De VVD leert het nooit

  3
  548

  Leestijd: 1 minuten.

  Welke rol speelt VVD-leider Mark Rutte in Keizergate? Volgens De Telegraaf heeft hij geëist dat de integriteitscommissie van de liberalen een onderzoek zou instellen naar de handel en wandel van de in opspraak geraakte partijvoorzitter Henry Keizer. Maar Rutte zelf spreekt dat tegen. Het besluit om die commissie in te schakelen zou van Keizer zelf afkomstig zijn.

  Als dat waar is, is dat een beetje raar. Want vrijdagmorgen vond Keizer een integriteitsonderzoek nog “niet aan de orde”. Waarom veranderde hij dan in de loop van de dag van mening? Heeft Rutte wellicht toch een beetje druk uitgeoefend?

  Keizer is uitvaartondernemer. In 2012 kocht hij via een dubieuze constructie een crematoriumbedrijf, een zeer lucratieve transactie die hem miljoenen opleverde. De website Follow the Money onthulde een en ander vorig weekend, maar pas vrijdag vond Keizer het nodig opening van zaken te geven. Dat gebeurde tijdens een persconferentie waarbij Follow the Money en nog enkele media niet welkom waren.

  Rutte zei vandaag tegen de media dat Keizer “adequaat” gereageerd heeft op de ophef over zijn zakelijke besognes. Wat hem betreft is de man integer en bovendien ging het om privé-activiteiten die niets met de VVD te maken hebben. Ook is er geen sprake van strafrechtelijke vervolging.

  Dat laatste is natuurlijk niet essentieel. Een handelwijze kan moreel heel goed verwerpelijk zijn, ook al is ze juridisch niet aanvechtbaar. Ook het declaratiegedrag van Mark Verheijen paste binnen de grenzen van de wet, maar niettemin was hij in 2015 genoodzaakt af te treden als Kamerlid.

  Kennelijk leert de VVD het nooit, want de geschiedenis lijkt zich te herhalen. Destijds stonden Rutte en de rest van de VVD-top als één man achter Verheijen. Ze spraken van een “opgeblazen rel” en gaven de media de schuld van alle commotie. Maar toen Verheijen na een vernietigend oordeel van de integriteitscommissie tenslotte toch het veld ruimde, lieten ze het bij de opmerking dat hier sprake was van “een persoonlijk drama”.

  Wat zal Rutte zeggen als Keizer straks moet vertrekken omdat de integriteitscommissie tot de bevinding komt dat zijn “privé-activiteiten” helemaal niet zo integer waren? We kunnen het nu al raden: een persoonlijk drama.

  3 REACTIES

  1. Meestal is het … “soort zoekt soort” om proberen de zaken te sussen. Onze Mark Rutte wil alles doen om in de Europese unie te blijven, waarom……………………………omdat daar ook van die gasten zitten die de boel oplichten en verdraaien en anderen betitelt van alles en nog wat! Zij zijn de super partij(en) die zuiver op de graad zijn, en handig de burgers willen en kunnen overtuigen..! Eens kijken of dat nu weer zal lukken!
   De bonnetjes affaire lukt bijna , het referendum lukte bijna, drie keer is scheepsrecht zegt men. Maar deze keer is er iets meer aan de hand, als je door de goede bril kijkt en je oren ten luister legt. Het sprookje wat nu weer de VVD heeft, heeft nog een heel lang staartje. Mark Rutte..!

  2. Het is niet zo vreemd dat Rutte en Zijlstra zich als één man achter Keizer scharen want de geschiedenis leert dat de kiezers dit niet afstraffen. Blijkbaar wordt blinde solidariteit door de kiezers op waarde geschat.
   Zeker is dat de aanhang blijkbaar niet ondersteboven is van steeds maar nieuwe integriteitskwesties want de VVD blijft gewoon de grootste partij. Het zegt iets over ons als volk, ben ik bang.
   Wat ik nog het ergste vind, is het selecteren van journalisten bij de persbijeenkomst die Keizer hield. Juist de onderzoeksjournalist van Follow the Money mocht niet naar binnen. Maar als er niets aan de hand was, had Keizer juist deze journalist van antwoorden moeten voorzien. Nu krijg ik juist het gevoel dat er iets niet in de haak is. En dan laat ik me niet meer door een integriteitsonderzoek dat door de VVD zelf wordt gedaan, in slaap sussen…

   • Het beter geweest dat de andere journalisten ook geweigerd zouden deel te nemen uit solidariteit!

  Comments are closed.