De onheilsstemming over corona

  14
  784

  Leestijd: 3 minuten.

  Moeten we niet veel meer doen om de coronabesmetting een halt toe te roepen? Die bange vraag wordt luider en luider gesteld, en ook steeds vaker. Critici van het ‘lakse’ Nederlandse beleid wijzen op China, waar miljoenensteden op slot gingen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Of op Italië, waar zelfs winkels en cafés moeten sluiten in een poging de uitbraak van de ziekte te stoppen. Ongetwijfeld komen daar binnenkort de Verenigde Staten bij, die op bevel van president Donald Trump een inreisverbod hebben opgelegd aan alle Europeanen.

  Wat kunnen wij daar tegenover stellen? Geen handen meer schudden. In je elleboog niesen. Papieren zakdoekjes gebruiken. In Brabant, de zwaarst getroffen provincie, gelden iets strengere adviezen (zoveel mogelijk thuiswerken), maar dat zijn slechts vrijblijvende oproepen, geen dwangmaatregelen. Waar blijven de harde ingrepen van de autoriteiten?

  De essentiële vraag luidt natuurlijk: zouden die helpen? Ik ben geen deskundige, maar tenzij je het hele land platlegt en iedereen dwingt binnen te blijven valt een verdere besmetting volgens mij niet echt te verijdelen. Overal waar mensen bijeen zijn loert het gevaar dat je de ziekte oploopt.

  In het openbaar vervoer, om maar een voorbeeld te noemen, wordt heel wat afgehoest en gesnotterd. Misschien door lijders aan een onschuldig verkoudheidje, maar dat moet je altijd maar afwachten. Ook op kantoren en andere werkplekken loopt iedereen een groot risico. Niemand weet immers met wie zijn of haar collega’s in contact zijn geweest. Niemand kan er zeker van zijn dat hij aan het eind van de werkdag weer virusvrij naar huis gaat. Zelfs op straat kunnen de ziektekiemen op je overspringen, al ben je nog zo voorzichtig. Nog sterker: je eigen huisgenoten zouden zonder het te beseffen in fatale aanraking geweest kunnen zijn met iemand die de aandoening bij zich draagt.

  Iedereen dan maar binnenblijven, het liefst in een afgesloten kamer, weken- en misschien zelfs maandenlang? Hebben we een dergelijke maatschappelijke ontwrichting daar echt voor over? Is zoiets überhaupt wel te realiseren?

  Het is misschien goed enkele relativerende cijfers te noemen, al besef ik dat die aan de meeste coronafanatici niet besteed zullen zijn. Het aantal besmettingen in Nederland ligt op dit moment (voor zover mij bekend) ietsje boven de 500. Het aantal inwoners van dit land bedraagt zo’n 17 miljoen. Van die ruim 500 (of wat het juiste getal ook precies is) ziektegevallen zijn er vijf overleden. Dat waren zonder uitzondering hoogbejaarden en/of mensen die al van alles onder de leden hadden. In Italië hebben volgens de laatste mij bekende gegevens zo’n 12.000 personen het longvirus opgelopen. Van hen hebben er ruim 800 het niet overleefd. In Italië wonen ruim 60 miljoen mensen.

  De media (en anderen) wekken de indruk dat een besmetting gelijk staat aan overlijden. Dat is – zoals uit het bovenstaande mag blijken – geenszins het geval. De kans dat je aan corona bezwijkt als je besmet raakt, bedraagt een paar procent (ik wil hier niet twisten over het juiste percentage). Alle anderen die de ziekte krijgen zullen haar dus overleven. Ik neem graag aan dat corona gevaarlijker is dan een huis-tuin-en-keuken-griepje (dat overigens jaarlijks in Nederland enkele duizenden levens kost). Maar is het voorkomen daarvan nu echt belangrijk genoeg om het hele land stil te leggen?

  Toch gaan kranten, tv en nieuwssites maar door met het aanwakkeren van een onheilsstemming. De Volkskrant meldde gisteren onder de dreigende kop “Coronavirus verspreidt zich ‘onder de radar’” dat ook mensen die nauwelijks of geen klachten hebben besmet kunnen zijn. ‘Griezelig’, constateerde de krant. Je moest even doorlezen voor je toekwam aan ‘het goede nieuws’. Namelijk dat corona in veel gevallen niet veel meer is dan ‘een tamelijk onschuldige snotterziekte’.

  Had dat laatste niet óók de kop boven het artikel kunnen zijn? Ach. Zoals we allemaal weten: goed nieuws is geen nieuws.

  14 REACTIES

  1. Beter de korte pijn en de kosten van strakke preventieve maatregelen, van regeringszijde! dan de langdurende en grote nadelige gevolgen van de onderschatting. Rutte, wil geen sluiting van scholen omdat kinderen meer weerstand hebben dan ouderen en omdat alsdan ook de werkende ouders aan huis gebonden zullen zijn.
   Wilders, wil wel direct sluiting van scholen omdat, ook als je geen ziekteverschijnselen vertoont je dan toch onbewust en ongemerkt drager en verspreider van het virus kan zijn.
   Gezondheid en familiegeluk zijn belangrijker dan geld. En ‘n directe preventieve aanpak zal uiteindelijk toch, in alle opzichten, gunstiger uitpakken dan talmend, te zacht, of te laat ingrijpen.
   Als de regeringen en werkgevers in het verleden meer inspanning zouden hebben gedaan bij de ontwikkeling van het z.g. thuiswerken dan zouden wij nu gedurende deze coronacrisus
   wel! het grote profijt! van hebben getrokken.
   Bij immigratie en vluchtelingen problemathiek, stikstofcrisis, Groningse gas-ellende en de energietrancitie aanpak vertoont zich hetzelfde beeld,
   Nederland behoeft bekwaam en doortastend Leiderschap.

