De kroonprinsen van het CDA

  3
  838

  Leestijd: 2 minuten.

  Zo’n zeven jaar is Sybrand Buma nu de baas bij het CDA. Erg succesvol is hij niet. De partij zakte onder zijn lijsttrekkerschap van 21 naar 13 zetels in 2012. Daarna steeg ze in 2017 weliswaar weer tot 19 zetels, maar volgens de peilingen staat ze inmiddels opnieuw op zwaar verlies. Of dat uitsluitend komt door het optreden van Buma kun je je afvragen, maar de neiging om bij electoraal verlies de leider de schuld te geven is groot. Het zal niemand verbazen wanneer Buma bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen plaatsmaakt voor een ander, al dan niet onder druk. De vraag is wie.

  Aan het begin van deze kabinetsperiode leek Tweede Kamerlid Pieter Heerma nog hoge ogen te gooien. Hij was de secondant van Buma in de formatie, een teken dat hij een prominente positie inneemt in de CDA-hiërarchie. Bovendien zit het leiderschap bij Heerma in de familie. Zijn vader Enneüs was in de jaren negentig immers ook een tijdje de nummer 1 bij de christendemocraten, zij het niet altijd tot algemene vreugde.

  Maar het ziet ernaar uit dat Pieter Heerma niet wil. Hij profileert zich niet als kroonprins en neemt genoegen met een plekje in de coulissen. Ongetwijfeld kan hij van daaruit heel wat invloed uitoefenen op de partijkoers, maar de nieuwe leider wordt hij naar verwachting niet.

  Wie dan wel? De twee meest kansrijke kandidaten waren vandaag te gast in het tv-programma Buitenhof. Het zijn Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra.

  Die twee hebben veel gemeen. Ze zijn ongeveer even oud: 41 en 43. Ze maken allebei deel uit van Rutte III, De Jonge als vicepremier en minister van Volksgezondheid, Hoekstra als minister van Financiën. En ze zijn beiden afkomstig uit een gedegen christelijk milieu in de provincie. De Jonge werd geboren in het Zeeuwse Bruinisse, Hoekstra in het Gelderse Bennekom. Ruime politieke ervaringen hebben ze ook. De Jonge was voor hij tot Rutte III toetrad onder meer wethouder in Rotterdam. Hoekstra zat in de Eerste Kamer en schreef het verkiezingsprogramma van het CDA.

  Wie van de twee krijgt straks de touwtjes bij de partij in handen? De CDA-leden staan voor een moeilijke keuze, want grote verschillen zijn er op het eerste gezicht niet. En eigenlijk ook niet op het tweede gezicht, zeker niet in ideologisch opzicht. De Jonge lijkt iets meer gevoel voor humor te hebben dan zijn concurrent, maar dat is voor een CDA-leider niet per definitie een voordeel. Bovendien draagt hij voor christendemocratische begrippen wel erg frivole schoenen.

  Hoekstra dan maar? Die heeft door zijn KLM-operatie van afgelopen week kennelijk een voorsprong genomen. Buma prees hem vandaag bij WNL op Zondag de hemel in, al stak hij ook De Jonge en enkele anderen nog snel even een veer in het achterwerk. Buma noemde Hoekstra zelfs een toekomstige premier. Maar diep in zijn hart weet hij vast wel dat het Torentje er voor het CDA voorlopig niet meer in zit, vermoedelijk zelfs nooit meer. En Hoekstra en De Jonge weten dat ook.

  3 REACTIES

  1. Ach het CDA dat vanwege de macht steeds mee water bij de wijn doet. Waar is ‘onze’ Dries? Wij buigen niet naar links en niet naar rechts. Alleen voor Gods Woord. Toen kwam Jan-Peter en die kwam niet verder dan de burgers op te roepen tot: Fatsoen moet je doen. Toen kwam de heer Buma en die komt niet verder dan met de oproep, elkaar een heel goede morgen toe te wensen. Het failliet van wat eens was. Ik heb de hele Bijbel doorvorst en heb nergens gelezen dat je elkaar een heel goede morgen moet wensen. Als iemand mij een heel goede morgen toewenst vraag ik waar hij zich mee bemoeit, of zeg ik: dat maak ik zelf wel uit. Als ik bedroefd en verdrietig ben wil ik zo iemand wel eens om de nek vliegen en bekennen: waar is toch de tijd toen het CDA niet boog, naar links en naar rechts, alleen voor Hem.

  2. Persoonlijk denk ik ook dat het torentje voor het CDA er niet meer in zit. De CDA heeft bij mij hun krediet verloren door teveel de vrij liberale koers te gaan varen. CDA hoort als christelijke partij een sociaal democratische koers te volgen. Lees de bijbel er maar op na! De vrij liberale koers is de Mammon om in Bijbelse termen te blijven. Een Christen en Mammon kun je absoluut niet rijmen.
   Mammon is de macht van het geld en van steeds meer winst maken ten koste van de mensen die het aanzienlijk minder hebben. Iets waar Rutte III een meester in is gebleken. Evenals zijn voorgangers.
   Op het moment gedragen Groen Links, de PvdA en de SP. zich ondanks dat ze vaak niet meer geloven, zich Christelijker dan het CDA. Ik hoop dat de C.U. niet weer in de val trapt om een vrij liberaal kabinet te steunen. Want dan verliezen zij bij mij ook hun krediet !! Over de SGP maar niet te spreken.

   • @Bert van der Meer,
    Het CDA van Buma doet mee met de rechtse VVD-leer om belastingen van bedrijven te verlichten en inkomstenbelastingen te verlagen door die belastingen te verschuiven naar consumenten. Dat maakt de netto-salarissen hoger (hoeven de bedrijven de salarissen minder te verhogen) maar de hardwerkende burger wordt zo even wel bedrogen…
    Immers zij betaalt het gelag toch in alles wat zij koopt. Vandaar de BTW-verhoging. Da’s wel zo slim en meedogeloos want zij die niet werken consumeren immers ook. Daarmee vergroot de VVD en het CDA heel sluw de groep belastingbetalers.
    Mammon bekommert zich nu zelfs om de kinderen… Niet om ze te beschermen of te beminnen maar zonder dat ze het weten via hun eten steeds meer belasting te innen. En deze BTW-verhoging op onze eerste levensbehoeften is slechts het begin…
    Ondertussen speelt de CDA’er Hoekstra met honderden miljoenen oorlogje met de Fransen.
    KLM mag immers niet in hun handen komen. U ziet, da’s waar ze zich bij het CDA nu echt om bekommeren. Mammon is diep in hun gelederen doorgedrongen…

  Comments are closed.