De strijd tegen de dictatuur

  1
  672

  Leestijd: 2 minuten.

  Europa is hard op weg één lijn te trekken rond promotiecampagnes van Turkse politici in Europese steden om te pleiten voor grondwetsherziening. Op 16 april wil de Turkse president Erdogan een volksreferendum houden over een herziening van de grondwet die hem veel meer macht geeft.

  Er lopen miljoenen Turken in Europa rond die mogen stemmen en dus interessant zijn voor Erdogan. Maar Duitsland, Nederland en Oostenrijk voelen er weinig voor om dergelijke promotiecampagnes op hun grondgebied toe te laten. Gepoogd wordt nu om die op grond van verstoring van de openbare orde te verbieden. De Oostenrijkse kanselier Christian Kern wil zelfs zo’n verbod voor heel Europa. Zijn idee wordt gesteund door de Belgische rechtse Nieuwe Vlaamse Alliantie. Bij ons zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher bij Buitenhof er desnoods een diplomatieke rel voor over te hebben om Turkse politici weg te houden uit Rotterdam. Volgende week is er een Europese top waar de kwestie zeker aan de orde komt.

  Erdogan blaast het vuurtje ondertussen flink aan, hij vergelijkt het verbod dat de Duitsers willen uitvaardigen met nazi-praktijken. “Ik dacht dat Duitsland die periode achter zich had gelaten, we hebben ons vergist.” Veel harder kan hij de Duitsers niet tegen de schenen schoppen. Bondskanselier Merkel, die omdat ze zelf uit de DDR komt alles weet van onderdrukking, staat al vast op scherp. Europa kan zich ook niet laten chanteren door de Turkse dreiging het vluchtelingenakkoord op te zeggen.

  Je zou haast denken dat Erdogan al weet dat hij verloren staat en dat hij uit het gebeuren nog een slaatje wil slaan voor thuisgebruik. “Zie je wel, de Europeanen zijn slecht, vertrouw maar op mij.”

  Maar ook binnen de EU zijn er regeringsleiders die druk bezig zijn hun eigen macht te versterken  door de oppositie monddood te verklaren en door rechters te benoemen die uit de hand van de regering eten. We hebben het over de leider van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslaw Kaczynski.

  Een politieke tegenstander van hem, de liberale oud-premier Donald Tusk is nu president van de Europese Raad. En jawel hoor, Kaczynski komt met een eigen tegenkandidaat, Jacek Saryusz-Wolski, die netjes doet wat hij zegt. Terwijl de overige lidstaten al min of meer akkoord waren om de termijn van Tusk te verlengen, is het pijnlijk dat hij nu door zijn eigen landgenoten onderuit wordt gehaald. Maar de overige 27 lidstaten kijken hier wel doorheen. Het is makkelijker om mensen met dictatoriale trekjes binnen de EU in het gareel te houden dan daarbuiten. Maar voorlopig zullen de Europese leiders hun handen nog wel vol houden aan de machinaties van extreem-rechts.

  1 REACTIE

  1. Dus om een lang verhaal kort te maken kan dictatuur Europa niet op tegen het Turkse Ottomaanse dictatuur.
   Met het o zo onschuldige Duitsland, helaas wel de aanstichter van 2 wereldoorlogen.
   En die voelen zich natuurlijk zwaar in hun kruis getast met elke herinnering daaraan.
   Die Ottomanen kunnen ook erg slecht tegen, terugblikken naar zoiets als genocide.
   Maar wij in Nederland gooien alle strijdvaardigheid in de strijd.
   Vluchtelingen naar de carnaval inburgeringscursus.
   De missende vliegen we nog even in met de welkom roep “pleur op” voor de show.
   Met een rode vlaggetjes protestmars op de Erasmus brug te Rotterdam.
   DENK niet dat dat van oorsprong Nederlanders zijn, maar wel enorm ingeburgerd.
   Artikel 1 kennen ze van voor naar achter uit hun hoofd.
   Iedereen met een dubbel paspoort is Nederlander, zodat je vijanden je eigen bevolking is.
   En ons laatste super wapen ons volkslied.
   Ik laat de SP strijdbaarheid gewoon aan Petra over.

  Comments are closed.