   • bekwaam en doortastend Leiderschap. Dat is er niet….We worden bestuurt door snot jongens die amper of niet gewerkt hebben. Die alleen met hun ego bezig zijn, iets anders hebben ze, of kunnen ze niet…..

    • Leiderschap met een Grote L? Bedoelen jullie een Sterke Man soms?
     Een heuse Leider, of zelfs een Fuehrer? Wie had u daar voor in gedachten? Toch niet die natlippige corpsbal Baudet, of de boze klaaglimburger met het geblondeerde haar?

  2. Rutte redeneert dat scholen open blijven omdat kinderen dit virus snel oppikken maar nauwelijks ziek worden en er zo meer mensen in de zorg en politie blijven werken. En opa en oma moeten gemeden worden door kinderen omdat die makkelijk ernstig ziek worden.

   Maar je kunt op basis van dezelfde uitgangspunten ook redeneren dat kinderen heel snel corona overdragen aan hun ouders die in de zorg en bij de politie werken, zodat die ziek worden en er minder verpleging in ziekenhuizen overblijft. En ouderen dus nog minder kans hebben om te worden opgenomen.
   Zo zorg je er voor dat er een corona-resistente jongere generatie overblijft en de ouderen versneld dood gaan door corona.

  3. Toch gaan kranten, tv en nieuwssites maar door met het aanwakkeren van een onheilsstemming. De Volkskrant meldde gisteren onder de dreigende kop “Coronavirus verspreidt zich ‘onder de radar’” dat ook mensen die nauwelijks of geen klachten hebben besmet kunnen zijn. ‘Griezelig’, constateerde de krant. Je moest even doorlezen voor je toekwam aan ‘het goede nieuws’. Namelijk dat corona in veel gevallen niet veel meer is dan ‘een tamelijk onschuldige snotterziekte’. Kennelijk heeft de lezer behoefte aan dit soort nieuws en heeft het iets spannends om elkaar ‘gek’ te maken. En toch zijn we nuchtere Hollanders.

  4. Doe allemaal niet zo spastisch…..Vorige week hard ziek geweest. Pijn op de borst, hoesten longontsteking alles deed zeer. Zoals een griep maar dan x10. Als ik getest zou zijn zou ik echt wel Corona gehad hebben. Als je maar zorgt dat je weerstand goed is en je niet te veel macro biotisch gegeten hebt op zijn tijd een eitje en een stukje vlees, dus B12 en alles is in orde, dan kom je er gewoon doorheen…..Geen paniek!!

   • @Ton Westgeest
    Gefeliciteerd met uw herstel. Ik hoop dat u niet impliceert dat als je niet zo gelukkig bent, dat je dan maar meer biefstuk had moeten eten. Ons probleem is dat we niet tijdig voor voldoende geschikte IC-plaatsen hebben gezorgd. De overheid moet alle bestemmingsplannen en PFAS-bezwaren opzij zetten en even voortvarend te werk gaan als China. Zet desnoods barakken neer op het Malieveld in Den Haag of zet bedden neer in de paleizen van onze koning.

    • Wat een onzin Eric, ik heb het niet over geluk of over biefstuk eten…goed lezen aub. Ik heb het over goed eten en zorgen dat je weerstand op orde is….en niet alle hype’s achterna lopen, zoals spinazie sapjes drinken….
     Dan hebben we geen bedden op het Malieveld nodig…..

     • @Westgeest
      Ik hoop dat je gelijk hebt, maar ik kijk naar Italië. Italianen eten best gezond. Ergens las ik dat Italië anderhalf keer meer IC-bedden per hoofd van de bevolking heeft dan Nederland en toch moet men daar oudjes op de gang laten staan.

      • Er wordt geregeerd met angst. Het klimaat, de stikstof, Pfas en nu het Coronavirus. Het is net zo voorspelbaar als de beurscrisis, het komt…je weet alleen niet wanneer. Met onze abnormale consumptie maatschappij en ons reisgedrag, wat in wezen ziekelijk is, ga je vanzelf excessen krijgen. Nu is alles weer gewoon, in Amsterdam kan je weer lopen. Op Schiphol hoor je niemand meer over 50000 vluchten erbij. Lelystad hoor je niemand meer over…..We zijn bijna terug bij de essentie, houden genoeg te eten en kunnen we met het wc papier dat we in voorraad hebben onze kont nog wel afvegen!!!

  5. In mijn stad reed er een Corona-bus door de wijken…
   Het zal wel snel gaan dan.
   Da’s Nederland.
   En denk nu niet dat de HTM mondkapjes aan het personeel geeft hoor. Hoe moet die man/vrouw achter het stuur al die honderden mensen ontwijken? Voortaan achterin instappen mensen?
   Welnee, we passeren gezellig elkaar op 0,5 meter en gaan daarna naar de winkel en sluiten gemoedelijk aan bij de kassa-rij. Goh, die bussen rijden wel door mijn wijk. Aan de overkant van mijn huis staan ze.
   China lijkt ver weg. Italie ook, ik ga nooit met vakantie. Maar met de bus ga ik soms wel. In december begon het in China, in januari werd het bekend en nu rijdt de Corona-bus al door mijn wijk?
   https://www.ad.nl/den-haag/buschauffeur-htm-besmet-met-coronavirus~aeb3101c/

  6. Goh, Fons komt er nu ook achter dat de media dingen opkloppen/ verdraaien om meer kranten te verkopen of voor betere kijkcijfers.
   Het is net als in een oorlog; het eerste slachtoffer in een oorlog is altijd de waarheid.

  Comments are closed.