De SP komt vrijwel alleen nog in het nieuws door ‘gedoe’

  0
  560

  Leestijd: 2 minuten.

  Tijdens een vergadering van de SP-fractie in Breda zijn vorige maand rake klappen gevallen. Dat gebeurde na een conflict over het functioneren van één van hen. Blijkbaar was de onenigheid zo groot dat er naar geweld werd gegrepen.

  Zoiets kan natuurlijk niet, al was het maar uit pr-oogpunt. En al helemaal niet met een landelijke verkiezingscampagne in aantocht. Het partijbestuur van de SP heeft de Bredase fractie daarom onder curatele gesteld. Een ‘commissie van goede diensten’ gaat de komende tijd onderzoeken hoe ze zoveel mogelijk neuzen weer de juiste kant op kan krijgen.

  Voor zover mij bekend heeft partijleider Lilian Marijnissen zich nog niet publiekelijk over de kwestie uitgelaten. Heel verstandig van haar, want wat zou ze moeten zeggen? Partijgenoten die met elkaar op de vuist gaan vormen hoe dan ook slechte reclame.

  En Lilian heeft toch al genoeg sores aan haar hoofd. Eind 2017 volgde deze dochter van partijboegbeeld Jan de brave Emile Roemer op, in de hoop dat de SP onder haar leiding weer de weg omhoog zou weten te vinden. Daarvan kwam niets terecht. De uitslagen van de provinciale en Europese verkiezingen vorig jaar waren bar en boos. In het Europarlement gingen zelfs alle SP-zetels verloren. En als we de peilingen mogen geloven staat de tomaatrode socialisten in maart 2021 een nieuwe electorale afstraffing te wachten. Volgens de polls zou de partij zakken van 14 zetels in 2017 (toch al een zwaar tegenvallend resultaat) naar minder dan 10. Terwijl de SP in 2006 onder lijsttrekkerschap van vader Jan nog 25 Kamerzetels scoorde en Roemer bij de verkiezingen van 2012 zelfs even op weg leek naar het premierschap.

  Hoe is dat mogelijk? Wat doet Lilian verkeerd? Ze is misschien niet heel erg charismatisch, maar is – om een voorbeeld te noemen – Esther Ouwehand dat dan wel? En met haar dierenpartij gaat het heel redelijk.

  Natuurlijk zijn er de afgelopen jaren dingen gebeurd die je als politieke partij veel liever niet ziet gebeuren. Het dieptepunt was wel het Hans Brusselmans-filmpje, een totaal mislukte poging om in de Europese verkiezingscampagne PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans in een kwaad daglicht te stellen. Want de PvdA won de verkiezingen, en de SP raakte zoals gezegd al haar zetels kwijt.

  Hierna moest uiteraard een kop rollen. Het werd de kop van partijvoorzitter (en tot dan toe Jan Marijnissen-protegé) Ron Meyer. Lilian Marijnissen kwam niet in opspraak, zelfs niet een beetje. Maar hoe lang gaat de SP het volhouden om haar buiten schot te laten? Mocht het bij de Kamerverkiezingen van maart 2021 (of eerder) weer misgaan, dan kan de partij toch niet blijven volhouden dat het ‘niet onze verkiezingen’ waren?

  De vraag is: wie zou in haar voetsporen moeten treden? Wanneer ook dochter Marijnissen flopt, ben je wel zo’n beetje uitgezongen. En als er nu nog af en toe een succesje was te melden. Maar nee. Afgezien van door de gebruikelijke borstklopperij op partijraden komt de SP vrijwel alleen nog in het nieuws door wat oud-premier Jan Peter Balkenende eufemistisch ‘gedoe’ noemde. Nu dus weer die knokpartij in eigen kring in Breda. Een veeg teken.