De voorzichtige opstelling van het CDA

  3
  642

  Leestijd: 2 minuten.

  Het CDA zit in een lastig parket. De christendemocraten maken Europees gezien deel uit van de Europese Volkspartij (EVP). Daartoe hoort ook Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Een gezelschap dat er – zacht uitgedrukt – bedenkelijke opvattingen op nahoudt over zaken als democratie, rechtsstaat en vrije media. Met zo’n partij wil je liever niet in één adem worden genoemd. Zeker niet als er over enkele maanden verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden.

  De EVP wil dus het liefst van Fidesz af. De Belgische en Luxemburgse christendemocraten zeggen dat openlijk. Ze hebben EVP-voorzitter Joseph Daul gevraagd Fidesz uit de partij te zetten. Zo ver gaat het CDA niet. Wel wil het volgens de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum ‘een discussie’ over Orbán en zijn clubje. “Het CDA deelt de zorgen over ontwikkelingen in Hongarije met betrekking tot de vrijheid van onderwijs, de rechtsstaat en de wijze van campagne voeren,” heeft Ploum aan Daul laten weten.

  Waarom het CDA niet, zoals zijn zusterpartij bij de zuiderburen, eist dat de EVP Fidesz uitsluit? Die voorzichtige opstelling zit er bij de partij ingebakken. Door steeds de kool en de geit te sparen is het CDA decennialang oppermachtig geweest in de Nederlandse politiek. Vanaf de Eerste Wereldoorlog hebben de christendemocraten op drie uitzonderingen na aan alle kabinetten deelgenomen. Formeel door ‘niet naar links en niet naar rechts te buigen’. Maar in de praktijk door dat juist wel te doen. De Nederlandse confessionelen regeerden nu eens met links, dan weer (meestal trouwens) met rechts. Maar zelf zaten ze er in elk geval bijna altijd bij.

  Ook in Rutte III probeert het CDA de functie van noodzakelijke brugpartij in te nemen. Het steunt vaak de VVD, maar sluit zich soms ook aan bij de progressievere standpunten van D66 en ChristenUnie.

  Erg succesvol is het CDA al bijna een decennium niet meer. Bij de verkiezingen van 2010 verschrompelden de ooit zo machtige christendemocraten tot een wat zetelaantal betreft bescheiden partijtje. En in 2012 werd dat nog kleiner. Inmiddels hebben de Nederlandse confessionelen weer 19 Tweede Kamerzetels. Maar als we op de peilingen mogen afgaan zullen ze er daarvan bij de volgende verkiezingen niet heel veel overhouden.

  Het belangrijkste waaraan de partij zich nog kan vastklampen is haar Europese positie. Want het CDA mag in Nederland dan niet veel meer voorstellen, in het Europees Parlement is de EVP nog altijd de onbetwistbare nummer 1. Ze vormt er veruit de grootste fractie, levert met Jean-Claude Juncker de voorzitter van de Europese Commissie en met Angela Merkel de belangrijkste regeringsleider.

  In eigen land spelen de christendemocraten dus geen hoofdrol meer, maar in Brussel mogen ze nog bij de grote jongens aan tafel zitten. Dan past je – naast je vertrouwde neiging om de kerk in het midden te houden  – extra bescheidenheid. Dan uit je je ‘zorgen’ en sluit je je aan bij de ‘discussie’. En vermoedelijk ook ongezien bij de uitkomst daarvan.

  3 REACTIES

  1. Het kan wel zo zijn maar CDA en zelfs PvdA hebben door de jaren heen de beste bestuurders met onbesproken gedrag.dat is vaak heel belangrijke.Kijk naar PVV VVD en ook nu FVD heeft inferieure bestuurders met vaak een dubieus verleden

   • @Joost,
    Welke bestuurders heeft het FvD? Ze heeft slechts twee Tweede Kamerleden…
    Iewat voorbarige stellingname?
    En de PVV? Idem…
    Blijft over de VVD. Wel daar kan ik u gelijk in geven.

  2. Het CDA is een christelijke partij en sinds van Dries van Agt wil zij niet voor rechts buigen en niet voor links. Alleen nog maar voor Gods Woord. Over elk politiek item wordt er alvorens een standpunt in te nemen gebeden en aan Bijbel studie gedaan en wanneer God dankzij het gebed en Bijbelstudie Zijn standpunt bekend maakt zal het CDA dat standpunt aan het volk bekend maken en daar naar handelen ook al kost het een groot aantal zetels. Zo ontdekte men bij het CDA dat Wilders, GroteSterkeLeider, een door God gezondene was en men Wilders als gedoogpartner moest omarmen. De leiding luisterde naar hetgeen God wilde en niet wat het gewone volk van de onderbuik wilde en dat kostte haar heel wat zetels. Ook nu zal de leiding van het CDA buigen voor hetgeen God bekend maakt en niet buigen voor Viktor Orban. Het is dus afwachten wat en wanneer God bekend maakt hoe het CDA dient te handelen. Bekend is inmiddels wel dat Balkenende het CDA volk oproept, ongeacht wat God bekend maakt, dat men fatsoen moet doen. Buma drukt iedereen op het hart elkaar een hele (en geen halve) goede morgen te wensen. Leve het CDA , de Partij van God.

  Comments are closed.