De strijd op populistisch rechts

  1
  943

  Leestijd: 2 minuten.

  Welke partij mag zich straks de grootste noemen op de populistische rechterflank, de PVV of FVD? Dat wordt spannend. De PVV staat volgens de opiniepeilers op verlies, nieuwkomer FVD op gigantische winst. Het zou zomaar kunnen dat die partij haar grote broer gaat passeren. In de jongste prognose van Maurice de Hond is dat zelfs al ruimschoots gebeurd. Volgens Nederlands meest bekende koffiedikkijker is de club van Thierry Baudet op dit moment goed voor 19 zetels, een winst van 17. De PVV zou er maar 15 halen, een verlies van 5.

  Maar dit zijn peilingen voor de Tweede Kamer. Je zou het bijna vergeten met al die partijleiders in de media, maar de verkiezingen van volgende week gaan over Provinciale Staten en (indirect) over de Eerste Kamer. De senaat telt 75 zetels, de helft van de Tweede Kamer. Het lijkt dus voor de hand te liggen om het door De Hond geschatte zetelaantal door twee te delen. De PVV zou dan uitkomen op 7 of 8 zetels, FVD op een stuk of 9.

  Toch is het niet zo simpel. Want bij verkiezingen speelt de opkomst een belangrijke rol. Je kunt wel populair zijn onder het potentiële electoraat, als dat grotendeels thuis blijft schiet je daar weinig mee op. Dus hoe zit het met de bereidheid van de populistisch rechtse kiezer om zijn politieke voorkeur om te zetten in daden?

  De aanhang van de PVV is niet erg geneigd te gaan stemmen, leert de ervaring. Wanneer je het gevoel hebt dat je toch altijd de pineut bent, neem je vaak niet de moeite even naar het kieslokaal te wandelen. Die geringe opkomst lijkt in het voordeel van FVD, met zijn doorgaans wat hoger opgeleide achterban. Deze partij heeft – althans volgens de filmpjes die ze via de sociale media verspreidt – wél een trouw publiek. De talrijke zalen die je op die filmpjes ziet, zijn in elk geval steeds tot de laatste plaats bezet.

  Maar of dat ook echt betekent dat FVD-kiezers eerder naar de stembus gaan dan PVV-aanhangers staat nog niet vast. FVD is immers een nieuwe partij, die pas één keer aan landelijke verkiezingen heeft deelgenomen. Weliswaar was ze ook verkiesbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, maar alleen in Amsterdam. Dat zegt dus niet zoveel.

  Een nare tegenvaller voor Geert Wilders en zijn partij is echter een groot bericht op de voorpagina van De Telegraaf van vandaag. Volgens de krant van Wakker Nederland vechten allerlei PVV-kopstukken elkaar de tent uit om de lucratieve baantjes in het Europees Parlement, waarvoor in mei verkiezingen plaatsvinden. Zo zou voormalig Europarlementariër Barry Madlener weer dolgraag terug willen naar Brussel om zich daar over te geven aan ‘dikke leut’. Madlener, op dit moment Tweede Kamerlid, zou Wilders zelfs chanteren om hem op de Europese lijst te zetten.

  Hoewel het verhaal aan elkaar hangt van roddel en achterklap, zoals De Telegraaf in haar kop ruiterlijk toegeeft, komt het op een wel heel ongelukkig moment. Het bevestigt het volstrekt negatieve beeld dat de gemiddelde PVV-stemmer heeft van de EU. Maar dan wel op een manier die Wilders beslist niet zal bevallen. En dat een dikke week voor de verkiezingen.

  Baudet heeft uiteraard niet gereageerd op het Telegraafbericht. Maar het kan niet anders of hij lacht in zijn vuistje. Die 9 Eerste Kamerzetels lijken steeds reëler. Misschien worden het er zelfs 10.

  1 REACTIE

  1. Wat spannend allemaal. Ik word er helemaal seksueel opgewonden van. Wie krijgt de lauwerkrans ‘mijn GroteSterkeLeider, of mijn Thierry’? De wakkere krant van Nederland roept het volk op om op Thierry te stemmen en niet op GroteSterkeLeider, die heeft het verbruit. De redactie besloot over te gaan tot integer en betrouwbaar roddelen. Ik verslikte in mijn kopje koffie toen ik las dat allerlei PVV-kopstukken elkaar de tent uit knokken om de lucratieve baantjes in het Europees Parlement, waarvoor in mei verkiezingen plaatsvinden. Ik hoop dat alle Arische Henk en Ingrids zich in blijvend gebed storten nu blijkt dat GroteSterkeLeider door zijn voormalige vrinden binnen de wakkere krant van Nederland in zijn rug gestoken werd. Het gaat allemaal niet om de Provinciale verkiezingen het gaat om de indirecte verkiezingen van de Tweede Kamer. Zodat de politieke vrienden in de Eerste Kamer zonder aan politiek te doen zich goed laten informeren en leiden door betrouwbare en integere lobbyisten.

  Comments are closed.