De tradities van Prinsjesdag

  2
  407

  Leestijd: 1 minuten.

  Komende woensdag begint het kabinet aan zijn traditionele begrotingsbesprekingen. Binnen enkele weken steekt het de miljoenennota voor 2020 in elkaar. Dat gebeurt achter hermetisch gesloten deuren. De ministers mogen niets verklappen van wat er zich in de Trêveszaal afspeelt. “Wacht u maar op Prinsjesdag,” krijgen nieuwsgierige journalisten steeds te horen.

  Toch lekte in voorgaande jaren alles altijd uit, tot in de details. Dat zal ook dit jaar gebeuren. Waarschijnlijk weten we over een week al de eerste hoofdlijnen. Hoeveel geld er beschikbaar is voor lastenverlichting. Welke groepen daar volgend jaar het meest van zullen profiteren. Met hoeveel de uitgaven voor bijvoorbeeld klimaat of defensie omhoog kunnen. Of er wellicht hier of daar nog bezuinigd dient te worden.

  Wie al dat nieuws verklapt, komt de gemiddelde krantenlezer niet te weten. Die moet het doen met vage aanduidingen als ‘ingewijden’ en ‘betrouwbare bronnen’. Een enkel keertje kunnen kabinetsleden de verleiding niet weerstaan om te reageren op de gelekte informatie. Het is zelfs voorgekomen dat ministers in de hal van het departement van Algemene Zaken – waar de begrotingsraden plaatsvinden – interviews gaven om de besluitvorming toe te lichten.

  Maar meestal blijft het proces dat zich de komende weken gaat afspelen een beetje schimmig. Ook voor de oppositiepartijen, die bij de begrotingsbesprekingen buitenspel staan. Zij moeten alles wat er gebeurt uit de media vernemen. Al zal dat laatste waarschijnlijk niet helemaal gelden voor PvdA en GroenLinks, want zij mogen als beoogde gedoogpartners in de Eerste Kamer rekenen op een voorkeursbehandeling.

  Kort voor Prinsjesdag zal de hele begroting van volgend jaar bekend zijn. Mogelijk hebben sommige journalisten – Frits Wester? – dan zelfs het stuk al te pakken, waarmee ze in hun uitzending triomfantelijk zwaaien.

  Je kunt je afvragen welke zin deze poppenkast heeft, behalve dan dat het de Haagse verslaggevers van de straat houdt. Het kabinet zou de besluiten die het komende weken neemt ook gewoon meteen bekend kunnen maken. Maar dat zal niet gebeuren. Het geheimzinnig doen, het lekken, het met een vroom gezicht zeggen: “Wacht u maar af” – het hoort bij de tradities van Prinsjesdag. Net als de rijtoer van het Noordeinde naar het Binnenhof, de malle hoedjes en het koffertje. En tradities zijn er om te handhaven. Al zijn ze ook nog zo idioot.

  2 REACTIES

  1. List en bedrog komen weer bijelkaar. Even overleggen welke bedrog goed is overgekomen bij het Nederlandse volk. Ik zou prinsjesdag afschaffen want het is toch een grote leugen.

  2. Het geheimzinnig doen, het lekken, het met een vroom gezicht zeggen: “Wacht u maar af” – het hoort bij de tradities van Prinsjesdag. Net als de rijtoer van het Noordeinde naar het Binnenhof, de malle hoedjes en het koffertje. En tradities zijn er om te handhaven. Al zijn ze ook nog zo idioot. Gewichtdoenerij op niks af. Ik moet wel zeggen dat ik dat hoedjes gedoe wel grappig vind omdat hier duidelijk wordt dat wanneer dames het hebben over wie de grootste heeft heel iets anders bedoelen dan mannen, als regel.

  Comments are closed.