De SP richt zich op de verkeerde tegenstander

  11
  871

  Leestijd: 2 minuten.

  De een noemt het een geslaagde satire, een ander spreekt van negatief campagnevoeren. Het is een kwestie van smaak, zullen we maar zeggen. Maar één ding staat vast: het SP-spotje voor de Europese verkiezingen heeft de tongen losgemaakt. Het filmpje gaat over iemand die Hans Brusselmans heet, maar sterk lijkt op eurocommissaris en sociaaldemocratisch ‘spitzenkandidat’ Frans Timmermans. Deze persoon wordt neergezet als vertegenwoordiger bij uitstek van de ‘Europese elite’. In zijn luxueuze villa smeedt hij plannen om alle macht in Brussel te concentreren en van de EU een ware superstaat te maken. Om dat alles te illustreren schrokt ‘Brusselmans’ een met de Nederlandse vlag getooid taartje naar binnen.

  De SP keert met deze harde aanpak terug naar haar oude strijdmethode: die van de botte bijl. De vraag is: aan wie is haar boodschap gericht? Als je het spotje over Brusselmans bekijkt, is er maar een conclusie mogelijk: aan de PvdA-kiezer. Timmermans is immers het boegbeeld – en bij de komende Europese verkiezingen ook de lijsttrekker – van deze partij.

  Maar wat hoopt de SP met haar filmpje te bereiken? Dat PvdA-kiezers zich van hun partij afkeren en straks op de SP stemmen?  Dat is dan een vreemde, om niet te zeggen onbegrijpelijke strategie. Want bij de PvdA valt niet veel meer te halen. Die partij heeft op dit moment 9 zetels in de Tweede Kamer en 3 in het Europees parlement.

  Een paar jaar terug was dat nog anders. Toen was de PvdA regeringspartij, met 38 Kamerzetels. Maar bij de laatste verkiezingen, in maart 2017, leed zij de grootste nederlaag ooit. 29 zetels gingen in rook op. Dat zal de SP-top toch niet ontgaan zijn?

  Die 29 zetels gingen overigens niet naar de tomaatrode partij. Ook die raakte bij de laatste Kamerverkiezingen een zetel kwijt. Ze daalde van 15 naar 14. Dat is heel wat minder erg dan van 38 naar 9, maar als je minder hebt, kun je natuurlijk ook minder verliezen.

  Waarom probeert de SP dan met haar spotje uitgerekend de PvdA onder de duiven te schieten? Is ze bang dat die partij onder aanvoering van Timmermans een grandioze comeback zal maken? Er is niets dat daarop wijst. Bij de PvdA zullen ze allang blij zijn als die 3 zetels in het Europees parlement behouden blijven. Net zoals ze allang blij waren dat de Provinciale Statenverkiezingen anderhalve maand terug wat minder bloedig afliepen dan eerdere stembusgangen.

  Kortom: als het het doel van de SP is om zichzelf weer op te stoten in de vaart der volkeren, dan is de PvdA wel een heel verkeerde tegenstander. De partij kan dan beter stelling nemen tegen de vermoedelijke winnaar van de komende verkiezingen, namelijk FvD. Helaas komt dat eventjes niet uit. Want het gedachtegoed van de SP lijkt als het om Europa gaat als twee druppels water op dat van Thierry Baudet en zijn club.

   

  11 REACTIES

  1. Als er een soortgelijk filmpje was gemaakt met iemand die op Koning Willem-Alexander, President Trump of President Erdogan had geleken was er nauwelijks ophef over geweest.
   Maar wie een satirisch filmpje maakt over PvdA Euro Commissaris Timmermans wordt blijkbaar direct keihard aangevallen door een groot deel van de media en politici.
   Tot mijn verbazing gaat zelfs onze minister president , die boven de partijen moet staan, hier in mee.
   Mag er in Nederland geen humoristisch/satirisch filmpje over de Europese instellingen, en personen, worden gemaakt?

  2. Ik lees dat Fonske zijn anti-FVD pen weer heeft aangescherpt. Helaas gaat hij voorbij aan de betekenis van het filmpje. In tegenstelling tot zijn geliefde kartelpartijen richt de SP zich niet tegen de PvdA, maar tegen de EU én de bijna heiligverklaring van de Profeet Timmerfrans door het Nederlandse kartel.

   Beste Fons, kan je niet beter verhuizen naar joop.nl? Ik vond je voorheen nog wel eens veramelijk raar, maar je begint langzamerhand een linksdraaiende LP te worden waarin de naald blijft steken.

