De teloorgang van rupsje nooitgenoeg

  10
  643

  Leestijd: 2 minuten.

  Opnieuw krijgt een oud-politicus een interessante post in het maatschappelijk middenveld. Ad Melkert, begin deze eeuw korte tijd PvdA-leider, wordt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Het is nog niet officieel, maar geen mens houdt er rekening mee dat de NVZ-leden woensdag iemand anders zullen kiezen. Melkert volgt Yvonne van Rooy op, ook al een oud-politica.

  “Baantjescarrousel,” zal Thierry Baudet van FVD ongetwijfeld roepen. Maar niemand kan ontkennen dat Melkert over de vereiste competenties beschikt voor de functie en dat hij op een enorme politieke en bestuurlijke ervaring kan bogen.

  Melkert, geboren in 1956, werd in 1986 voor de PvdA lid van de Tweede Kamer en maakte op het Binnenhof een bliksemcarrière. Hij toonde zich een geslepen politicus en  keiharde onderhandelaar, die altijd het onderste uit de kan wilde. Zijn bijnaam ‘rupsje nooitgenoeg’ is wat dat betreft veelbetekenend. In 1994 werd Melkert minister van Sociale Zaken en als zodanig uitvinder van de ‘melkertbaan’ voor laaggeschoolden. Vier jaar later promoveerde hij tot fractievoorzitter en daarmee tot beoogd opvolger van partijleider Wim Kok. De kans leek groot dat Melkert Kok ook zou opvolgen als premier. De PvdA was op dat moment de grootste partij in de Kamer en de peilingen wezen erop dat ze dat ook zou blijven. Eind 2001 werd Melkert inderdaad tot lijsttrekker benoemd.

  Maar toen kwam Pim Fortuyn. Op diens provocerende stijl en populistische agenda had de nieuwe PvdA-voorman geen antwoord. Een foto genomen na een tv-debat op de dag van de glorierijke overwinning van Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 werd legendarisch. We zien Melkert bijzonder sip in een glas verschaald bier turen, terwijl de LPF-leider hem met een euforische glimlach passeert.

  Fortuyn werd twee maanden later vermoord, maar zijn partij deed kort daarop toch mee met de Tweede Kamerverkiezingen en boekte een tot dusver nog nooit geëvenaarde overwinning van 26 zetels. De PvdA raakte 22 zetels kwijt en met het leiderschap van Melkert was het meteen afgelopen. Nog op de avond van de verkiezingen legde hij zijn functie neer. Hij verliet de Nederlandse politiek, ging naar het buitenland (mede onder druk, omdat hij bedreigd werd) en vervulde functies bij de Wereldbank en de Verenigde Naties. Een paar jaar terug zinspeelde hij op een terugkeer op het Binnenhof, maar slechts heel weinig mensen vonden dat een goed idee. De tijd van Melkert was voorbij, al werd hij wel nog benoemd tot staatsraad in buitengewone dienst.

  Zou hij wel premier zijn geworden als hij het in 2002 niet had moeten opnemen tegen Fortuyn? Die kans is lang niet denkbeeldig. De PvdA’er was een politicus oude stijl à la Lubbers en Kok. Een uitgekookte dossiervreter, compromissenbouwer en kampioen van de achterkamertjes. Maar veel charisma had hij niet en juist om die eigenschap draaide het allemaal tijdens de verkiezingen van 2002. En er is wat dat betreft nog niet heel veel veranderd.

  10 REACTIES

  1. “Baantjes carrousel,” zal Thierry Baudet ongetwijfeld roepen, zegt de auteur. Maar niemand zal ontkennen dat Melkert over de vereiste competenties beschikt voor de functie en op een enorme politieke en bestuurlijke ervaring kan bogen.
   Da’s natuurlijk fijn en belangrijk. Toch heeft Thierry soms gelijk, niet iedere bestuurder kan op zoiets bogen. Ergo, ik ken er een die als VVD staatsecretaris werkelijk alles in de soep liet lopen. En wel zo erg dat ‘we’ er nog jaren last van zullen hebben. Toch werd hij gepromoveerd tot minister.
   Dat moet toch wel het bewijs in optima forma zijn van ‘carrouselle’ krachten.
   Nu heeft hij opnieuw de wildste reorganisatie ideeën. Maar wel voor heel Nederland. Terwijl de dienst waar hij vandaan komt bijkant op z’n gat is beland en de grootste moeite nog heeft met functioneren.
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/2515132/wiebes-is-en-blijft-een-brekebeen

