De kritiek zwelt aan

  15
  2405

  Leestijd: 4 minuten.

  De Duitsers hebben er een prachtige term voor: Schonzeit. Moeilijk door een woord te vertalen maar het betekent zoiets als: het jachtseizoen is gesloten. Onder de bevolking is er nog steeds veel steun voor het coronabeleid van de regering, maar de kritiek zwelt aan. De jacht wordt weer geopend. Met enig cynisme kun je zeggen dat in dit opzicht de normaliteit langzaam terugkeert.

  De anti-Ruttes die even onder de indruk waren van zijn crisismanagement beginnen zich weer te roeren. De minister-president blijkt nu niet langer de grootste staatsman aller tijden. Daar kon je op wachten. De crisis duurt langer dan gehoopt. De lockdown, hoe intelligent ook, begint te knagen. De mogelijk catastrofale omvang van de maatschappelijke en economische schade is inmiddels ingedaald. Dan gaat het gemor beginnen.

  Steeds vaker en duidelijker valt op dat er het een en ander is misgegaan. Dat is nu eenmaal zo met een onverwachte crisis. Je bent veroordeeld achter de feiten aan te hollen. Helemaal bij een pandemie die ons rauw op het dak viel. Dat is helaas inherent aan crisismanagement. Zeker in het begin gaat er veel fout. Het is vallen en opstaan, al doende leren. In de wetenschap dat je elke dag voor nieuwe verrassingen kan komen te staan.

  Transparantie is in een crisis van het allergrootste belang. De bevolking heeft het recht om te weten waarom er voor het personeel in de verzorgingshuizen nauwelijks of geen beschermende kleding is. Idem voor de mondkapjes. Zijn die in het dagelijkse verkeer wel of niet nuttig? Zijn ze nu minder nuttig omdat we er te weinig van hebben? Of hebben ze in Oostenrijk en delen van Duitsland gelijk waar men wel met een mondkapje de straat op moet? En hebben we nu definitief afscheid genomen van de groepsimmuniteit?

  Bij het laatste Kamerdebat gingen bij de serieuze, niet-populistische oppositie eindelijk de fluwelen handschoenen uit. Ook daar willen ze weten waar we, voor zover mogelijk natuurlijk, aan toe zijn. Veel meer opheldering dan bij de voorgaande debatten kregen ze niet. Wie het debat volgde kreeg al gauw het gevoel dat vanuit vak K een herhaling van het vorige debat werd opgevoerd. Mark Rutte en Hugo de Jonge verzekerden dat ze alles deden wat in hun vermogen ligt. Of het nu ging om beschermende kleding, testen, mondkapjes en die corona-app. We doen ons best maar kunnen geen ijzer met handen breken. Dat was opnieuw de boodschap.

  Bij veel onzekerheid krijg je al gauw verwarring. En dat is weer een vruchtbare bodem voor de krankjorumste complottheorieën. Dat soort mafketelarij is door de eeuwen heen een symptoom van een pandemie geweest. Inclusief de zondebokken. Bij de pest moesten de Joden het massaal met hun leven bekopen. Nu hebben actievoerders het gemunt op G5-zendmasten omdat die het virus zouden overbrengen. De technische vooruitgang blijkt weer geen remedie tegen achterlijke ideeën.

  De aanhoudende onzekerheid begint nu het draagvlak bij de bevolking aan te tasten. De eerste weken wilden mensen nog wel aantrekkelijke kanten aan de lockout ontdekken. De onthaasting, meer tijd voor jezelf etc. Maar met een paar kinderen op een vierkamer flatje en een bovenbuurman die de hele dag aan het verbouwen is, is voor de meesten de lol er onderhand wel af. En helemaal als je baan op de tocht staat.

  Dit is vermoedelijk de moeilijkste fase van de crisis. Tot een vaccin is gevonden (wanneer?) moet het kabinet de maatschappelijke rust zien te bewaren. Die anderhalve-meter-samenleving moet hoe dan ook worden volgehouden. Zoiets lukt alleen als er een perspectief is. Dat scholen, restaurants, kroegen en clubs binnen afzienbare tijd weer open gaan. Opa en oma weer bezoek mogen ontvangen. Mensen weer naar festivals, voetbalstadions, musea en pretparken kunnen gaan.

  Je ziet Rutte nu opschuiven naar het temperen van die verwachtingen, of liever, hoop. Het lijkt langzaam de goede kant op te gaan. We hebben het voorlopig gered met de ic-capaciteit. Aan de tekorten aan mondkapjes, testen en beschermende kleding, wordt hard gewerkt. Maar er gaan nog steeds te veel mensen dood. We zijn, kortom, nog lang niet over de berg.

