De misrekening van Jesse Klaver

7
12223

Leestijd: 2 minuten.

De grootste overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd ongetwijfeld geboekt door GroenLinks. Die partij steeg van 4 naar maar liefst 14 zetels, ofwel naar 3,5 maal haar eerdere omvang. En dat resultaat was nog een lichte tegenvaller ook, want in sommige peilingen stond GroenLinks er kort voor de verkiezingsdatum nóg beter voor.

Aan wie de partij haar glorierijke zege te danken had was zonneklaar. Aan haar lijsttrekker Jesse Klaver. Sinds zijn aantreden als politiek leider in mei 2015 ging het alleen maar bergopwaarts met GroenLinks. Klaver bleek tijdens partijbijeenkomsten eindeloos populair. In een losse stijl, de mouwen van zijn hagelwitte overhemd half opgestroopt, wist hij hele zalen vol vooral jonge fans tot uitzinnig enthousiasme te brengen. Hier stond de politieke wonderdoener. De nieuwe leider op links. Hier stond de Jessias!

We zijn nu een dikke twee jaar verder en wat is er over van de toenmalige geestdrift? Klaver is voor heel wat aanhangers nog steeds een idool. Bij zijn ‘meetups’ blijven de zalen niet leeg. En GroenLinks doet het in de opiniepeilingen nog altijd lang niet slecht.

Maar toch. De grote doorbraak die rond de Kamerverkiezingen werd verwacht, is uitgebleven. GroenLinks mag het dan niet echt laten afweten, de tot voor kort nog ten dode opgeschreven PvdA komt almaar dichterbij. Volgens Maurice de Hond zijn de uit hun as herrezen sociaaldemocraten GroenLinks inmiddels zelfs al gepasseerd. En bij de recente Europese verkiezingen (echte verkiezingen, dus geen ‘dagkoers’) werd de PvdA nota bene twee maal zo groot als de partij van Klaver.

Waarom is het Jesse Klaver niet gelukt de leidende positie van GroenLinks in het progressieve kamp verder uit te bouwen? Onlangs was er een affaire waarin hij zich niet van zijn beste kant liet zien (Zihni Özdil), maar die kan niet de oorzaak zijn dat de groei stokt. Niet de hoofdoorzaak althans. Om te verklaren waarom GroenLinks nog steeds niet de onbedreigde progressieve koploper is, moeten we terug naar de kabinetsformatie van twee jaar geleden.

Weken, ja maanden zaten Klaver en zijn medeonderhandelaar Kathalijne Buitenweg toen met VVD, CDA en D66 aan de onderhandelingstafel. Vooral D66 wilde dolgraag dat GroenLinks zou meedoen aan Rutte III. De democraten zetten alles op alles om de partij erbij te houden. Maar in juni 2017 ging het mis. Het migratievraagstuk bleek een onoverbrugbaar obstakel. GroenLinks kon de voorliggende compromistekst niet accepteren en verdween naar de oppositiebankjes.

Hoe kon dit gebeuren? Dat raadsel is vooralsnog niet opgelost. Volgens geruchten wilde Klaver wel, maar mocht hij van Buitenweg en de rest van de partijtop geen concessies doen in het o zo gevoelige vluchtelingendossier. Dat vormde kennelijk een dermate principieel twistpunt dat daar echt niet over te marchanderen viel.

Nogmaals: of het zo gegaan is weten we niet zeker. Maar in elk geval verdween Klaver uit de formatie en de ChristenUnie nam zijn plaats in. Jammer, moeten hij en zijn omgeving hebben gedacht, maar geen ramp. Er zou echt nog wel een nieuwe kans komen. GroenLinks zat immers nog in de groeifase. Bij de volgende formatie was de partij er vast opnieuw bij. Groter, sterker. En dan zou niemand meer om  haar heen kunnen.

Het is zeer de vraag of dat geen misrekening is geweest. Politieke macht moet je grijpen als het momentum daar is. Vaak komt er geen tweede gelegenheid, zeker niet in dezelfde gunstige omstandigheden. Behoorlijk wat kiezers zijn ongeduldig en opportunistisch. Ze eisen dat de fraai klinkende verkiezingsbeloftes meteen worden waargemaakt. Zo niet, dan laten ze je stikken en zoeken ze hun heil elders. Ook al ben je de Jessias in eigen persoon.

7 REACTIES

 1. We zijn aangeland in een wereld waar echte gelijkheid moet zijn.
  Het is toch van de zotte dat mensen die mee hielpen om het land verder te helpen na de oorlog nu worden gepakt in hun inkomen. De top is veel te zwaar en waarom zou je niet streven naar meer gelijkheid?

 2. Groen links ?Gelukkig lopen er veel huichelaars en wegkijkers in Nederland rond die op die walgelijke partij stemmen. Ik gun de groen linksers allemaal 8 afganen die naast of boven ze komen wonen.

 3. @Hendrie ik heb naar jouw link gekeken. Deze professor kwam met niks nieuws. Alles wat hij aanbrengt is al weerlegd. Kijk op deze site voor de antwoorden van de echte deskundigen.
  https://skepticalscience.com/index.php
  Dan nog iets over de 1000 miljard. Hier worden kosten en investeringen door elkaar gehaald.

 4. Antizionisme/antisemitisme, links extremisme onder leden en bestuurders in een elitair milieu, uitsluiting van andersdenkenden, onverantwoord soc. econ. beleid, arrogantie politieke leiders zowel landelijk als in Amsterdam, ondermijning van de rechtsstaat als het om handhaving van democratisch tot stand gekomen voor GL onwelgevallig beleid gaat. Zo nodig kan ik de lijst nog wel langer maken. Het stemvee heeft weliswaar het geheugen van een garnaal maar ze zijn (gelukkig) niet allemaal van het padje.

 5. Menig kiezer heeft de buik vol van dames en heren politici die er alles aan doen om kiezers aan zich te binden dan dat ze gezamenlijk over schaduwen heen springen en gezamenlijk echt iets willen doen voor de bevolking. Nee ze geven er de voorkeur aan dat te beloven, of dit en doen geweldige uitspraken waar je als kiezer helemaal blij en gelukig van wordt. Het grote verkiezingscircus is daar een bewijs van en de media doen er volop aan mee. Vermaak het volk dat vermaakt wil worden en hoe mooier de verpakking gebracht door blijde gezichten, leuke babbels en lekkere kontjes, hoe groter de kans op (tijdelijk) succes.

 6. Waarom is het Jesse Klaver niet gelukt de leidende positie van GroenLinks in het progressieve kamp verder uit te bouwen????? Omdat de mensen het eindelijk begrijpen dat deze linkse clown samen met die andere clown van D66 de mensen op onkosten jaagt met die grote leugens over het klimaat. Deze clowns menen dat ze een thermostaat kunnen kopen van 1000 miljarden en dan de temperaturen kunnen regelen. Laten ze eerst eens zorgen dat ze van de pamper afkomen en droog achter de oren worden. Ze kunnen amper praten en ze schreeuwen iedereen na die iets over links wat te liegen heeft over het klimaat. Sukkels. Hier een link van een deskundige.
  https://www.youtube.com/watch?v=MeOp5LfrvdE&feature=share
  En daarom hoop ik dat mensen verstandiger worden.

  • Het meest walgelijke is wel het feit dat er kinderen worden ingezet om hun waanzinnige theorieën kracht bij te doen zetten. Gezond verstand komt met de jaren. Helaas is het grootste gedeelte van politiek den Haag daar niet vatbaar voor.

Comments are closed.