De plaatsvervanger van de premier

  1
  519

  Leestijd: 1 minuten.

  Een van de taken van de minister-president is het geven van de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Mark Rutte is hier een ware meester in. Hij verstaat de kunst minuten, en desnoods uren, aan het woord te blijven zonder iets mee te delen. Er komt wel geluid uit zijn mond, hij kijkt er vriendelijk bij, maar zijn gehoor wordt geen sikkepit wijzer.

  Soms is Rutte afwezig en moet de eerste vicepremier de verplichting van hem overnemen. In het huidige kabinet is dat de blits geschoeide CDA’er Hugo de Jonge. Van het niveau Rutte is hij misschien nog niet, maar ook De Jonge weet van wanten. Hij spreekt, glimlacht, knikt, maar zegt zo goed als niets.

  Dat bleek gisteren maar weer eens, toen De Jonge corvee had. Hij kreeg, zoals te verwachten viel, veel vragen over het besluit van de Amerikaanse president Trump om de Irandeal op te zeggen. Keurig herhaalde de vicepremier wat minister Blok van Buitenlandse Zaken een dag eerder al had gezegd: de actie van Trump is ‘slecht nieuws’ voor de Nederlandse en internationale veiligheid en het kabinet gaat alles in het werk stellen om in overleg met de andere ondertekenaars de afspraken met Teheran zoveel mogelijk overeind te houden. Maar niettemin, zo bezwoer De Jonge, blijft Amerika voor Nederland een ‘belangrijke bondgenoot’. “We hebben elkaar echt nodig. Dat was zo, dat is zo en dat blijft ook zo.”

  Met andere woorden: de VS houden zich niet aan wat ze beloofd hadden, hun opstelling is verkeerd en zelfs gevaarlijk, maar toch zullen we altijd goede maatjes zijn. Op die manier krijg je met niemand ruzie.

  Natuurlijk komen er, als je het zo aanpakt, daarna nog een heleboel vragen van journalisten die geen genoegen nemen met alle dooddoeners waarop ze getrakteerd zijn. Maar een handige politicus – en dat ís De Jonge – stuurt die lastige horzels bekwaam met een kluitje in het riet of geeft zulke vage antwoorden dat zelfs de meest kritische ondervrager de moed in de schoenen zinkt. En dan is het al snel weer tijd voor het volgende onderwerp.

  1 REACTIE

  1. Een echte politicus weet dat je moet kruipen voor de echte machthebbers en een goede babbel om je tegenstanders te misleiden en je achterban te paaien.Het gaat niet om de boodschap (inhoud) maar om de verpakking. Beter een leugen die geloofd wordt dan de waarheid waar in niet geloofd wordt.

  Comments are closed.