De raadselachtige wederopstanding van de PvdA

  8
  2691

  Leestijd: 2 minuten.

  In 2017 leed ze nog de zwaarste verkiezingsnederlaag ooit (29 zetels!), maar nu lijkt ze bezig met een glorierijke wederopstanding. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond heeft de PvdA maar liefst 18 zetels. Tweemaal zoveel als de 9 die ze bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen wist te veroveren. Ze zou met dit zetelaantal de derde partij van Nederland zijn, achter de opkrabbelende VVD en het ietwat inzakkende FvD.

  Waar de PvdA dit succes aan te danken heeft is niet helemaal duidelijk, maar je ziet het al een tijdje beter gaan. Onlangs eindigde de partij al als eerste bij de Europese verkiezingen, met 6 zetels (een verdubbeling). Toen kon je nog beredeneren dat de winst vooral kwam door lijsttrekker Frans Timmermans, de ervaren eurocommissaris en de enige bekende naam waarop Nederlanders bij de verkiezingen voor het Europarlement konden stemmen. Maar met de polls van Maurice de Hond heeft Timmermans niks te maken. Hij is in Nederland immers niet verkiesbaar.

  Zou de verrassende opmars in de polls dan veroorzaakt worden door PvdA-leider Lodewijk Asscher? Je kunt het je nauwelijks voorstellen. Asscher heeft nog steeds veel last van zijn verleden als vicepremier in Rutte II, waarin de PvdA regeerde met tegenpool VVD. En bij zijn optreden in de Tweede Kamer loopt Asscher ook bepaald niet over van het charisma. Hij is degelijk en goed ingewerkt, maar zeker geen topdebater à la (vroeger) D66-leider Alexander Pechtold of SP-kanon Jan Marijnissen. Daar komt nog bij dat de manier waarop Asscher aan zijn positie is gekomen – namelijk door Diederik Samson een mes in de rug te steken – niet bepaald de schoonheidsprijs verdiende.

  Vermoedelijk is de opkomst van de PvdA deels het gevolg van de recente verwikkelingen bij GroenLinks. Partijleider Jesse Klaver bracht daar zichzelf en zijn partij in diskrediet door de onhandige manier waarop hij zich van het recalcitrante Kamerlid Zihni Özdil ontdeed. Het zal niet meevallen voor Klaver om zijn blazoen weer snel schoon te poetsen.

  Maar ook de problemen bij GroenLinks verklaren niet echt waarom het nu met de PvdA weer de goede kant op gaat. Haar virtuele zetelwinst staat haaks op de trend van steeds meer populisme en radicalisme. Zou het kunnen dat een flink deel van de kiezers uitgekeken is op Uilen van Minerva en andere roeptoeters? En dat ze weer de voorkeur geven aan de gulden middenweg? Dat zou dan ook verhelderen waarom VVD-leider Mark Rutte volgens De Hond nog steeds aan kop gaat als favoriete kandidaat-premier voor het volgende kabinet.

  8 REACTIES

   • Ook ik begin steeds meer te geloven dat er meer is dan alleen onkunde en slappe benen bij justitie.

  1. Och, het is net hoe de wind waait. Dan zijn de uitslagen van opiniepeilingen zeer belangrijk; dan weer stellen zij ook niets voor. Verder maakt het natuurlijk uit of de partij op winst staat, of juist op verlies. Wat natuurlijk ook belangrijk is dat, wanneer een fractievoorzitter van welke partij dan ook een scheet laat en de wind juist goed staat, of juist verkeerd dat dit enorme invloed heeft hoe de uitslag van een opiniepeiling uitvalt.

  2. Als ik naar de peilingen kijk van andere peilbureaus die de PvdA op 10 tot 12 zetels peilen en dan naar peil.nl, weet ik genoeg. Ik denk dat Maurice eigenhandig aan het proberen is de PvdA weer op de kaart te zetten.

   • Die peilingen zijn allemaal nog van voor de Europese verkiezingen. PvdA is nu een winnende partij, en dat trekt veel zwevende kiezers

   • Ik volg al jaren alle peilingen en voor de statenverkiezingen was de Hond de enige die de winst van forum zag aankomen ver voor die verkiezingen zag hij al een Timmermans effect bij de Europese verkiezingen .Nee de conclusie dat Maurice de PvdA weer op de kaart wil zetten klopt voor geen meter.

  Comments are closed.