De schreeuwerige oppositie van Tunahan Kuzu

15
10305

Leestijd: 1 minuten.

In de vorige regeerperiode splitsten zich acht Tweede Kamerleden van hun partij af. Zij vormden in totaal vier nieuwe partijen, die in 2017 aan de verkiezingen deelnamen. Van deze vier heeft er maar één zetels weten te veroveren: DENK. Waaruit blijkt dat afsplitsingen niet automatisch leiden tot een voortzetting van het Kamerlidmaatschap, maar dit terzijde.

DENK ontstond doordat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in 2014 uit de PvdA-fractie stapten na een conflict over het migratiebeleid. Voor een nieuwkomer deed de partij het bij de Kamerverkiezingen niet slecht. Ze haalde 3 zetels. In de peilingen liep dat aantal daarna zelfs op tot het dubbele en nog meer. Hadden Kuzu en Öztürk een gat (of in elk geval een gaatje) in de kiezersmarkt ontdekt?

Daar leek het wel op. DENK, waarvan de oprichters allebei in Turkije zijn geboren, richtte zich op de allochtone kiezer. Die was tot dat moment – anders dan de orthodoxe christen, de dierenliefhebber en de 50-plusser – nog niet apart in de Kamer vertegenwoordigd.

Aanvankelijk mikte de partij op alle allochtonen, met de uit Suriname afkomstige Sylvana Simons als een van haar belangrijkste uithangborden. Maar al voor de verkiezingen verliet Simons DENK met slaande deuren, na tweedracht over de koers. De partij leek zich vanaf dat moment vooral te concentreren op migranten uit moslimlanden als Turkije en Marokko.

In eerste instantie dus met succes, maar volgens de peilingen spoelt de virtuele winst op dit moment snel weg. Vermoedelijk omdat veel  allochtone kiezers zich zo langzaamaan beginnen af te vragen wat ze aan DENK hebben. Want die partij heeft zich in de voorbije jaren hoofdzakelijk beziggehouden met schreeuwerig oppositievoeren en ruziemaken met collega-Kamerleden.

Kamervoorzitter Khadija Arib (ook van allochtone herkomst overigens) kan er van meepraten. Ze heeft haar handen vol aan fractieleider Kuzu en diens paladijn Öztürk. Beiden heeft ze tijdens debatten al eens het woord moeten ontnemen omdat ze andere Kamerleden zonder bewijs beschuldigden en zich agressief gedroegen.

De politieke koers van DENK achter dit tumult is niet altijd makkelijk te distilleren. Of het moet zijn dat de partij onvoorwaardelijk solidair is aan Turkse president Erdogan, wat die ook doet. Kuzu noemt zichzelf een Turks-Nederlandse Rotterdammer. Het woord ‘Turks’ staat daarbij niet voor niets voorop.

15 REACTIES

 1. Polarisatie sinds Pim Fortuyn en PVV vraagt om een antwoord! DENK wurgt PVV waar andere partijen jarenlang geen antwoord op hebben!

 2. Denk met Erdogan Trollen als ‘Koezoe’ en ‘OsTurkie’ zijn inderdaad het bewijs dat ze met twee paspoorten, zetelroof, niet in deze Tweede Kamer als partij horen te zitten. Met kreten als “niet integreren maar accepteren” en “wie de multiculti niet bevallt, die rot maar op” en “dit is ook ons land, wen er maar aan! Met hun vaak onbeschofte optreden in de Tweede Kamer is stuitend dat dit nog geaccepteerd wordt. Denk dat er veel Turkse Nederlanders zich schamen voor deze idioten.

 3. Heel dat denk, schop dat terug naar hun eigen zandbak. Willen hier ons de les leren. Vol gevreten varkens zijn het. Waarom is dat tuig in ons land?? Niet gelukkig in eigen geitenland?? Kom dan GVD niet ons land verzieken vuile trol.

  • @May 8 aug 16:57
   Nou, Nou, Nou. Met uw taalgebruik zou u goed bij DENK passen. Wilt u die mensen met bajonetten op het geweer terugsturen naar Erdogan? Omdat in het verleden ondernemers de arbeiders niet fatsoenlijke lonen wilden geven (ja Nederlanders zijn onderling ook niet erg solidair), hebben ze Turken hierheen gehaald en in tegenstelling tot Zwitserland hebben we ze niet na gedane arbeid teruggestuurd. Zo hebben we uit winstbejag zelf de multiculturele samenleving gecreëerd waar we het nu mee moeten doen. Joden associëren zich met Israël, Turken met Turkije, Polen met Polen, Armeniërs met Armenië, Syriërs met Syrië. Het enige dat we kunnen eisen is dat ze zich aan de wet houden. Hopelijk brengt goed onderwijs wat saamhorigheid te weeg, maar Nederland is niet zo trots op zijn eigen identiteit als Anglo-Sakische landen en draagt dat ook niet uit op school.

   In het parlement moeten verschillen uitgesproken worden, niet op straat. Zoals in de hele samenleving, verruwen daar de zeden. Uitsluiten van groepen van deelname aan de democratie is een ondemocratisch middel om democratie te bevorderen en dus een contradictie. Niet doen dus.

  • Je taalgebruik zou anders kunnen maar je hebt verder volstrekt gelijk. Zoals zij zich gedragen tegen ons, dat zou je eens in Turkije moeten proberen tegen Erdogan; dat kost je jaren cel, maar wij moeten in ons land dat allemaal maar slikken.
   Ik heb absoluut geen probleem met Turken maar wel met Turken á la Kuzu. Gek toch, dat je van DENK nooit iets negatiefs hoort over hun eigen Turkse dictator. Inderdaad een vijfde colonne en de lange arm van Ankara.

