De pragmatische trekjes van Kees van der Staaij

  6
  438

  Leestijd: 3 minuten.

  De Tweede Kamerverkiezingen vinden pas over ruim een jaar plaats, maar enkele lijsttrekkers zijn nu al bekend. Om te beginnen natuurlijk Henk Krol, die een paar maanden terug door de leden van 50PLUS als zodanig werd aangewezen. Maar ook bij GroenLinks kan niets meer misgaan. De partij heeft Jesse Klaver naar voren geschoven voor de eervolle post en hij is de enige kandidaat.

  Bij dit duo heeft zich eind vorige week Kees van der Staaij gevoegd. De SGP wil dat hij volgend jaar de lijst van de partij aanvoert en Van der Staaij heeft ‘ja’ gezegd. Het moet dus al heel raar lopen wil het congres van de orthodox-gereformeerden hem op 16 mei niet op het schild hijsen. Zelfs al mocht zich een tegenkandidaat melden, wat onwaarschijnlijk is.

  Van der Staaij (1968) zit al sinds 1998 in de Kamer. Hij is de volksvertegenwoordiger met de meeste dienstjaren. Ook als fractievoorzitter loopt hij geruime tijd mee, want hij vervult die functie vanaf 2010. En hoewel zijn partij de laatste tijd door kleine schandaaltjes wordt geplaagd, blijft zijn gezag onomstreden.

  De SGP-leider dankt zijn succes aan ideologische bevlogenheid en kennis van zaken, gemengd met een zeker pragmatisme en zelfs relativeringsvermogen. Bij die laatste twee eigenschappen moet je je natuurlijk niet al te veel voorstellen, want Van der Staaij blijft een strenge christen, bij wie de Schrift vermoedelijk altijd op het nachtkastje ligt.

  Toch heeft zijn partij de afgelopen jaren meerdere malen een kabinet in stand gehouden waarmee de politieke verwantschap niet overhield. Ze deed dat omdat de SGP het gezag nu eenmaal beschouwt als door de Here boven ons geplaatst, en dus niet graag regeringen ziet struikelen. Ook het gegeven dat kleine partijtjes bescheidenheid past zal wel een rol spelen bij die milde opstelling.

  Niettemin zwaaien de orthodoxen graag met het waarschuwende vingertje. Dat deed de ruim honderd jaar bestaande partij al lang voor Van der Staaij haar ging aanvoeren. En daar gaat ze onder zijn leiding onverdroten mee verder. Veel weerwerk krijgt ze daarbij niet, vermoedelijk omdat de overige partijen denken: laat maar kletsen.

  Een favoriete hobby van Van der Staaij is het campagne voeren tegen overspel. Diverse malen al nam hij datingsites op de korrel die hiertoe oproepen. Het merkwaardige is dat niemand – althans voor zover mij bekend – de SGP-leider het Oude Testament voor de voeten werpt. Terwijl dit Boek – dat Van der Staaij ongetwijfeld op zijn duimpje kent – toch krioelt van de aartsvaders die zich aan veelwijverij schuldig maken. Abraham, Isaak, Jakob en tal van anderen hielden er meerdere vrouwen op na. Nu is polygamie dan wellicht niet helemaal hetzelfde als vreemdgaan, het doet er wel aan denken. In elk geval behoort het niet tot de seksuele praktijken die Van der Staaij en de zijnen goedkeuren, lijkt me. Overigens zijn mij uit de Schrift geen gevallen bekend van vrouwen die meerdere mannen tot hun beschikking hadden, maar misschien ben ik te weinig Bijbelvast.

  Een ander puntje waarop Van der Staaij wel wat meer tegenspraak had kunnen krijgen was het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. In een Kamerdebat vorige maand riep de gereformeerde politicus hierover moord en brand. Hij diende zelfs een motie van afkeuring in tegen het kabinet. Voor zijn doen een zeer vergaande stap. Maar zou Van der Staaij dat ook gedaan hebben als de kazerne niet was toegezegd aan Zeeland, een regio waar de SGP relatief goed vertegenwoordigd is? Mocht het om een verhuizing naar pakweg Limburg zijn gegaan, dan had Van der Staaij zijn motie vermoedelijk op zak gehouden. Want in die provincie kan de SGP weinig zieltjes winnen. En zoals gezegd: pragmatische trekjes zijn Van der Staaij niet vreemd.

