De rek gaat uit het elastiek

  4
  331

  Leestijd: 2 minuten.

  Het prijskaartje van de coronacrisis wordt steeds duidelijker. Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet dit jaar rekening houdt met een historisch hoog begrotingstekort van 92 miljard euro.

  Dat is bijna 12% van het bbp, terwijl volgens de euronormen het maximaal 3% mag zijn. Maar die norm is al over boord, evenals het feit dat de staatsschuldquote niet boven de 60% mag komen. Kortom, waar we vorig jaar nog ‘foei’ riepen, zijn deze barrières al geslecht. Kan ook niet anders bij een ingestorte economie en de zwakkere eurolanden zaten er sowieso al mijlen over heen.

  De lopende begroting kan de prullenbak in, er gaat een tweesnijdend mes in werking. Enerzijds kosten de steunmaatregelen miljarden, anderzijds dalen de belasting- en premie-inkomsten dramatisch. Het ministerie van Financiën gaat ervan uit dat de drie maanden die het noodpakket nu loopt, dat 35 tot 45 miljard gaat kosten aan gemiste opbrengsten van premies en belastingen.

  Helaas kunnen de belastingplichtigen de fiscus geen voucher sturen zoals de reisorganisaties doen, maar aangezien we mogen aannemen dat veel bedrijven op de fles gaan, kan de belastingdienst er ook niet op rekenen later alsnog te kunnen cashen. De meevaller zit in de milieuparagraaf, alle vervuilingsprognoses kunnen eveneens in de prullenbak en daar hoeft dus minder geld naar toe.

  De crisis trof Nederland terwijl we onze zaakjes goed op orde hebben. En dan nog komen we volgens minister Hoekstra van Financiën nu uit op een staatsschuldquote van 65%. Italië zit op 130%, de Grieken nog veel hoger. Foei, kunnen we dus niet meer roepen, ook al valt de schade bij ons nog mee. Maar als het er al zo hard inhakt bij een land dat vorig jaar nog 14 miljard over hield (dankzij de over- gereageerde bezuinigingswoede na de financiële crisis) wat moet er dan worden van de zwakkere landen.

  Het piept en kraakt bij ons al om het overheidsapparaat in volle omvang overeind te houden, laat staan bij de rest.

  En dan de gevolgen voor de eurozone. In Zweden en Denemarken kan de vlag uit, relatief weinig impact van de coronacrisis en ze hebben hun eigen munt nog. Ergo, als het hele schip begint te zinken hoeven zij niet te hozen. Ook al zijn eurobonds uit den boze, de koppeling van de nationale munten maakt toch dat de afzonderlijke landen deel uit maken van het geheel. Als daar grote happen uit gaan vallen, is er een impact op de munt als totaal. De enige die daar wat aan kan doen door nog een keer te roepen ‘whatever it takes’ en de geldpersen vol aan te zetten is de ECB. Maar dat betekent mega-inflatie.

  Met de vorming van de euro zijn alle eieren van de eurolanden gebroken en in de pan geklutst. Zie van deze omelet maar weer eens terug te komen bij de eieren. Officieel kan een land niet failliet gaan, maar als deze coronalawine doorzet, loopt de rekening wel erg op. Zoals wij nu zelf dus al zien. De uiterste consequentie kan zijn dat we weer terug moeten naar de eieren. Het is nu wel duidelijk dat Europa de rekening niet al te ver meer kan laten oplopen om die uiterste consequentie te voorkomen. De komende twee maanden gaat de rek echt uit het elastiek.

  4 REACTIES

  1. Ik heb niets tegen burgers van de Volksrepubliek China; ik ben er ooit geweest en het zijn gewone mensen, net als wij. Maar…….

   Of het virus nou ontsnapt is uit een lab. of komt van een gewone markt, zullen we voorlopig niet of nooit weten; daar kun je hooguit de Chinese Overheid verantwoordelijk voor houden, maar te bewijzen valt er niets.
   Dat de Chinese Overheid deze virus uitbraak eerst heeft geprobeerd te verdoezelen en artsen die er melding van maakten oppakte, dat neem ik ze uitermate kwalijk!
   De eerste besmetting was al in November 2019, de Chinese Overheid informeerde pas andere landen toen het veel te laat was. Daarom is de Chinese Overheid verantwoordelijk voor de wereldwijde uitbraak van Covid-19 en alle wereldwijde gevolgen!

   De kans is nihil dat China die verantwoordelijkheid zal erkennen en zal bijdragen aan de leniging van de wereldwijde schade. Daarom boycot ik voortaan alle producten uit de Volksrepubliek China; de enige manier om iets terug te doen tegen deze economische grootmacht.

  2. En wie gaat deze rekening betalen in de komende jaren??
   De publieke sector weer opnieuw??? Personeel in de zorg??
   Leraren en onderwijzers?? Politie en alarm-personeel?? Hoe
   snel wordt de huidige crisis straks weer vergeten. Want nu
   zijn deze mensen “redders des vaderlands”. Over twee jaar
   weer opzijgezet + onderbetaald. Zal best wel weer in kabinet
   Rutte IV gaan gebeuren?!? “Mark my words”. Helaas!! Groet,
   Bert.

   • “En wie gaat deze rekening betalen in de komende jaren??
    De publieke sector weer opnieuw??? ”

    En vergeet ook de commerciële sector niet.
    Bij de publieke sector is veel vast werk. Bij de commerciële sector juist niet.
    Denk maar aan de vele uitzendkrachten. Waarvan hun baan op de tocht staat.

  3. Als Z-EU niet gaat bezuinigen is er geen reden voor ons om dat wel te doen.
   Z-EU weigerde solidair te zijn met de andere lidstaten in de afgelopen jaren tav de €, dus hoeven wij dat ook niet te zijn met hen.
   Dus geen gezamenlijk schuldpapier. Z-EU heeft nog wat in te halen. Ik heb er geen medelijden mee.

  Comments are closed.