 4. Gelukkig zijn er veel huichelaars en wegkijkers in Nederland die op denk stemmen. Die mensen gun ik een ziekte.

  • Terwijl je zelf aan een verderfelijke kwaal lijdt, Ruudenjose. De ziekte van Minwild. Symptomen: Een blinde, onbegrensde haat tegen alles en iedereen die weigert het gedachtengoed van Alt-right of nog erger te aanvaarden, en bij het uitblijven van de extreem-rechtse overwinning overgaat tot het bedreigen van andersdenkenden. Want als je de geëikte termen “huichelaars en wegkijkers” gebruikt, dan wens je hun een dodelijke ziekte.
   Nooit zal de ziekte van Minwild aanvaarden dat een parlement met voor hen ongewenste politieke partijen toch de belangrijkste democratische instelling is. Niemand hoeft op Denk te stemmen en ook zij zullen door hun incompetentie verdampen maar dat is te vergelijken met de partij van de kampioen pluche-plakker en die van onze helaas te veel afwezige piano-stemmer. De ziekte van Minwild is niet gevaarlijk als de symptomen zoals hierboven maar worden herkend als de laatste stuiptrekkingen van een verloren strijd.

   • @Glasnjet,
    “Nooit zal de ziekte van Minwild aanvaarden dat een parlement met voor hen ongewenste politieke partijen toch de belangrijkste democratische instelling is”
    Ik ga ervan uit dat jij nu ook je onbegrensde haat tegen FvD (ook een legale partij in ons land) voor je houdt?

    • Joop. Ik zal nooit iemand een ziekte toewensen of anderzijds woorden gebruiken als “eruit schoppen” of iets dergelijks zoals die doorgeschoten collega’s van jou hierboven wel doen. Ook heb ik nooit opgeroepen tot geweld of betoogd dat revolutie of oorlog de enige oplossing is. Partijen die door het verkopen van onzin en laster toch in het parlement komen haat ik niet. Ook noem ik de stemmers op Dr. Baudet geen “stemvee” Het hoort allemaal in een parlementaire democratie thuis Joop. Maar ik hoef gelukkig niet op die malle fraseur te stemmen. En jij mag van mij denken wat je wilt.

 5. Heel gauw uit de kamer die terroristen van denk. En daarna gauw terug sturen naar die zandbak van erdogan

 6. DENK denkt al jaren na over de staat van ons land en wil af van de harde harde oneliners. Dankzij DENK, aldus DENK worden steeds meer mensen aan het denken gezet over de multiculturele samenleving en hoeft het denken niet alleen aan DENK overgelaten te worden. DENK is de partij die mensen blijvend aan het denken zet en niets moet hebben van calculerende politici die mensen slechts zien als stemvee. Ik ben geen eeuwige student, maar wel een eeuwige denker. Dus Leve De partij voor de eeuwige denkers.

  • @Binjamin,
   “Dankzij DENK, aldus DENK worden steeds meer mensen aan het denken gezet over de multiculturele samenleving en hoeft het denken niet alleen aan DENK overgelaten te worden”.

   Je hebt gelijk; het denken over de multikul samenleving heeft mij er van overtuigd dat die niet wenselijk is.

 7. Denk is een partij, die ons probeert voor te houden dat zij staan voor verbinden en bruggen slaan. Het enige dat zij weten te bereiken is verdere segregatie en polarisatie. Met zeer bedenkelijke methoden, die de grens van eht beschaafde ver over gaan, schreeuwen zij hun niets zeggende propaganda in de tweede kamer, met als enig resultaat dat de debatten niet meer over de inhoud gaan, maar over de vorm.

  Denk is hét voorbeeld waarom zetelroof verboden moet worden. Alleen als een parlementariër op persoonlijke naam met voldoende kiezers in de kamer is verkozen, zou hij/zij bij afscheiding zijn/haar zetel mogen behouden.

  Denk is ook hét voorbeeld waarom wij in ons parlement geen dubbele paspoortiërs mogen toestaan. De loyaliteit van deze zeer bedenkelijke heren ligt namelijk niet in in Nederland, maar bij hun machthebbers in hun thuisland.

  Jammer dat hier in dit artikel niet wat meer aandacht aan werd besteed. De inhoud van dit nietszeggende stukje was al bekend toen de heren verkozen worden door de buitenlanders met stemrecht.

 8. Met de influx van zoveel allochtonen, kon je er op wachten dat zij een eigen partij zouden oprichten. Dat bewijst hoezeer zij zich de Nederlandse traditie hebben eigen gemaakt. Het is goed dat zij in de kamer zitten, zodat iedereen kan zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Een vijfde kolonne wordt zo gekanaliseerd.
  DENK toont aan dat de gezellige consensuscultuur van Nederland met een homogene bevolking door immigratie verdwijnt. Ons parlement is met zijn gezapige omgangsvormen redelijk uniek. In Engeland is er al meer reuring en in landen als Oekraïne gaan parlementariërs met elkaar op de vuist. Voor de bevolking kan het misschien geruststellen zijn dat parlementariërs niet alleen voor de bühne oppositie voeren maar eigenlijk een gepriviligeerde kaste zijn die achter de schermen de belangen van hun kiezers verkwanselen. Het doel van een parlementaire democratie is om tegenstellingen in het land in het Parlement uit te vechten en niet op straat. Het mag er dan best wat heftiger aan toegaan dan wij tot nu toe gewend zijn. Beter dat dan burgeroorlog.

Comments are closed.