over een wet die de Eerste Kamer moest behandelen, laat maar weer eens zien tot welke ingewikkelde posities dat kan leiden. Duthler is overigens pas 51, dus in de senaat een relatief broekje.

  Een andere factor is ook van belang: de Eerste Kamer wordt niet rechtstreeks gekozen. De kandidaten hoeven dus de kiezer niet met een jeugdige tandpastaglimlach tegemoet te treden of vanaf het tv-scherm jong elan uit te stralen. Ze worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten en die stemmen doorgaans automatisch op iemand van hun eigen partij. Lijsttrekker zijn bij de Eerste Kamerverkiezingen betekent feitelijk niet meer dan dat je automatisch fractievoorzitter wordt.

   

  NASCHRIFT REDACTIE: Enkele uren na publicatie van dit stukje werd bekend dat de pas 39-jarige Annelien Bredenoord lijsttrekker van D66 wordt. Niettemin zal er voor de 63-jarige Dittrich vast wel een mooi plaatsje op de lijst gereserveerd worden.

  1 REACTIE

  1. Logisch dat het volk niet de leden van de Eerste Kamer rechtstreeks kan kiezen. In de Eerste Kamer wil men mannen en vrouwen die bewezen hebben door en door integer te zijn, betrouwbaar en deskundig en dat kun je onmogelijk aan gewone burgers overlaten, maar aan burgers die bewezen hebben op het gebied van politiek integer te zijn, betrouwbaar en deskundig. Het zou een zegen zijn om de Eerste Kamer af te schaffen en de deugdelijkheid van een wet gewoon te laten controleren door een aantal onafhankelijke personen die geen binding hebben met een politieke, bij een specifiek onderwerp geen lobbyist zijn of iets dergelijks.

  Comments are closed.