De nieuwe puriteinen

  9
  587

  Leestijd: 0 minuten.

  Er is een nieuwe beweging die alle vreugde uit het leven wil bannen. Vliegschaamte, vleesschaamte, barbecueschaamte, en de, voorlopig, laatste: schaatsschaamte (zomers op de kunstijsbaan). En binnenkort ongetwijfeld de leefschaamte.

  Zoiets begint altijd met de beste bedoelingen. In dit geval moet de planeet gered worden. Want welk weldenkend mens wil de apocalypse op zijn geweten hebben?

  Het vervolg kun je uittekenen. De sociale druk neemt toe, via de ingezonden brief, van oudsher het dwangmiddel van de maniak, en natuurlijk de sociale media. En zie, daar verschijnen de eerste virtuele schandpalen. Je moet een wel heel goede reden hebben voor die vlucht naar Australië. En vakantie, plezier!, is nooit een goede reden.

  Dan komen de scherpslijpers, de verkettering met naam en toenaam, en tenslotte het buitensluiten van de zondaars. De nieuwe puriteinse onverdraagzaamheid is aangebroken.

  Er zit dan nog maar één ding op. Pak het vliegtuig, steek de barbecue aan en geniet! Met volle teugen. Want voor je het weet is het te laat.

   

  9 REACTIES

  1. Als we deze planeet willen redden, alsof zij dat nodig heeft, dan moeten we de helft van het aantal mensen laten verdwijnen.
   Zoals bij elke sterk stijgende bevolkingsgroei weet de mens en de natuur wel een antwoord te vinden op de te sterke groei. De natuur doet dit met ziektes en schaartes en de mens doet dit met oorlogen en technologische ontwikkelingen.

   Waar het mis gaat zijn de mensen, die menen het voor de natuur op te moeten nemen en daarmee het delicate evenwicht verstoren. Laten we dus ophouden met het streven naar een hoge leeftijd, het aanjakkeren van migratiestromen en het afbreken van wat wij in de afgelopen eeuwen hebben ontwikkeld, verworven en ons eigen hebben gemaakt.

   Onze kinderen en kleinkinderen vinden vanzelf wel een oplossing voor de problemen, net als dat wij dat gedaan hebben en de generaties voor ons. We moeten ze alleen wel goed opvoeden en voorbereiden op die ontwikkelingen. Dus het pamperen en in bescherming nemen werkt averechts.

   Zo, ik steek er nog een op voor ik met mijn dikke diesel naar een barbecue ga. Na mij de zondvloed en lang leve mijn kind die de dijken gaat verhogen.

   • @Sabeur,
    Hieronder een link over een VN-rapport dat stelt: zware voedseltekorten na 2050. De (klimaat) voorstellen zijn legio. Alle problemen zijn op echter op 1 element te herleiden. De OORZAAK.
    Niemand – ook de VN niet – stelt maatregelen voor die aan te pakken! Het is kompleet gestoord..
    Honger dood mensen. Ebola ook. Wat doet het Westen: medicijn- en voedselhulp geven: humaan ja en toch ook niet: minder mensen IS minder economie, veeteelt, minder CO2-uitstoot.
    De VN, politiek en alle landen gaan voor MEER en NOG MEER mensen. ?
    Ga steriliseren. Stop DAAR veel geld in. Dan hoeft er geen hongersnood te zijn. Evenwicht daarover geen woord. Wel dwangmatig beleid OM NOG MEER MENSEN te laten leven op een planeet die DAAR ziek van wordt. Er is een plaag die moet bestreden worden. Waarom doen we dat niet?
    Is het: humaniteit? Religie? Cultuur? Dan ligt daarin HET stukje menselijke aanpassingsvermogen. Niet in mijn eetpatroon. ? 0% bevolkingsbeperking is een onacceptabele politieke oplossing. ?
    https://www.ad.nl/buitenland/klimaatrapport-vn-voedseltekort-dreigt~aacc809b/

    • Vervolg:
     Om het nog stompzinniger te maken: in Europa lopen de bevolkingsaantallen terug. Dus de oplossing hebben we hier al.
     De rest in de wereld niet doet echter niet mee…
     Als hier in NL niet zoveel immigratie en economische groei was/is gaat het vanzelf goed. Maar nee, VVD = meer economie. Progressief links = meer immigratie. Dat schiet dus niet op. De politiek veroorzaakt zelf de problemen.
     Ga ik daarvoor – die zelf geen kinderen heeft – mijn levenstandaard verminderen terwijl men maar verstandeloos doorgaat meer en meer kinderen op deze wereld te schoppen, meer mensen toe te laten en (ECB-beleid) nog meer economie te stimuleren?
     Waarom moet ik mijn eetcultuur aanpassen terwijl anderen die het probleem veroorzaken zelf weigeren uit eigen economische, culturele, religieuze en humanistische ideologie ook maar enigszins aan te passen?
     Het moet wel MINIMAAL van twee kanten komen!
     Maar DAT gebeurt niet. ?
     No way.
     Ik verzet mij tegen dit m.i. uitermate achterlijke uitwijkgedrag dat hier plaatsvindt.

