De VVD kan weinig anders doen dan voortmodderen

  10
  1100

  Leestijd: 2 minuten.

  Vrijwel elke week verschijnt er minstens één onderzoek waarin de politieke opinie van de kiezer in beeld wordt gebracht. Politici doen dergelijke peilingen altijd schouderophalend af als ‘dagkoersen’, maar dat betekent niet dat ze er geen aandacht voor hebben. Integendeel, ze kruipen met een loep over de cijfers. Elke wijziging in de kiezersgunst houden ze nauwlettend in het oog, zeker als die negatief is. Slecht nieuws trekt nu eenmaal meer aandacht dan goed nieuws.

  Het moet een frustrerende bezigheid zijn. Want wat kan een partij doen? Bij tegenvallende polls het beleid omgooien gaat niet zomaar. Je hebt een bepaalde route uitgezet en daar kun je niet van afwijken zonder je geloofwaardigheid te grabbel te gooien. Als je in een coalitie zit, leidt zoiets bovendien onmiddellijk tot politieke problemen.

  Neem de VVD. Twee jaar terug nog met enorme voorsprong de grootste partij, maar nu ruim gepasseerd door FvD. In de Tweede Kamer virtueel en in de senaat binnenkort ook in werkelijkheid. Uit onderzoek van EenVandaag en het AD bleek gisteren dat de meeste VVD-kiezers hun partij te links vinden, zeker als het het klimaat betreft. Ze willen dat de partij op dat terrein zaken gaat doen met Forum en niet met GroenLinks.

  Wat heeft de VVD-top aan deze wetenschap? Volgens FvD is er helemaal geen klimaatprobleem. Elke cent die wordt uitgegeven om de opwarming van de aarde tegen te gaan, beschouwen Thierry Baudet en zijn volgelingen als weggegooid geld. De VVD is daarentegen van mening dat er wel degelijk sprake is van te veel CO2-uitstoot en dat er actie nodig is om die te verminderen. Politici als Mark Rutte en Klaas Dijkhoff willen weliswaar wat minder hard lopen om ‘Parijs’ te halen dan de linkse partijen, maar aan het einddoel twijfelen ze niet.

  Daar komt bij dat de VVD deel uitmaakt van een kabinet. Ze regeert met drie andere partijen, waarvan er twee (D66 en ChristenUnie) tamelijk dicht bij GroenLinks en PvdA staan als het het klimaat betreft.

  De VVD kan dus weinig anders dan doorgaan op de ingeslagen klimaatweg. Omdat het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt, is het aangewezen op steun van GroenLinks en/of PvdA. Meer smaken zijn er niet, want in zee gaan met FvD betekent hoogstwaarschijnlijk dat D66 en ChristenUnie ‘de stekker eruit zullen trekken’. Dat zou de val van Rutte III betekenen en daarmee nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Met de huidige peilingen zitten de liberalen daar bepaald niet op te wachten. Volgens de jongste dagkoers van Maurice de Hond zijn ze overigens alweer een zetel kwijtgeraakt, terwijl FvD maar blijft stijgen. Dan zijn nieuwe verkiezingen wel het allerlaatste wat je zou willen.

  10 REACTIES

  1. Heeft men hier al eens geprobeerd het FvD programma gecombineerd met speeches van Thierry Baudet of Theo Hiddema? Mag ik stilletjes denken van niet? FvD gelooft Luid en Duidelijk in Klimaat verandering. Maar, net als ik alweer 4 jaar, FvD heeft zich verdiept in de Basis-feiten. De afgelopen tienduizenden, duizenden en honderden jaren veranderde het klimaat, vaak met aanzienlijk grotere temperatuur verschillen dan we de laatste 50 – 100 jaar ervaren. Vervolgens geloven we in Nederland graag de mooie praatjes van een chinese dictator, die in Parijs doodvrolijk tegen Obama zei dat hij ‘alles wat in zijn macht’ ligt zou doen om de CO2 uitstoot te minderen. Intussen worden er in China honderden kolencentrales gebouwd. Tenslotte, zie bijdrage HaSt, zullen we in Nederland tientallen jaren een jaar inflatie krijgen van 5 – 15 % als GL, Klaver, hun zin krijgt (alle bedrijven die een CO2 heffing moeten betalen), rekenen dat heel vrolijk door aan de consument. De grachtengordel maakt dat niets uit, van 3 x modaal tot lagere inkomens wellicht wel?

  2. De heer Tycho Snelder heeft een uitzonderlijke manier van interpreteren van de peilingen van Maurice de Hond. Bovendien zijn de vragen zodanig gesteld dat er bewust het kennelijk door u gewenste resultaat uitkomt. Al in tweede jaar HEAO Commercieel (1986) leerden wij enquetes maken. We hebben er diverse zelf gemaakt en hoe grappig was het dat je de uitkomst van tevoren prima kunt beinvloeden met de vraagstelling. Als de 2 enquete slimsten samen met mij deze enquete met reeele vragen hadden gemaakt, was gebleken dat een naieve groep van ongeveer 35 % van Nederland (GL, D66, deel PvdA, PvdD) van mening is dat CO2 uitstoot (zonder CO2 geen leven op aarde voor mens en natuur, zoals u weet) verminderd moet worden en dat ruim 50 % zich afvraagt of dat nou echt nodig is. Geef je dan de basis-feiten erbij die groenlinks doodzwijgt, dan blijft er van uw ‘75%’ erg weinig over.