  3. Uiterst links en uiterst rechts is een pot nat. Het politieke spectrum bestaat uit een bijna cirkel, die met haar uiteinden zeer dicht bij elkaar komt. Het maoïstische is nooit geheel verdwenen bij de zogenaamde socialisten van de S.P.

  4. Rutte zegt vandaag dat hij het SP-filmpje bagger vindt. Dat mag hij vinden maar veel Nederlanders vinden het beleid en de machtswellust van “Brusselmans” bagger. Waarom zouden we dat niet op deze manier mogen zeggen?
   Zwak van Rutte; niet ingaan op de inhoud maar wel op het uiterlijk. Ook trekpop Rutte valt weer eens door de mand!

  5. Smaken verschillen en dat de neuzen binnen de SP ook niet en kant op wijzen, is inmiddels duidelijk. Of de uitgezette strategie geslaagd is zullen we wel merken bij de verkiezingen. Wellicht dat Forum voor Democratie in elk geval geleerd heeft hoe het niet moet. Is de vrolijke campagne inzake Frans Brusselmans niet voor niets geweest.

  6. Leuk filmpje:)
   Maar iets verontrust mij?
   De kritiek dat via de media of uiteenlopende partijen komt? of zelfs gewone mensen als u en ik.
   Is deze man nu ook al onaantastbaar zoals mohamet?
   Of is ieder kritiek op het commissariaat straks net zo ongewenst als bij het opperste sovjet.
   Nu is kritiek nog matig ?eigenlijk hoor je allen de pers en de bevraagde knikken braaf en geven het gewenste antwoord .
   Maar toch alles begint klein.

  7. Ik denk dat het een heel goede strategie is van de SP. Veel PvdA kiezers, die op de PvdA zijn uitgekeken vanwege samenwerking met de VVD en hun steun voor idiote klimaatplannen van GroenLinks, zijn uitgeweken naar PVV (links) en FvD (rechts – geen logische, maar emotionele stap). Met dit spotje laat SP zien dat ze net als PVV en FvD afkerig is van het uitdijende Europa. Via de band richten zij zich tot deze gefrustreerde PvdAers met de boodschap: “wij zijn ook tegen het megalomane Europa en we zijn ook nog eens links”.

  8. Niet dat ik de SP-spot goed vind (vrij laag en op de persoon gericht, naar mijn mening), maar allicht mikken ze op voormalige PvdA-stemmers die inmiddels naar populistisch rechts zijn overgelopen, en niet zo zeer op de huidige PvdA-stemmer.

   • Ik vind het een ijzersterke spot omdat die precies aangeeft wat deze dictatoriale, kiezer-hatende politicus wil. Het is alleen jammer voor Frans dat hij die kiezer nog even nodig heeft om zijn positie te krijgen daarom is het volstrekt terecht dat de kiezer duidelijk wordt gemaakt wat Franske eigenlijk wil maar de kiezer niet vertelt.

   • @Jeroen Berg,
    Tja, daar zeg je me wat! Ik kan de SP nu gelijk best heel wat meer waarderen…. Het zet mij persoonlijk wel aan’t nadenken, zo net voor de Europese verkiezingen, dus wie weet!
    Ga hun programma eens beter studeren. ? Heb tenslotte nog even de tijd. ?

    • Maar helaas (zie link). De links/linkse SP-hoek met dit spotje grote problemen en dat zegt mij dan al genoeg. ? SP-fracties Oss, Oude IJsselstreek en Rotterdam kunnen het niet ‘verdedigen.’ Tja daar ga je dan…
     Af als een gieter, door intern gesodemieter. Aart van Zevenbergen (Rotterdam): “We vallen links aan maar de problemen zitten op rechts. Dan moet je solidair zijn.”
     Wat voor ‘links’ brengt de PvdA als zij in de regering zit? Precies wat Ron Meyer van de landelijk fractie zegt: “Timmermans is het zinnebeeld van neoliberaal (Europa).”
     Waarom willen deze SP’ers solidair zijn met neoliberaal PvdA beleid? Zien ze dan niet dat Asscher liever regeert met de VVD dan met een SP? En dat Timmermans niet veel anders is? 4 Jaren VVD/PvdA sociaal afbraakbeleid verder en toch nog zeggen: “De problemen zitten (alleen) op rechts?”
     Hoe achtelijk en blind kan je zijn??? Hier zakt mijn broek compleet van af.
     Solidair dus is de halve SP, met Timmermans PvdA en Superstaat Europa.
     DAAR gaat mijn stem beslist NIET heen!
     Bah. Jammer hoor!
     https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweespalt-binnen-sp-na-aanval-op-frans-timmermans-in-campagnespot-wij-kunnen-hier-niet-achter-staan~be4b1187/

  Comments are closed.