De tijd van gratis geld is voorbij

  1
  235

  Leestijd: 1 minuten.

  Het kon niet uitblijven, na maanden van stijgende beurskoersen gaan er nu procenten van de beursindexen af. De reden: de lonen stijgen weer behoorlijk in de VS, de economie draait goed en die combinatie leidt tot meer inflatie.

  En bij meer inflatie moet de centrale bank de geldmarkt verkrappen. Dat betekent afbouw van de opkoopprogramma’s en een hogere rente. Nu al stijgt de lange termijnrente, obligatiebezitters verkopen hun laagrentende exemplaren om koersdalingen voor te zijn.

  De Amerikaanse centrale bank was toch al van plan de rente te gaan verhogen, die sinds de crisis van 2008 historisch laag werd gehouden. De Europese Centrale Bank moet op termijn wel volgen, anders trekt het kapitaal de oceaan over.

  Stijgende rente is dus het eerste teken van een terugkeer naar normale financiële verhoudingen, maar de centrale banken zullen nog heel wat tijd nodig hebben de voor honderden miljarden opgekochte leningen weer in de markt te zetten.

  Voor de pensioenfondsen is rentestijging een zegen, immers zo stijgt hun dekkingsgraad weer. Ze mogen meer rendement inboeken op hun portefeuille.

  De overheid zit aan het andere einde. Het financieren van de staatsschuld wordt in de naaste toekomst dus weer duurder. De tijd van het vrijwel gratis geld lijkt voorbij.

  1 REACTIE

  1. O, maar dan wordt binnenkort tijd voor een Euro-fondsje. Ondanks de goede tijden van economische groei zijn de schulden van Italie, Frankrijk en Spanje – alleen maar opgelopen…
   Natuurlijk er waren ‘strenge’ afspraken…
   Maar ja, landen en afspraken…
   Eens kijken, begrotingstekort niet boven de 3%…
   O ja, en schulden niet hoger dan 60% van het BNP, geloof ik. Goed, die kan je niet in een keer afbouwen… Dus geleidelijk dan… Elk jaar wat minder. Maar mensen, er is helemaal niets afgebouwd. Dus als de rentelasten stijgen, drukken die lasten nog erger op de begroting dan voorheen…
   En voilà, dan krijgen we – kan je op je vingers natellen – weer een volgende eurocrisis.
   O nee, da’s helemaal niet nodig. Macron heeft de oplossing: Europese (lees extra) belastingen en een begrotingssteunfondsje. En natuurlijk Eurobonds.
   Mogen de Noord-Europese landen voor kromliggen – althans hun belastingbetalende burgers – want een und eins c’est deux. En Nederland betaald zich blue…
   En de ‘euro’ weer geredt.
   Tja, dat heb je met zo’n euro-zone.
   ‘T is niet een muntje alleen. Je krijgt er ‘broeders’ bij die niet hun eigen broek kunnen/willen ophouden. Dus of we ff willen dokken.
   50 Miljard betalen de Brexitiers. En goed, het zal ze wat economische groei kosten….
   Maar ik zou wel eens het prijskaartje willen zien als de rentes echt omhoog gaan.
   Macron weet het wel…
   Daarom wil hij zo snel mogelijk meer en veel meer Europa.

  Comments are closed.