De PvdD ruziet verder

  4
  4466

  Leestijd: 2 minuten.

  Marianne Thieme maakte zondag bekend dat ze haar fractievoorzitterschap van de Partij voor de Dieren opgeeft. Ze verdwijnt uit de Tweede Kamer, al blijft ze zich uiteraard ‘voluit inzetten voor onze gezamenlijke idealen’. Esther Ouwehand volgt haar op.

  Meteen begon Femke Merel van Kooten, die de PvdD een paar maanden geleden wegens onmin met Thieme verliet, te hengelen naar een terugkeer. Van Kooten, op dit moment een eenmansfractie in de Kamer, staat nog volledig achter het verkiezingsprogramma van de PvdD. Dus als de partijtop zou willen praten?

  Maar de partijtop wil helemaal niet praten. De PvdD gaat liever met vier Kamerleden verder dan de deur open te zetten voor een vijfde, die heel graag zegt te willen. Misschien heeft de PvdD-top trouwens helemaal geen tijd om met berouwvolle zondaars in gesprek te gaan, want ze heeft al genoeg aan haar hoofd.

  Neem de nieuwe partijvoorzitter, Sebastiaan Wolswinkel. In maart werd hij door het PvdD-congres gekozen. Dat hij won was opmerkelijk. Wolswinkel kreeg meer stemmen dan de kandidaat van het bestuur, Elze Boshart. De partijtop, bestaande uit Thieme en senator Niko Koffeman, was allerminst ingenomen met deze gang van zaken. Hoe durfde een snotaap (Van Wolswinkel is 25) zich op deze manier op de voorgrond te dringen?

  De nieuwe voorzitter deed niets om de gemoederen tot bedaren te brengen. Integendeel. Na het vertrek van Femke Merel van Kooten plaatste hij een oproep tot meer interne discussie. Hij wilde dat de PvdD zich niet langer alleen zou richten op het dier. Ook de mens zou zo af en toe een rolletje moeten kunnen spelen in de partijkoers.

  Grote woede in het partijbestuur. Dat stuurde volgens enkele media een brief naar de PvdD-afdelingen waarin het afstand nam van de uitlatingen van de voorzitter. Ook kreeg Van Wolswinkel een verbod opgelegd om met journalisten te praten.

  Deze bestuurscrisis is door het vertrek van Thieme allerminst bezworen. Iedereen in de PvdD ruziet gewoon door. En zoals dat in een stalinistische partijcultuur betaamt, ontkent fractievoorzitter Ouwehand dat er iets mis is. “Angstcultuur? Onzin,” zei ze tegen BNR. Ja, in het bestuur is wel iets aan de hand, gaf ze toe. “Dat is iets voor de vereniging. Daar gaat het niet heel goed.” Maar Ouwehand gaat ervan uit dat allemaal netjes wordt opgelost.  En verder heeft geen enkel lid enige reden tot klagen. “Iedereen die een voorstel wil doen over het partijprogramma kan dat gewoon doen.”

  Aldus de leider van de PvdD. Nou ja, leider… Misschien is Thieme nog gewoon de baas in de partij, net zoals Jan Marijnissen dat nog bij de SP schijnt te zijn. Vermoedelijk althans. Want bij sommige partijen komen buitenstaanders er nooit achter wat er precies speelt.

  4 REACTIES

  1. Wat een flauwekul verhaal. Het slaat echt helemaal nergens op, Kockelmans Non journalistiek van zeer twijfelachtig allooi/

  2. “stalinistische partijcultuur”? fons, weet je wel wat dat is? Een beetje flauw…
   Het hele verhaal is flauw overigens! En ook de opmerkingen hiervoor. Fons, probeer je eens te verdiepen in waar de PvdD eigenlijk voor staat.

  3. Volgens mij is er niets aan de hand binnen de PvdD. Ik heb nog niet een dier ontdekt die een klaaglied opgesteld heeft en daarmee bij andere dieren aanklopte om te tekenen.

  Comments are closed.