  Iedereen, behalve soms het onderwijzend personeel, snakt nu naar het openen van de scholen. Dat gebeurt al weer geleidelijk in Denemarken, Noorwegen en mogelijk ook in sommige Duitse deelstaten. Ook daar hield Rutte een slag om de arm. Als we de boel te snel opengooien, is het risico dat het virus een tweede keer toeslaat, te groot. Bij een tweede lockdown zou het toch al strak gespannen sociale elastiek wel eens kunnen knappen.

  Op zich is dat niet onverstandig. Maar het moet wel in zorgvuldig afgewogen doses aan de man worden gebracht. Daarbij is ook de timing van essentieel belang. De premier moet de teugels langzaam laten vieren en stapvoets verder gaan. En elke stap moet hij zien te verkopen als de meevaller waarvoor het zich nog altijd loont mee te blijven doen met dat leven op anderhalve meter.

  Vooralsnog heeft Rutte voldoende krediet opgebouwd om ook deze fase in de gewenste banen te leiden. Maar naarmate het langer het duurt, zullen kritiek en gemor toenemen. De Schonzeit is voorbij. Dat is in een democratie geen slechte ontwikkeling. Het dwingt Rutte en zijn ploeg scherp en alert te blijven.

  15 REACTIES

  1. De Pandemie “viel ons niet rauw op ons dak”. Baudet had al lang gewaarschuwd maar “ze” vonden het niet belangrijk genoeg om er aandacht aan te besteden.

  2. Wat? Heeft ons koud onverwachte crisis? Ik dacht het niet. We hebben de laatste decennia 8 waarschuwingen gehad en juist op 18 Oct.2019 nog het planspel Event201 van Bill Gates Foundation en John Hopkins universiteit. Hier werd een coronoainfectie door gespeeld met wereldwijd 65 miljoen doden. Onze politici hadden erop voorbereid zijn kunnen, maar ze deden niets. Geen mondkapjes, handschoenen, desinfectiemiddelen opgeslagen. Het onderzoek naar een algemeen vaccijn is reeds jaren geleden stop gezet. Te duur. Het vaak gehoorde mantra “komt wel goed” deed de ronde. Nou het kwam dus niet goed. Nu heerst er een algemene hysterie die van de politiek in eigen land en de EU maar al te graag geinstrumentaliseerd word om onpopulaire maatregelen even vlug erdoor te drukken. Deste langer de mensen in angst en onzekerheid verkeren, deste beter en deste makkelijker kun je de neuzen de “juiste”kant op duwen. De een zijn dood ………….

   • Hoewel ik het met je eens ben dat de epidemie niet geheel onverwacht kwam, is het erg lastig goed op dit soort gebeurtenissen voor te sorteren. Het in huis hebben van voldoende materialen zoals mondkapjes is mogelijk, maar het kost geld. En laten we eerlijk zijn, het zit ook nog niet ingeworteld in de Westerse cultuur, zeker niet zoals het in Azië algemeen geaccepteerd is. Hoewel dat na deze crisis mogelijk veranderd.

    Uw idee over een “algemeen vaccin” is een mooie droom, maar de Steen der Wijzen bestaat niet. Jammer, maar helaas. En vaccins ontwikkelen voor alle ziektes die kunnen ontstaan is simpelweg onmogelijk.

    Ik vraag me af welke impopulaire maatregelen u op het oog heeft, die er snel doorgedrukt worden. Gaat het u dan om de apps (privacyschending)? Om de “eurobonds”? Of om iets anders?

  3. Dit kabinet lijkt te zwalken tussen economische motieven en een halfbakken lockdown.
   De stijgingspercentages (aantal besmettingen) liggen nu rond 3-4%, in andere Europese landen is dat al 2% of zelfs nog lager, wat resulteert in een significant lagere R0.
   Die landen zijn vanaf augustus coronavrij en gaan hun economieën weer aanslingeren. Nederland blijft aanmodderen tot einde 2020.
   Laat staan dat Nederlanders dan deel kunnen nemen aan sportieve en culturele evenementen, want de andere landen zullen Nederlanders quarantaine-verplichtingen op gaan leggen.

  4. Hoezo “onverwachte” crisis?
   Er was één persoon, Dhr. Baudet die reeds op 28 én 29 januari vroeg om een debat over het Coronavirus, wat hij als een bedreiging zag.
   Maar neen, de domme kamerleden van links tot rechts vonden dat het vroeg genoeg was als dat 10 dagen later besproken zou worden.
   Ik weet niet wat de uitkomst van dat overleg was, want ik vertrok 4 dagen later naar het buitenland. Toen ik bijna een maand later terug vloog, werd op de luchthaven mijn temperatuur gemeten (iets wat tot mijn verbazing op Schiphol niet gebeurde).
   Heb wel opgemerkt dat er tijdens mijn afwezigheid (praktisch) niets is gedaan m.b.t. een uitbraak van Covid-19.
   Intussen is anderhalve maand na mijn terugkeer een bevriend echtpaar in een verpleeghuis aan Covid-19 overleden.
   Het is een hele geruststelling dat voor Rutte’s moeder goed gezorgd wordt.

