De persconferentie over het verkiezingsprogramma is passé

  0
  88

  Leestijd: 1 minuten.

  De presentatie van een conceptverkiezingsprogramma was vroeger een hele gebeurtenis. Er werd een zaaltje afgehuurd, de pers werd opgetrommeld en de beoogde lijsttrekker nam plaats achter een tafel vol microfoons, geflankeerd door diverse partijkopstukken. Na een uitvoerige inleiding van dit gezelschap mochten de journalisten eindeloos vragen afvuren, hoe gedetailleerd en technisch ook. Daarna waren er nog eens aparte interviewtjes met de audiovisuele media. De volgende dag verscheen dan een afgewogen stuk in de kranten, vol enerzijds en anderzijds.

  Tegenwoordig gaat dat anders. Eerder deze week mailde 50PLUS gewoon een persbericht, waar alles instond. Alle vijftien punten. De PVV deed het donderdag op soortgelijke wijze. De hele mikmak verscheen op Facebook, waarna partijleider Wilders er nog een tweetje tegenaan gooide. Klaar was Kees, of liever Geert.

  Het PVV-programma telt slechts elf punten. Verrassend zijn ze niet. Weg met de islam, de asielzoekers en de migranten. Nederland uit de EU. AOW-leeftijd terug naar 65 jaar. Belastingen omlaag. Meer geld voor veiligheid. Eigen risico in ze zorg afschaffen. Directe democratie via bindende referenda.

  Henk Krol van 50PLUS had maandag nog niet de gelegenheid uit te leggen hoe hij al zijn plannen zou betalen. “Onze financiële experts zijn nog aan het rekenen.” Tja, dat is natuurlijk overmacht.

  Maar Wilders is zijn eigen financiële expert, dus die rekent zelf even voor dat het afschaffen van alles waar hij tegen is genoeg oplevert om alles waar hij voor is te betalen. Zelfs de traditionele achterkant van een sigarendoos lijkt er niet aan te pas te zijn gekomen.

  Wie toch nog vragen heeft kan een mailtje sturen naar nederlandweervanons@pvv.nl. En dan krijgt hij vast een heel mooi antwoord.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook