De nachtmerrie van D66

  4
  667

  Leestijd: 1 minuten.

  Rutte III wil het raadgevend referendum afschaffen. De uitvoering van dit verstandige besluit blijkt echter heel wat voeten in de aarde te hebben. In de Tweede Kamer is de hobbel weliswaar genomen, maar de senaat moet het wetsvoorstel om het referendum te schrappen nog behandelen. En het is de vraag hoe dat gaat aflopen.

  Op zichzelf zou er geen vuiltje aan de lucht hoeven te zijn. De coalitie heeft in de Eerste Kamer een meerderheid van 1 zetel. Krap, maar afdoende. Bovendien zal de hondstrouwe en referendumvijandige SGP ook wel voor de wet stemmen.

  De onzekere factor betreft D66. Die regeringspartij was ooit een hartstochtelijk voorstander van raadgevende referenda. Inmiddels is ze drastisch van inzicht veranderd. Maar geldt dat voor alle democraten? De fractieleider van D66 in de senaat heet Thom de Graaf. Ex-partijleider. Ex-vicepremier. Ex-minister voor bestuurlijke vernieuwing. Een D66’er van de oude stempel, dus een liefhebber van de befaamde kroonjuwelen. Is De Graaf niet een beetje draaierig geworden van de ideologische zigzagkoers die zijn partij het afgelopen jaar heeft gevaren? Zal hij straks de coalitiebelangen wel de doorslag laten geven bij de behandeling van de intrekkingswet voor het raadgevend referendum? Dat blijft afwachten. Wanneer de Eerste Kamer over de intrekkingswet debatteert is nog niet duidelijk.

  En er dient zich een extra probleem aan. Want GeenPeil, bekend van de volksraadpleging over het Oekraïneverdrag in 2016, stelt pogingen in het werk om op de valreep nog een allerlaatste referendum te organiseren: over de donorwet. Dat is de wet die bepaalt dat in principe iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij formeel te kennen heeft gegeven dat niet te willen.

  Vandaag beslist de Kiesraad of GeenPeil de eerste drempel van 10.000 handtekeningen heeft gehaald. Daarna is er nog zes weken de tijd voor de tweede drempel van 300.000 handtekeningen. Makkelijk zal het niet worden er zoveel bijeen te krijgen, maar die jongens van GeenPeil zijn niet te onderschatten.

  Mochten zij slagen en mocht de intrekkingswet dan nog niet door de senaat zijn goedgekeurd, dan komt dat referendum over de donorwet er. En het vervelende voor de D66’ers is dat dit geen wet is van het kabinet, maar een initiatief van hun Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Het zou voor de partij een ware nachtmerrie betekenen als uitgerekend haar eigen, met zoveel moeite door het parlement gejaste wet in een volksraadpleging zou sneuvelen.

  4 REACTIES

  1. D66 was voorheen voor allerlei vormen van bestuurlijke vernieuwing.
   Totdat ze er achter kwamen, dat de gemiddelde burger een heel andere mening heeft dan D66.
   Gewone Eerste- en Tweede Kamerverkiezingen zijn veiliger.
   De burger krijgt dit door en de uittocht is al begonnen.

  2. Flauwekul, het is helemaal geen nachtmerrie voor D66. Laat Geen Stijl maar bashen, want dat is het enige doel wat ze hebben. En mocht de uitslag niet gunstig zijn, dan is er nog niks aan de hand. Het blijft een raadgevend referendum. Als je ziet hoeveel water D66 al bij de wijn heeft moeten doen om de Donorwet tot stand te brengen, dan kun je je afvragen waarover dan eigenlijk nog een referendum uitgeschreven moet worden. Volgens mij is hierover al zoveel discussie geweest; gaan we dit alles weer in de herhaling krijgen. Dat is toch heel erg suf?

  3. Stel toch eens voor dat de D66 senatoren, net als de jongerenafdeling, voor het referedum zijn. Een prachtige generatiekloof toont zich dan dwars door de D66 gelederen!
   ‘T zal wel niet gebeuren, maar toch. Als je die Terlouw hoort, is hij echt met de jeugd begaan. Wellicht is wat er nu zit, in de ivoren D66-regeringstoren wel een verloren generatie. Wie weet?

  4. Voor D66 is dit geen nachtmerrie .
   Als leuk schooltoneelspel waarschijnlijk wel. Maar hun enige gebieder zetelt in Brussel, en deze gruwelt van dat dwarsliggende gedachtegoed in NL .

  Comments are closed.