  5. De kuur is erger dan de kwaal. Laat het uitwaaien. Alles open. Er gaan wat meer mensen vroeger dood dan “normaal”. Maar dat “normaal” is niet zo normaal eigenlijk. Vroeger, en ook in ontwikkelingslanden, gingen/gaan mensen ook eerder dood aan diverse ziektes.

   We, Nederland maar eigenlijk de meeste landen, moeten wel China verantwoordelijk stellen voor dit. Vleermuizen laten wij met rust, Zij niet (eten, ‘medicijnen’).

   Ook Ebola in Afrika is gerelateerd aan vleermuizen. En ook zij laten ze niet niet rust (eten, ‘medicijnen’).

   Vleermuizen zijn nuttige dieren en vooral ook interessante dieren die mensen geen kwaad doen. OK, de vampier-vleermuis in Zuid Amerika kan je bijten en je bloed drinken. Dit kan weinig kwaad maar als die vleermuis een virus heeft (denk aan hondsdolheid – rabies) dan ja.

   De Chinesen weten dit, maar na SARS 1 Gebeurde er niets. Echt, zij zijn verantwoordelijk voor deze crisis.

   • Tja, waarschijnlijk heeft u gelijk, maar hoe gaan we de nieuwe wereldmacht op het matje roepen? Op dit moment is er geen andere wereldleider (of groep van leiders) die dit, geloofwaardig, kan doen.

    • Misschien een boycot van alle producten uit China? Geen zaken meer mee doen, dan hebben ze ook geen reden meer om hierheen te komen en wij niet om daar heen te gaan. En blijven nieuwe virussen in China.

   • Ik kende de website tpo.nl nog niet, maar wat ik tot op heden lees is niet echt van niveau. Redenaties die kort door de bocht zijn, veel krachttermen. Kan u eigenlijk alleen maar afraden dit soort websites als bron voor de ontwikkeling van uw eigen gedachtegoed te gebruiken.
    Of, om het in het jargon van TNO te zeggen: Wat een teringonzin.

    • Het probleem is dat andere media onbetrouwbaar zíjn of op zijn minst gekleurd en bevooroordeeld. Precies wat u TPO verwijt.

     • Media is per definitie gekleurd, van de correspondent tot TPO. Neutraal nieuws bestaat niet en mensen zoeken graag bevestiging voor hun eigen denkbeelden. De enige vorm van bronnen die zich hier (enigszins) van kan vrijwaren zijn wetenschappelijke publicaties. Ik vertrouw berichtgeving alleen wanneer er fatsoenlijke (peer-reviewed) wetenschap geciteerd wordt. De rest beschouw ik als opinie. Dit betekent niet dat de meningen en ideeën van anderen irrelevant zijn overigens.
      Maar ik ben wel benieuwd waarom u alle andere media als onbetrouwbaar ziet?

      • Een voorbeeld: 2 weken geleden beweerde de Telegraaf dat het partnerpensioen van Corona slachtoffers niet zou worden uitbetaald door de pensioenfondsen; dat veroorzaakte grote onrust.
       Vandaag kreeg ik van mijn pensioenfondsen het bericht dat dit volstrekt onwaar is en dat partnerpensioenen gewoon zouden worden uitgekeerd.
       En dat is ze geraden. Toen ik met pensioen ging moest ik kiezen tussen een partnerpensioen met lager eigen pensioen en een hoger pensioen zonder partnerpensioen; ik heb de eerste optie gekozen.
       Als het partnerpensioen nu niet door zou gaan, zouden mijn nabestaanden direct een geding aanspannen tegen pensioenfondsen wegens te weinig ontvangen pensioen in de afgelopen jaren.

  6. Ook hier in Frankrijk zijn de meeste mensen de lockdown goed zat. Bovendien is die strenger en duurt hij al langer. Iedereen denkt nu met angst en beven aan hoe het daarna verder moet. We zitten nu met ons allen in een status quo, maar zodra de lockdown voorbij is (of gedeeltelijk) vliegt hier de deksel van de pan en krijgen we grote onrust, want de centjes die Macron nu zo gul (kwistig zou ik zeggen) over de balk smijt, moeten wel weer opgehoest worden. Een geleidelijke versoepeling van de maatregelen zal alleen maar werken als een nog langere aanloop naar de volgende mega demonstraties, want die gaan er komen. Het Europa-verhaal van Macron interesseert alleen de liberale elite. De gemiddelde fransman heeft niets met Europa : ik denk dat Frankrijk misschien wel het minst Europese land is op Engeland na. Als ik julie was, zou ik geen cent meer naar de bodemloze put van het zuiden sturen. Maar goed, jullie zijn vrije jongens, jullie doen lekker wat je niet laten kan !

  Comments are closed.