De leraren gaan wel, niet, toch staken

  1
  251

  Leestijd: 2 minuten.

  Eerst zouden de leerkrachten woensdag gaan staken. Toen kwam het kabinet met (grotendeels eenmalig) geld over de brug en werd de staking afgeblazen. Maar nu gaat ze toch door, want  de onderwijsbonden hebben zich bedacht. Na veel druk van boze leden besloten ze zich alsnog achter de eerst aangekondigde en later geschrapte acties te scharen. Naast een staking staan er manifestaties gepland in diverse steden, waaronder Den Haag.

  Voor de PvdA betekende het doorzetten van de staking gunstig nieuws. Partijleider Lodewijk Asscher zei vrijdag, toen het kabinet 460 miljoen euro op tafel legde, dat dat bedrag te laag was om de problemen in het onderwijs op te lossen. Het leek erop dat hij voor schut stond omdat de bonden de acties afgelasten. Maar met de kennis van een dag later zat hij toch goed. Mazzel? Asscher zelf zal ongetwijfeld staande houden dat hij het sentiment bij de leraren beter heeft aangevoeld dan de onderwijsbonden en anderen. Misschien heeft hij gelijk.

  GroenLinks kwam door de draai van de bonden in een lastig parket. Vrijdag had partijleider Jesse Klaver het nog ‘heel goed’ genoemd dat het kabinet extra geld wilde uittrekken om het lerarentekort te bestrijden. Ook sprak hij toen van een ‘belangrijke stap’. Klaver wekte, kortom, de indruk zich volledig te kunnen vinden in het kabinetsbesluit. Hij moest eigenlijk ook wel. Partijcoryfee Paul Rosenmöller had er immers als voorzitter van een belangrijke onderwijsorganisatie zelf over onderhandeld met minister Arie Slob.

  Maar zondag belandde Klaver in nauwe schoentjes, zoals dat bij onze zuiderburen heet. Nadat de bonden hadden laten weten dat ze toch instemden met de acties, was het extra onderwijsgeld in zijn ogen opeens niet meer dan ‘een begin’. Dus staat Klaver nu vierkant achter de staking, iets waarover hij vrijdag helemaal niet repte. Het was een zwenking die een volbloed scorebordpoliticus de GroenLinks-leider niet verbeterd zou hebben.

  Een heel andere zaak is het of de lerarenstaking van woensdag ook het gewenste effect zal hebben. De kans daarop lijkt niet groot. Het kabinet weet zich immers al verzekerd van politieke steun voor zijn beleid. Want Klaver verdedigt de staking dan plotsklaps weliswaar van harte, maar zijn partij zal de onderwijsbegroting ook aan een meerderheid in het parlement helpen, heeft hij aangekondigd.

  En bovendien beschikken de leraren tijdens hun manifestaties niet over tractoren, trucks of andere ontzagwekkende voertuigen. Het valt dan ook te betwijfelen of hun verzet  evenveel indruk zal weten te maken als dat van de boeren of de bouwsector bij hún recente protestacties.

  1 REACTIE

  1. Jammer dat leraren, verpleegkundigen en verzorgenden niet gezamenlijk staken. De taal die dames en heen politici verstaan is nu eenmaal de taal van de macht. Als je geen gebruik maakt van je macht ben je een speeltje voor machthebbers die naar je trappen en die vervolgens likken naar hen die nog meer macht hebben. Hoe klokkenluiders hier behandeld mogen worden is er een geweldig bewijs van: vermeende laakbare handelingen over machthebbers moeten vakkundig de kop ingedrukt worden.

  Comments are closed.