   • Het letterlijk oplezen van de cijfers die in het gelinkte onderzoek worden genoemd lijkt mij anders een vrij voor de hand liggende manier van interpreteren. U daarentegen levert niet eens een bron voor uw bevindingen.

  3. Ik ben ontsteld, ontzet, verbijsterd wanneer ik lees: De VVD kan weinig anders doen dan voortmodderen. Dat is een totaal verkeerde voorstelling van zaken. De zorg is er enorm op vooruitgegaan sinds de VVD de grootste partij is. Het onderwijs staat er ook fantastisch goed voor. In Groningen is men dolblij met de VVD en dat alles komt omdat de VVD het CDA gepasseerd is op moreel gebied. Sinds Rutte zien we dat de VVD niet naar rechts buigt, noch naar links. Zo zal zij ook nooit buigen voor FvD, noch voor PvdA/GroenLinks, maar gaat zij ook op het gebied van het klimaatbeleid recht door zee. Ik ben dol op Mark en de VVD, maar hou van Thierry, ook een man van recht door zee. Maar als we nu eens kopvoddentax invoeren en dat geld besteden voor klimaatbeleid dan zijn we er toch uit. Leve GroteSterkeLeider. Wie van de drie zal eens uitgeroepen worden tot de redder van Volk en Vaderland.

  4. “De VVD kan dus weinig anders dan doorgaan op de ingeslagen klimaatweg.”

   Nee Fons. Weer stel je het probleem te eenzijdig voor. Rutte zou namelijk ook kunnen luisteren naar de meerderheid van het volk dat hij verwacht wordt te representeren, want hij was toch PM van héél Nederland?
   Laat nou de meerderheid geen zin hebben om in het failliesement terecht te komen voor een onmeetbaar resultaat in de klimaatgekte. Dit staat los van de verkiezingsuitslag, maar is wel te lezen uit diverse enquetes.

   Dit kabinet heeft bij de PS verkiezingen een heel gevoelige afstraffing gekregen en het zou hen dan ook sieren als zij eens goed nadenken voordat zij de ‘makkelijke weg’ kiezen door een nóg linksere koers te gaan varen, want dat zou onherroepelijk het einde betekenen van VVD als grote middenpartij. Een ruk naar rechts door samenwerking te zoeken met FVD, voor u natuurlijk een gruwel, zou de teloorgang van de partij kunnen tegenhouden. Hoeven ze alleen Rutte nog maar over te dragen naar D66 en dan wordt het wel weer wat met de liberalen.

   • Volgens Rutte zijn al die stemmers die FvD gestemd hebben onwetende idioten die je moet negeren. Tussen de anderhalf en 2 miljoen idioten moeten gewoon hun mond houden en nu weer gewoon doen wat er gezegd wordt. Ze hebben immers naar “democratische folklore” middels hun stem hun ongenoegen mogen uiten, maar nou is het afgelopen, toch? Nu is “weldenkend links” weer aan de beurt, samen met het kartel; daar valt immers geld aan te verdienen.

    Nou ik heb een boodschap voor Rutte: de politieke revolutie is begonnen en zal doorgaan; er zal niet meer aan Den Haag worden gehoorzaamd, precies zoals Links decennia lang heeft gedaan. Ongehoorzaamheid tezamen met agressief gedrag was hun handelsmerk!

   • Over meerderheid en enquêtes gesproken: uit het meest recente onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat drie kwart van de Nederlanders wil dat de CO2-uitstoot moet worden gereduceerd (de overgrote meerderheid van de VVD- en CDA-stemmers vindt dit ook): https://www.noties.nl/v/get.php?a=peil.nl&s=weekpoll&f=2019-04-07+djf.pdf
    Natuurlijk heeft niemand zin om het leeuwendeel van de kosten hiervan te dragen. Een nóg linksere koers varen zou juist betekenen dat er een platte CO2-heffing op bedrijven komt, met als doel de lasten bij de grootste vervuilers neer te leggen in plaats van Jan Modaal.

    • @TychoSnelder – de kosten komen a-l-t-i-j-d bij de burger te liggen (Jan Modaal, zo u wilt).
     Mocht er een CO2 heffing op bedrijven komen, dan zullen deze bedrijven de kosten hiervan aan de afnemers doorbelasten – uiteindelijk komt het dan bij de burger terecht.
     Tenzij het voor export is – dan zal het bedrijf zijn vestiging in Nederland sluiten en veel burgers verliezen dan hun baan.

  Comments are closed.