  2. Hallo Dhr. Peter,
   U maakt zich wellicht wel erg belachelijk: “leefschaamte”, “van oudsher het dwangmiddel van de maniak”, “virtuele schandpalen”, Puriteinen.
   Weet dhr. Peter wel wat dat alles betekent?
   “een nieuwe beweging die alle vreugde uit het leven wil bannen”?
   Heeft Mr. Peter kinderen en kleinkinderen?
   Jaa, “geniet”, “durf te leven” – allemaal goed, maar niet op kosten van onze kinderen, kleinkinderen…

   • Ik schreef iets eerder: “Er is altijd wel iemand te vinden die roept dat men het allemaal verkeerd doet maar ook vindt dat hij zelf alles goed doet; die moet je keihard negeren”.
    Dat doe ik met jou verder ook!

  3. Vorig jaar groeide de bevolking met 100.000 mensen, het eerste half jaar van dit jaar: 46.000. Toch ongelooflijk dat wij schijnen te vergrijzen? En daarom langer moeten werken. Snapt u dat met al die nieuwe mensen? Maar één ding daarover hoor je deze klimaatpuriteinen niet: teveel mensen.
   Er zijn grenzen… Voilà, hier zijn ze open, maar toch…
   Aan wat je kan bouwen bij voorbeeld. Want ondanks de woningnood die er al is, stromen er meer mensen binnen dan er gebouwd kan worden. En het treinverkeer, dat met een nieuwe dienstregeling komt, i.p.v. om de 5 minuten een trein om de 2 minuten… Tja, een paar rondjes bevolkingsgroei verder en dan houdt het op.
   Minder dit in’t leven minder dat, minder zo… is dat het echte antwoord? Wilders mag MINDER niet zeggen. Klimaatpuriteinen wel? Minder rokers zijn meer mensen die langer blijven leven, is dat niet fijn? Nog meer mensen…
   Maar minder leven – minder import – minder mensen, die korter leven op deze planeet, DAT is wat de Aarde zelf zou wensen. Maar daarover geen woord.
   Volgens GroenLinks krijgen we straks zelfs klimaatvluchtelingen. Terwijl het water ons al aan de lippen staat en het smeltwater straks over onze dijken stroomt. Dan zijn wij klimaatvluchtelingen.

  4. Erst das Fressen dan die Moral. Wij moeten leven zoals wij willen en daar mogen mensen voor geofferd worden, dieren en het milieu. Zolang het ons zelf maar niet raakt. Eigen volk eerst, eigen kaste eerst; eigen soort eerst…eerst…eerst…eerst. Het is een eeuwenoude traditie en dus niets nieuws onder de zon. Doemdenkers zijn er ook altijd geweest.We gaan rustig door met mensen uitbuiten (moderne slavenhandel) dieren mishandelen, het milieu aan te vallen en zeggen dat we dol zijn op onze kinderen en kleinkinderen, wel onder het motto: wie dan leeft, wie dan zorgt, ook een eeuwenoude traditie. Tradities zijn er om stand te houden. Laten we blijven dansen om het gouden kalf en in aanbidding neervallen zodat wij blijvend gevoed zullen worden met brood en spelen. Gelukkig is daar nog altijd China die ons zal komen helpen en ons zal bevrijden van America First..

  5. Wat een onzinnige zwart/wit framing. Dus de twee opties zijn totale puritaniteit en totaal verantwoordingsloos hedonisme? Dat iemand zo lang journalist kan zijn en nog steeds niet begrijpt dat de wereld uit vele tinten grijs bestaat.

  6. Het beste advies dat ik kan geven is: “doe wat je zelf wil, trek je niets aan van al die doemprofeten en leef zoals jij wilt”.
   Er is altijd wel iemand te vinden die roept dat men het allemaal verkeerd doet maar ook vindt dat hij zelf alles goed doet; die moet je keihard negeren.
   “Mens durf te leven”!

  Comments are closed.