   • Tja, je kan er op wachten….
    Wat anders kan je nog verwachten?
    Als je de belastingdienst zo achter laat?
    Nu als minister (ont)regelt hij even Groningen… (zie link)
    Dat belooft wat voor het volgende project: heel Nederland… (van’t gas af)
    Wellicht daarna promotie naar het project Europa?
    Dat moet immers ook grondig ‘gereorganiseerd’ worden…
    Ik zeg het wellicht sarcastisch, maar kom op zeg, elke belofte wordt bijkant meteen verbroken! Er wordt niet geregeerd, maar gelogen! Wat een zooitje.
    Weer zo’n VVD minister.
    ‘T is sinister, maar je zou bijna om zo’n ervaren bestuurder als een Melkert smeken.
    Maar ja, de PvdA zit nu eenmaal niet in de regering.
    Dat ‘t klungelt, zal dus geen bezwaar wezen. ‘T is immers een VVD’er. Die worden beschermd met 75 + 1. Daar is schijnbaar geen kruid tegenop gewassen.
    Dus bungelt Blok en klungelt Wiebes lekker verder. En natuurlijk Rutte ook (dividendbelasting).
    ‘T mag en kan allemaal. Dankzij CDA, CU en D66….
    Denk overigens niet dat er nog maar één Groninger is die straks op de VVD zal stemmen.
    Misschien maakt de PvdA daar nu wel een goede kans met zo’n Melkert…De wonderen zijn de wereld niet uit. Maar ik krijg nu toch wel medelijden met die arme Groningers.
    https://www.rtvnoord.nl/nieuws/amp/198510/Woedende-Kamerleden-Wiebes-maakt-er-een-dikke-zooi-van-update

  2. Het toont voor de zoveelste maal het volslagen gelijk van Thierry Baudet aan!
   Ook 40 jaar geleden wist iedereen dat de politiek de opstap was voor de betere banen in de maatschappij.
   Of, zoals ook toen al gezegd werd: “het gaat er niet om want je kunt maar wie je kent”; of zo iemand geloofwaardig is doet niet ter zake.

   • Want na uit de politiek gestapt te zijn, had de heer Melkert een uitkering moeten aanvragen? Die man heeft een goed CV, met veel ervaring en een uitgebreid netwerk, toch geen wonder dat hij voorzitter kan worden van zo’n club? Ik zie het punt niet zo.

    • Op zich heeft u natuurlijk gelijk maar waar ik vreemd naar kijk is dat Melkert ook een grote verantwoordelijkheid draagt met het privatiseren en de chaos die de gezondheid zorg nu kent ?
     Bijna (nog niet helemaal) zo vreemd als dat Halsema de rechtstaat gaat herstellen in dat gat aan de Amstel

  3. De PvdA’er was een politicus oude stijl à la Lubbers en Kok. Een uitgekookte dossiervreter, compromissenbouwer en kampioen van de achterkamertjes. Maar veel charisma had hij niet en juist om die eigenschap draaide het allemaal tijdens de verkiezingen van 2002. En er is wat dat betreft nog niet heel veel veranderd.
   Mogen we hieruit concluderen dat een lekker kontje, een leuk smoeltje en een gezellige babbel de eigenschappen zijn waar een politicus/politica aan moet voldoen van het volk?

   • Nou, ik herinner me nog de discussie van Melkert met Fortuyn. Nou, discussie??????
    En laat dat leuke kontje, leuke smoeltje of gezellige babbel maar weg als het Melkert betreft; wat een stuk chagrijn.

    • Fortuyn had een leuke babbel Dreamer, maar je ziet wanneer je geen mensen hebt met brains en balls wat er van je club overblijft. Wat voor zegen voor het volk hebben de Fortuynisten nu daadwerkelijk gebracht? Ik ben zelf kritisch op politici maar om nu achter elke babbel aan te hollen lijkt me ook niet echt verstandig.

     • Door het vroegtijdig verdwijnen van Fortuyn is zijn partij inderdaad een chaos geworden; maar hoe het zou zijn gegaan, als hij in leven was gebleven, dat weten wij niet. Misschien zou het wel heel goed zijn gegaan met zijn partij en ons land. Misschien moest hij daarom juist verdwijnen.

      • Dat zal mij inderdaad niet verbazen. Wanneer iemand een bedreiging vormt voor machthebbers krijgt die de rekening gepresenteerd. In ons land geldt ook de regel: klokkenluiders genadeloos aanpakken. Het volk zwijgt toch, het volk doet even huilie, huilie en ieder gaat weer zijn weegs. Machthebbers weten dat.

  Comments are closed.