De verkiezingscampagne begint wel erg vroeg

  2
  411

  Leestijd: 2 minuten.

  Op 14 december houdt 50PLUS een algemene ledenvergadering. Naar het schijnt maakt de partij dan al haar conceptkandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen bekend. Die verkiezingen vinden (als alles volgens planning verloopt) pas plaats op 17 maart 2021, dus de ouderenpartij is rijkelijk vroeg. Wellicht houdt 50PLUS er rekening mee dat het kabinet eerder zal vallen, bijvoorbeeld als gevolg van de pensioenkortingen. Dat zou de partij electoraal zeker niet verkeerd uitkomen.

  Wie in elk geval op alles is voorbereid, is politiek leider Henk Krol. In het AD laat hij vandaag weten dat het bestuur hem gevraagd heeft opnieuw lijsttrekker te worden. En uiteraard wil hij dat. “Een echte volksvertegenwoordiger, dat ben ik.”

  Partijvoorzitter Geert Dales  verwacht dat 50PLUS bij de Kamerverkiezingen zijn huidige zetelaantal van 4 kan verdubbelen. De peilingen wijzen volgens hem ook in die richting. Een ietwat optimistische inschatting, want in één poll staat de partij op 7 zetels, bij de rest lager. Maar we zullen zien.

  Het is bovendien de vraag of 50PLUS met Krol wel over de ideale lijsttrekker beschikt. De vorige verkiezingscampagne was niet echt een succes, om het mild te formuleren. En de  Kameroptredens van Krol zijn ook niet allemaal even briljant.

  Geruchten willen dan ook dat hij het fractievoorzitterschap ergens na de verkiezingen zal overdragen aan iemand anders. Iemand die beter in staat is het hoofdthema van de partij, namelijk de pensioenen, voor het voetlicht te brengen. De vraag is wie. 50PLUS kan natuurlijk niet aankomen met een heel jong iemand. Dat zou voor een ouderenpartij een wat merkwaardig signaal zijn. Het kan ook geen lid van de zittende fractie wezen. Die hebben weliswaar allemaal de juiste leeftijd, maar niet echt de uitstraling die nodig is om de partij op te stuwen in de vaart der volkeren. Dan is Krol nog altijd een stuk beter.

  Maar de presentatie van een nieuwe lijst biedt de mogelijkheid ook nieuwkomers te lanceren. Zou Dales straks een begeerlijk konijn uit zijn hoed weten te toveren? Ik ken de conceptlijst niet waarmee hij komt, dus ik weet het niet. Geruchten – daar heb je ze weer – willen dat directeur Lianne den Haan van de ouderenorganisatie ANBO een kandidaat zou kunnen zijn. Den Haan is uit 1967, dus de vijftig gepasseerd. Ze staat bekend als een pittige tante. Bovendien kent ze het ouderenwereldje van haver tot gort. Mij is alleen niet bekend of ze ook de politiek in wil. Maar misschien heeft Dales nog wel heel andere oude konijnen in de aanbieding.

  2 REACTIES

  1. Beste Fons, misschien de volgende keer een verhaal schrijven, waarin je wél iets te vertellen hebt in plaats van vragen te stellen, die de lezer niet kan beantwoorden?

  2. Politiek is vooruit zien en als je dan toch verkeerd inschat zijn daar de spindoctors die het aan het weer wijten, of dat er vals gespeeld werd, of het ontbrak aan transparantie. Als je het goed inschat wordt er op de borst geklopt alsof de wereld zojuist ontkomen is aan de zondvloed. Dit kabinet is zo bang voor de verkiezingen dat zij echt niet valt. Ik ga stemmen op de nieuwe boerenpartij. Heerlijk met de tractor het land in, dus niet het land op, maar het land in. Je ziet wat van de wereld: Utrecht, Den Bosch, Leeuwarden en zelfs Den Haag. Hoe fel de campagnes straks ook worden: Ik stem op Boer Tractor.

  Comments are closed.