  6 REACTIES

  1. Kees is de ware vertegenwoordiger van het CDA. Niet buigen naar rechts, of naar links, alleen buigen voor het Woord van de Heere, Heere en eerbied tonen voor de Dienaresse Gods. Hoewel dieren mishandelen door de Bijbel verboden wordt, is Kees, zo begreep ik niet tegen de bio industrie. Is hij ook niet principieel tegen moorden met voorbedachte rade (de kwestie AP23/Spijkers). Ik begrijp van Kees dat God dieren mishandelen en mensen puur voor de lol laten afschieten door een AP23, (moord met voorbedachte rade) dat daar niets mis mee is, mits een en ander toegestaan wordt wordt door de Dienaresse Gods, maar gelukkig is daar nog abortus, overspel, homoseksualiteit waarmee je langs de deuren kunt en kunt aantonen hoe lief je de Heere, Heere hebt en de mensen kunt waarschuwen dat de Heere Heere niet alleen bedroefd kan wezen, maar ook heel boos.

  2. @Anton,
   Ik had het natuurlijk niet over compromissen, dat wist u ook wel!
   Maar over falend bestuur en falende leidinggeving aan het ambtenaren apparaat met rare lijstjes die aanleiding vormen tot veel menselijk leed en dit alles onder verantwoordelijkheid van dit kabinet en de coalitie’s onder Rutte.
   Het is dus wel iets ernstiger dan u het wil doen voorkomen. Er word al genoeg onder de pet gehouden dacht ik zo, wat vind u? U wilt gemakshalve namelijk de verantwoordelijkheid naar de kiezers afschuiven, mensen demoniseren en een discussie ontlokken over andere zaken die u er bij sleept, dit alles ter afleiding van de echte trieste feiten.
   Ik heb kennelijk bij u ‘n gevoelige snaar geraakt.
   Open uw ogen en kijk niet weg!

  3. Pragmatische trekjes.
   Toch heb ik liever te doen met deze pragmatische trekjes van Kees van der Staaij, dan met de listige en leugenachtige trekjes van Rutte en consorten.
   Het begint met al zijn coalitie’s steeds meer te ruiken naar achterbakse bestuurlijke spelletjes en er komt ‘n rottende geur vanuit het torentje en het Binnenhof, de waarheid omtrent de oorzaak en herkomst van die rottende stank moet steeds worden uitgezocht en afgedwongen door allerte Volksvertegenwoordigers, die zich niet laten intimideren! de vrije pers en w.o.b. verzoeken

   De Slowaakse kiezers hebben aangetoond hoe je met dergelijke bestuurders afrekent, de Nederlandse kiezers hebben er een mooi voorbeeld aan

   • Rottende stank en achterbakse spelletjes. Met vier partijen in de coalitie is het compromissen sluiten en rommelen in de marge. Wie er later ook premier wordt in dit land, listigheid, langs slinkse wegen compromissen sluiten zal ook dan aan de orde van de dag zijn. Daar zorgen we zelf voor met een hopeloos versnipperde politieke cultuur. Het resulteerde in onnavolgbare politieke besluiten waar niemand in het land meer iets van begrijpt. Nee dan de achterban van de heer Van der Staaij. Die zijn ten minste duidelijk en rechtlijnig. Wie overspel pleegt gaat naar de hel. Daar wordt het inmiddels erg druk…. Homoseksualiteit? Sodom en Gomorra. Het zal mij niets verbazen dat in de kringen van de orthodox gereformeerden de verspreiding van het coronavirus ook een straffe Gods is.

    • “Het zal mij niets verbazen dat in de kringen van de orthodox gereformeerden de verspreiding van het coronavirus ook een straffe Gods is”. Volgens mij ziet en hoort God alles wat de kleine man fout en slecht doet. Zodra het machthebbers betreft schijnt de Heere, Heere horende doof en ziende blind te zijn.

  Comments are closed.