De PvdA komt steeds meer alleen te staan

  6
  2454

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet trok gisteren de portemonnee. Enkele dagen voor een massale lerarenstaking zou plaatsvinden, maakte het 460 miljoen euro vrij voor verlaging van de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs. Grotendeels eenmalig weliswaar, maar toch. De staking gaat nu niet door, want iedereen is tevreden.

  Nou ja, iedereen. De PvdA is nog lang niet content. Partijleider Lodewijk Asscher laat weten dat hij het extra geld waardeert, maar hij vindt het bedrag ‘onvoldoende om de fundamentele problemen in het onderwijs op te lossen’. “Het is goed nieuws dat het kabinet inziet dat er extra geld nodig is, maar het lijkt te weinig om ervoor te zorgen dat scholen niet dicht gaan en dat alle kinderen les krijgen van bevoegde leraren.” Ook de bezuinigingen op het hoger onderwijs zijn met de geste van het kabinet niet van de baan, onderstreept de sociaaldemocratische partijleider.

  Of de PvdA nu ook bij haar dreigement blijft om tegen de onderwijsbegroting in de Eerste Kamer te stemmen vertelt Asscher er niet bij. Maar zijn woorden doen niet vermoeden dat hij de draai heeft ingezet.

  Dat betekent niet dat die onderwijsbegroting er niet doorkomt, want GroenLinks gaat hoe dan ook vóór stemmen. Die partij zal daarmee de coalitie in de senaat aan een meerderheid helpen. Het stemgedrag van de PvdA doet er straks niet toe.

  Nog los daarvan is de reactie van GroenLinks-leider Jesse Klaver op de beloofde onderwijsmiljoenen een stuk positiever dan die van Asscher. “Heel goed dat er extra geld komt om het lerarentekort te bestrijden,” twitterde hij. Ook spreekt hij van ‘een belangrijke stap’ van het kabinet.

  Voor Asscher dreigt er hierdoor een probleem. Hij komt steeds meer alleen te staan. De onderwijsvakbonden nemen blijkbaar genoegen met de toegezegde extra middelen, anders hadden ze de staking niet afgeblazen. GroenLinks had al aangekondigd dat het niet moeilijk zou gaan doen, en toont zich nu helemaal opgetogen. Heeft het dan voor de PvdA nog veel zin om te blijven mokken dat het allemaal niet genoeg is?

  Asscher mag dan minder krijgen dan het kabinet biedt, maar wat denkt hij met een alleingang te bereiken? Verzet bieden heeft alleen zin als je flink wat medestanders op de been kunt brengen. Lukt dat niet, dan moet je je verlies nemen. Je kunt natuurlijk ook blijven roepen dat het allemaal niet deugt en dat je het onderste uit de kan wil. Maar zijn er niet al voldoende partijen die dat doen, ook op de linkervleugel?

   

  NASCHRIFT: Een mazzeltje voor de PvdA. Een dag nadat dit stukje werd geplaatst besloot de onderwijsbond na crisisberaad de staking toch te laten doorgaan.

  6 REACTIES

  1. Vroeger mochten ambtenaren niet staken, omdat ze zekerheid hadden. Nu zijn het uitsluitend ambtenaren die staken: onderwijs, zorg, politie. Waar zijn de andere Nederlanders die afhankelijk zijn van een werkgever? Hebben die het te goed om te staken? Zijn kleine werkgevers royaler dan de overheid? Of zouden die werknemers niet zo’n grote mond hebben, omdat ze dan op straat staan of hun bedrijf failliet gaat? Denk aan tandartsassistenten, winkelpersoneel, bouwvakkers, arbeiders in de glastuinbouw etc. Ik heb medelijden met de postbodes die tegenwoordig door PostNL worden uitgebuit. Ik zie hen nooit op TV of het Malieveld, wel mondige onderwijzers met een vast salaris.

  2. Zoals overal zien we ook binnen het onderwijs en de zorg dat degenen die macht hebben de dienst uitmaken. En die doen het als regel, vinden ze zelf, het echt heel goed. En we hebben een premier die bepaalt wat goed of fout is afhankelijk wat zijn zijn vezels hem verklaren. De vezels van de premier lijken veel op het orakel van Delphi. Ik vind dan ook dat er volkomen terecht gestaakt wordt en zou zon graag zien dat verpleegkundigen, en verzorgenden landelijk, in alle zorginstellingen, op basis van redelijke eisen, staken.

  3. “Grotendeels eenmalig weliswaar, maar toch.” Dit is nu waar ik me druk om maak. Kijk, als die 460 miljoen nu 460/miljoen per jaar is dan kan je een hoop leerkrachten (9000?) aannemen. Ook hun salaris ietwat verbeteren.
   Maar eenmalig? Waar gaat dat geld dan heen?

   • @Bert,
    Voor de grootste CO2 vervuiler biomassa – het is erger dan kolen – legt deze regering 11 miljard aan subsidies op tafel om op te stoken. Het vergiftigd ook nog eens onze luchtwegen want hout geeft zwaveldioxide en een hoop fijnstof af. Klimatologische wanbeleid mag wat kosten!
    Daar kan je dus evenwel 22 jaar (!) de leraren tevreden meestellen. Het is toch ongelooflijk hoe dit kabinet aan de ene kant krenterig is en aan de andere kant massa geld over de balk smijt. Volgens mij zijn ze niet helemaal wijs…

  4. De leraren verdienen genoeg. Alleen in de grote steden, waar zeer veel allochtone kinderen les krijgen is het erg zwaar. Vanaf de tijd, dat Wilders zich verzette tegen de miljoeninstroom van gelukszoekers is het helemaal uit de hand gelopen. Als deze aanwas zo doorgaat hebben onze kinderen en kleinkinderen niets meer te vertellen in Nederland. De enige mogelijkheid is de grenzen van Nederland eerst sluiten en daarna de buitengrenzen van de EU. Dit is een enorm niet te overzien drama, wat zich nu afspeelt. En Op Wilders en Baudet na kijken alle kamer leden weg. Ze durven niet de waarheid te zeggen i.v.m. hun eigen veiligheid. En wie haalt deze allochtone gasten naar Nederland: vooral Groen LINKS en de PVDA. Partijen, die links lullen en rechts zakken vullen. Gelukkig waren er nog Blokkeer Friezen, anders was het in Dokkum ook oorlog geworden.
   Want het volk pikt het straks niet meer. En de uitzetprocedure is ook een lachertje. Integreren moet , als je hier wilt blijven en werken. Het liefst zie ik zo snel mogelijk een NEXIT. Dan zijn we van de meeste criminelen af. Amsterdam is al 1 van de crimineelste steden van Europa.
   De burgemeester van Amsterdam is de slechtste, die me daar ooit heeft gehad.

  5. Het is al lang duidelijk de het gros van de leraren totaal niet achter het door hun onderwijsbond gepresenteerde zoethoudertje staat. Terecht natuurlijk, het beroep is ondergewaardeerd. Zowel qua maatschappelijke status als de pecunia die er tegenover staat. Iets wat overigens ook geldt voor andere beroepen in de zorg, bouw en het boerenbedrijf. De meeste mensen in de samenleving hebben veel last van de neoliberale kaalslag die heeft plaatsgevonden. Goed dat een partij zoals de PvdA tot inkeer is gekomen en daar nu tegen strijdt.

  Comments are closed.