De laatste crisis van Jan Nagel?

1
5549

Leestijd: 3 minuten.

50PLUS heeft al heel wat ruzies overleefd, maar mogelijk viel afgelopen zondag de genadeklap. Henk Krol verliet de partij om met Femke Merel van Kooten de Partij voor de Toekomst op te richten. Daarmee raakte 50PLUS in één klap zijn politiek leider, fractievoorzitter in de Tweede Kamer en beoogd lijsttrekker voor de volgende verkiezingen kwijt. Het is zeer de vraag of de ouderenclub die aanslag nog te boven komt.

Voor allerlei betrokkenen zou het einde van 50PLUS  natuurlijk vervelend uitpakken, maar dat geldt helemaal voor partijoprichter (en ex-voorzitter en voormalig senator) Jan Nagel. Want voor hem zou de recente crisis wel eens de laatste kunnen zijn die hij ooit meemaakt. Nagel wordt binnenkort immers 81 en hij lijdt aan prostaatkanker. Heel veel jaren heeft hij vermoedelijk niet meer te gaan.

Nagel (1939) loopt al lang mee in de politiek en wie zijn carrière overschouwt ziet slechts één constante. De geboren dwarsligger probeerde keer op keer nieuwe dingen, zonder dat het ooit echt lukte.

Nagel begon zijn carrière als lid van de PvdA. In de jaren zestig bewoog hij zich op de linkervleugel van die partij. Hij hoorde tot de protagonisten van Nieuw Links, een vernieuwingsbeweging die onder meer de monarchie wilde afschaffen, de erfbelasting tot 99 procent verhogen en de banden met de toenmalige DDR en andere Oostbloklanden aanhalen.

Ondanks zijn controversiële standpunten kwam Nagel op heel jonge leeftijd in het partijbestuur van de PvdA. Wat later werd hij – al ietsje minder radicaal – voor de sociaaldemocraten ook tot Eerste Kamerlid gekozen, wat hij een jaar of vijf zou blijven.

Zijn bekendheid dankte hij vooral aan het VARA-radioprogramma ‘In de Rooie Haan’, dat in de jaren zeventig en tachtig borg stond voor veel politieke opwinding. Nagel was er de bedenker en eindredacteur van.

Maar begin jaren negentig keerde hij de PvdA de rug toe omdat hij vond dat zij haar kiezers in de steek had gelaten. Hij richtte Leefbaar Hilversum op, de eerste leefbaarpartij in Nederland. Nagel kwam in de Hilversumse gemeenteraad en werd wethouder. Het succes van Leefbaar Hilversum, en van het verwante Leefbaar Utrecht, inspireerde hem tot het opzetten van Leefbaar Nederland. In het najaar van 2001 slaagde hij erin Pim Fortuyn als lijsttrekker hiervoor te strikken.

De peilingen waren overweldigend, maar niettemin kregen Nagel en zijn getrouwen al snel knallende ruzie met de ‘Goddelijke Kale’. Fortuyn splitste zich af en begon een eigen lijst.

Nagel bleef niet bij de pakken neerzitten. Leefbaar Nederland nam in 2002 met Fred Teeven als lijsttrekker deel aan de Kamerverkiezingen. De resultaten waren echter niet om over naar huis te schrijven en Teeven stapte bij de volgende verkiezingen over van Leefbaar naar de VVD.

Opnieuw liet Nagel zich niet kisten. In 2005 richtte hij nog maar eens een nieuwe partij op, de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang. Deze PRDV was (let op de initialen) opgebouwd rond vermeend publiekstrekker Peter R. de Vries. Helaas voor Nagel kreeg De Vries heel wat minder publieke steun dan gehoopt, zodat de PRDV al spoedig weer tot het verleden behoorde.

Maar nog had Nagel er geen genoeg van. In 2009 hoorde hij bij de initiatiefnemers van een partij die aanvankelijk OokU heette (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie). In 2012 deed ze als 50PLUS mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Je zou verwachten dat Nagel nu een gat in de electorale markt had aangeboord. Er zijn immers steeds meer ouderen in Nederland en hun inkomen staat het laatste decennium sterk onder druk door onder meer pensioenkortingen. Toch haalde 50PLUS bij zijn eerste verkiezingen maar 2 Kamerzetels.

Bovendien ontstonden er vrijwel vanaf het begin problemen. Fractieleider Henk Krol moest tijdelijk terugtreden nadat kwesties uit zijn verleden waren opgedoken. Het tweede fractielid Norbert Klein bleek bovendien een lastpost pur sang, die binnen de kortste keren met de hele partijtop overhoop lag. Een splitsing was onvermijdelijk.

Nog los daarvan deden de 50PLUS-leden niets liever dan elkaar de tent uitvechten. Achtereenvolgende voorzitters (eerst Nagel, toen Jan Zoetelief en vervolgens Geert Dales) slaagden er niet in rust te brengen. De partij haalde in 2017 weliswaar 4 zetels (door het vertrek van Krol inmiddels 3), maar de toekomst oogt somber. Alleen verstokte optimisten geloven nog dat 50PLUS volgend jaar een acceptabele verkiezingsuitslag zal kunnen neerzetten.

Voor Nagel, die al zijn politieke functies heeft ingeleverd, zit er weinig anders op dan toezien en afwachten. Hoewel. Zijn strijdlust heeft hij kennelijk nog niet verloren. In een interview met het Financieele Dagblad vandaag haalt hij fel uit naar zijn jarenlange protegé Krol. Die vertoonde al een hele tijd ‘monomane trekjes’. “Hij heeft de laatste periode in niet één debat in de Kamer gedomineerd.”

Veel tegenspraak zal die laatste zin niet krijgen. Je vraagt je wel af waarom Nagel dan niet veel eerder aan de bel heeft getrokken.

1 REACTIE

 1. Prostaatkanker en politiek.
  Wat heeft het een met het ander te maken? Ik zou het niet weten.

  Ik kan alleen maar melden, dat bijna alle mannen op leeftijd met prostaatkanker te maken krijgen (soms zonder het te weten) en dat er meer mannen overlijden MET dan AAN prostaatkanker.
  Hoe ouder je bent, hoe langzamer prostaatkanker zich ontwikkeld. (Agressieve vormen uitgezonderd)

  Jan Nagel blijft zeker actief.
  Succes! Jan.

  “Je hoeft niet te hopen om iets te ondernemen, noch te slagen om te volharden”
  (Met dank aan Willem van Oranje)

Comments are closed.