De stille kracht in de SP

  3
  695

  Leestijd: 2 minuten.

  Bijna alle partijen die meedoen aan de Eerste Kamerverkiezingen schuiven volgend jaar een nieuwe naam naar voren als lijsttrekker. Het CDA komt met Ben Knapen, de VVD met Annemarie Jorritsma, de PvdA met Mei Li Vos, GroenLinks met Paul Rosenmöller. Toegegeven, het zijn niet allemaal nieuwkomers in de politieke arena. Maar ze hebben in elk geval één ding gemeen: ze voerden nooit eerder de lijst van hun partij aan bij de verkiezingen van de senaat.

  De SP is echter een uitzondering. Daar wordt Tiny Kox weer de lijsttrekker, zo wil het partijbestuur. Net zoals in 2015, 2011, 2007 en 2003. Kox (65 inmiddels) zit al meer dan 15 jaar in de senaat en begint daar langzamerhand deel uit te maken van het meubilair. Hij is een rustige, vriendelijke man, die zelden de media haalt met opvallende uitspraken.

  Maar Kox mag dan niet publiciteitsbelust zijn, hij heeft wel veel macht in de partij. Volgens SP-watchers was Kox de afgelopen decennia na boegbeeld Jan Marijnissen de invloedrijkste SP’er. Samen zetten ze in de jaren tachtig en negentig de partij op de kaart. Kox was toen gemeenteraadslid in Tilburg. Hij was ook ooit lijsttrekker bij de Europese verkiezingen en in 2006 werd hij in de Tweede Kamer verkozen. Hij nam zijn zetel echter niet in, maar bleef in de senaat. In overleg met de partij, heette dat toen. In samenspraak met Jan Marijnissen zou waarschijnlijk een betere formulering zijn geweest.

  Net als Marijnissen (en Roemer en Marijnissen junior) is Kox afkomstig uit Brabant. De SP blijft een partij die vooral in die zuidelijke provincie is geworteld. Goed gaat het niet met haar, als je op de peilingen mag afgaan. In de senaat beschikt de SP momenteel over 9 zetels. Het is zeer de vraag of ze dat aantal kan handhaven.

  Hoe dan ook zal de partij straks hoogstwaarschijnlijk geen machtsfactor worden op het Binnenhof. De regeringscoalitie verliest bij de Eerste Kamerverkiezingen vrijwel zeker haar meerderheid, maar de SP hoort niet bij de beoogde gedoogpartners. Ze zal geen kabinet steunen waarvan de VVD onderdeel uitmaakt, onderstreepte toenmalig partijleider Emile Roemer tijdens de formatie vele malen.

  Waar de SP dan wel op uit is, blijft een beetje onduidelijk. Kox zei in het tv-programma EenVandaag dat hij er geen voorstander van is als senatoren ‘Tweede Kamertje’ spelen. Eerder pleitte hij er diverse keren voor om de Tweede en Eerste Kamer samen te voegen, wat neerkomt op het afschaffen van de senaat. Waarom hij zich dan toch weer beschikbaar stelt voor een instituut dat hij eigenlijk als overbodig beschouwt?

  Kox heeft in al zijn gewoonheid iets raadselachtigs. Zijn bedoelingen zijn voor de buitenwereld moeilijk in te schatten. Maar in de SP is er blijkbaar niemand die een poging durft te wagen hem op een zijspoor te rangeren.

  3 REACTIES

  1. Eerlijk gezegd begrijp ik niet wat de heer Kockelmans duidelijk wil maken. Het enige wat ik begrijp is dat de heer Kox een stille kracht is binnen de SP. Volgens mij heeft elke partij wel een stille kracht, meer kan ik er niet van maken.

  2. Tiny Kox is een uitstekende senator, en een SP’er in hart en nieren. Geen enkele reden om hem te vervangen.

   • Ben het helemaal met je eens! Uitstekende man en met een integriteit zoals je het maar zelden tegenkomt. Onbesproken gedrag. Je moet alleen maar gaan vervangen als daar reden voor is. En dat is er op dit moment zeker niet.

  Comments are closed.